פגישת מחזור

יש נשים שעד הלידה סבלו ממחזור חודשי קשה במיוחד ולאחריה הוקל להן מאוד, ואחרות מתארות בעיה הפוכה בדיוק. אז מה קורה למחזור שלנו לאחר הלידה?



מאת: רונית בר שלום

 


פגישת מחזור

אורית, בת 32, סבלה כל חייה ממחזור וסתי קשה, שכלל תסמונת קדם וסתית, דימום ממושך המלווה במצבי רוח, כאבי בטן חזקים וכאבי ראש. כשהיתה בהריון, היא נשמה לרווחה: "כל חברותיי התלוננו על הקשיים שבאורח החיים ההריוני, בעוד אני שמחתי שסוף סוף אין לי כאבי מחזור והתענגתי על כל רגע", היא מספרת בחיוך.

אורית היניקה את בתה כמעט שנה, ונהנתה מכך שההנקה עיכבה את שובו של המחזור. כשהתינוקת נגמלה, היא הכינה את עצמה בחשש גדול לשובם של כאבי המחזור, אך למרבה הפלא – המחזור שלה היה קל וכמעט ללא כאבים. מאז עברו כמה חודשים, ואורית עדיין מופתעת בכל חודש מחדש עד כמה המחזור החודשי שלה כבר אינו מהווה מטרד ואינו פוגע באיכות חייה.

גלי, בת 28, מתארת דווקא בעיה הפוכה: לפני הלידה המחזור שלה היה תקין ופשוט, וכאבי מחזור או דימומים ממושכים מעולם לא היו מנת חלקה. לפני כשנה היא ילדה, ומאז ששב אליה המחזור החודשי לפני כארבעה חודשים, הוא מלווה בסימפטומים רבים שלא היו שם קודם, ביניהם כאבי בטן, כאבי ראש ועייפות גדולה.

אז מה קורה למחזור שלנו לאחר הלידה? מה נחשב נורמלי ומה צריך לעורר חשד שמשהו אינו כשורה? וחשוב לא פחות: איך להקל על הכאבים?

 

כל אחת והמחזור שלה

"אצל נשים שסבלו ממחזור חודשי בעייתי, לאחר הלידות ברוב המקרים המחזורים הופכים קלים יותר. ההריון והלידה עוזרים ו'מסדרים' את המחזור", מסבירה איה הוד, נטורופתית ועוסקת ברפואה משלימה. עם זאת, היא מודעת לכך שהתופעה יכולה להיות הפוכה, ומדגישה כי מחזור הוא עניין ייחודי לכל אישה, ושצריך להיזהר שלא להכליל.

"ההריון הוא חוויה דרמתית, הגוף עובר טראומה ומשתנה, ומאוד הגיוני שזה יתבטא גם בשינויים במחזור החודשי", היא מסבירה. "לאחר הלידה חלים בגוף שינויים רבים וטבעיים. עם זאת, כאשר אישה מאוזנת הורמונלית ואין לה חסרים תזונתיים, וכשהיא מנהלת אורח חיים בריא ופעיל, אין סיבה שתחווה את הסימפטומים הללו. אישה שהמחזור שלה משתנה באופן קיצוני או שהוא פוגע באיכות חייה, צריכה לבדוק זאת ולקבל טיפול".

לדבריה, גם התסמונת הקדם וסתית ייחודית לכל אישה: "תסמונת קדם וסתית מביאה עימה תופעות ושינויים גופניים ורגשיים. היא שונה מאישה לאישה בתופעות ובעוצמתן. הסקאלה היא רחבה, החל מנשים המתפקדות כרגיל וחשות רק אי נוחות קלה, וכלה בנשים שמתקשות לתפקד ולא יכולות לקום מהמיטה. התופעות האלה יכולות אף הן להשתנות לאחר הלידה (או לא להשתנות), וזה משתנה כמובן מאישה לאישה", מבהירה הוד.

 

מצבי דחק וחוסר איזון

ד"ר גליה אורון, גינקולוגית, טוענת שמבחינה מדעית רפואית לא ניתן להסביר מדוע המחזור הופך לקל או לחמור יותר לאחר הלידה: "זה עניין אינדיבידואלי. יש נשים שלא משתנה אצלן דבר, בעוד אצל אחרות הלידה מהווה טריגר לשינויים במחזור החודשי.

"חודשים ספורים לאחר הלידה עדיין ישנם בגוף מצבי דחק האופייניים לתקופה שלאחר הלידה, ובמחזורים החודשיים הראשונים שלאחר הלידה הגוף עדיין לא התאזן וטרם חזר לעצמו, והגיוני שיהיו שינויים. במהלך ששת השבועות הראשונים שלאחר הלידה יש חזרה של הגוף לפיזיולוגיה הטרום הריונית שלו, והכוונה לכיווץ של הרחם ולחזרה של הביוץ ושל הדימום הווסתי. בתקופה זו ייתכנו דימומים קלים, הפרשות חומות וורודות, תחושת התכווצויות, וכאבים המוחמרים בזמן הנקה".

לדבריה, גורמים רבים יכולים להשפיע על אופן חזרתו של המחזור החודשי, ביניהם סטרס, עייפות, שימוש בתרופות, הנקה ומצבים רפואיים שונים כמו תת פעילות או פעילות יתר של בלוטת התריס, האופייניים לתקופה שלאחר הלידה.

ד"ר אורון מדגישה כי הדימום הווסתי הראשון שלאחר הלידה הוא לרוב מוגבר מהרגיל ונובע מכך שהרירית הנושרת בזמן המחזור הזה היא רירית מעובה עוד מתקופת ההריון. "עם זאת חשוב לדעת כי אצל 90 אחוזים מהנשים, המחזורים שיבואו אחרי המחזור הראשון הזה יהיו דומים למחזורים שלהן בעבר. רק ל 10 אחוזים יהיו שינויים בעוצמה ובמשך הדימום, לטובה או לחומרה, בשונה מאחת לאחת. כאבי המחזור בעת הדימום ולפניו לרוב יהיו מוגברים בשתי הפעמים הראשונות שלאחר הלידה, אך רוב הנשים מדווחות על שיפור ניכר בכאבי המחזור בחודשים הבאים".

כידוע, גם לנטילת גלולות למניעת הריון ישנה השפעה על השינוי במחזור החודשי. ד"ר אורון: "אישה לאחר הלידה לרוב איננה נוטלת גלולות, או שהסוג השתנה, ולכן המחזור החודשי שלה יהיה שונה מאשר היה לפני לכן".

מה אמור לעורר חשד שמשהו לא תקין?

"מצבים המחייבים בדיקה כוללים דימום הנמשך יותר מתקופת משכב הלידה (שישה שבועות), בעיקר דימום טרי, כמו גם הופעה פתאומית של דימום בכמות רבה המתבטאת בקרישי דם ובלכלוך רב של הביגוד והמצעים. אלה מחייבים בירור דחוף והגעה לרופא, ויכולים לנבוע משארית שיליה, מזיהום או מהפרעה רפואית כלשהי, כמו הפרעה בפעילות בלוטת התריס.

"ההמלצה לתקופה זו היא לשמור על תזונה מאוזנת, על פעילות גופנית, להקפיד גם על מנוחה ועל השלמת שעות שינה. כל אלה יפחיתו את התסמינים הגופניים הנלווים למחזורים חודשיים האופייניים לתקופה שלאחר הלידה".

ומה ביחס לכאבים ולתופעות לא נעימות בעת המחזור החודשי?

"בסופו של דבר אמורה להיות חזרה של הגוף למצב הטרום הריוני שלו, אולם ייתכנו תופעות חדשות בשל מצבי הדחק של הגוף המתרחשים לעיתים קרובות לאחר הלידה. אלה יכולים להסביר הופעה של מיגרנות, הקאות וכאבים בעת המחזור החודשי או לפניו. אפשרות אחרת היא התפרצות אפשרית של מחלות אוטואימוניות, כמו דלקת פרקים, מחלת הנשיקה, בעיות בבלוטת התריס - זוהי התפרצות שאופיינית יותר לאחר לידה, ואת זה צריך לבדוק כדי לאשש או לשלול".

 

כואב אבל פחות - טיפים להקלה על כאבי המחזור

הכתבה התפרסמה במגזין "הורים וילדים" מבית מוטו תקשורת.