פטרת וגינאלית

שלוש מתוך ארבע נשים סובלות מבעיה של פטרת וגינאלית לפחות פעם אחת במהלך חייהן. מחצית מהנשים שסובלות מהבעיה יסבלו יותר מפעם אחת. למרות שכיחותה מדובר בבעיה רפואית שמעט מאוד ידוע עליה -  ממה היא נגרמת? כיצד ניתן למנוע ולטפל בבעיה השכיחה ביותר בקרב נשים?



פטרת וגינאלית

 

שלוש מתוך ארבע נשים סובלות מבעיה של פטרת וגינאלית לפחות פעם אחת במהלך חייהן. מחצית מהנשים שסובלות מהבעיה יסבלו יותר מפעם אחת. למרות שכיחותה מדובר בבעיה רפואית שמעט מאוד ידוע עליה -  ממה היא נגרמת? כיצד ניתן למנוע ולטפל בבעיה השכיחה ביותר בקרב נשים?

 

לדברי פרופ' ברי קפלן, סגן מנהל המרכז לרפואת נשים מרכז רפואי רבין בפתח תקוה, הסיבה השכיחה ביותר לביקורי נשים במרפאת הרופא הינה הפרשה נרתיקית המלווה לעיתים גם בתלונות נוספות כגון: ריח או גרד.

לדברי פרופ' קפלן, כאשר אכן מדובר בזיהום נרתיקי נמצא מספר מחוללים עיקריים הגורמים לדלקת:

וגינוזיס חיידקי - דלקת חיידקית של הנרתיק.

פטריה –  קנדידה.

דלקת שמקורה בצוואר הרחם.

 

הסיבה השכיחה ביותר לזיהום בנרתיק הינה פטרייה, תופעה הנקראת גם פטרת הנרתיק. הפטרייה נמצאת בגוף באופן תמידי ומתפתחת  לכדי זיהום כאשר רמת החומציות (ph) התקינה בנרתיק משתנה.

 

דלקת הנרתיק  בקנדידה (פטרייה):

פטרת הנרתיק הינה זיהום בעל שכיחות גבוהה בקרב נשים ואינו נחשב למחלת מין.

למעלה ממחצית הנשים יתנסו יותר מפעם אחת בחייהן בסימפטומים של פטרת הנרתיק. לרוב הנשים (80-90 %) - הזיהום בפטרת הנרתיק יהיה ללא סיבוכים והן ייהנו מטיפול קצר מקומי.

 

פטרת הנרתיק שכיחה בעיקר אצל נשים בגיל הפוריות, נשים בהריון, אצל נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון, נשים הסובלות מסוכרת וכן בקרב נשים שנטלו טיפול אנטיביוטי.

 

שכיחות הדלקת הפטרייתית עולה בתקופה הטרום וסתית, במקביל לעליה ברמת הפרוגסטרון. הדלקת הפטרייתית אינה עוברת במגע מיני ורק לעיתים רחוקות, במצבי דלקת טורדנית חוזרת, קיימת המלצה לטיפול גם בבן הזוג.

הגורם השכיח ביותר לדלקת פטרייתית בנרתיק היא הקנדידה ובעיקר קנדידה אלביקנס או בתרגום: הקנדידה הלבנה.

הפטרייה גורמת לדלקת המתבטאת בהפרשה לבנה סמיכה ומלווה בדרך כלל בגרד עז וצריבה המופיעים בעיקר בחלק החיצוני של הנרתיק. כאשר הדלקת מחמירה, תופיע גם נפיחות מקומית (בצקת), אודם בשפתיים וכאב במגע. הזיהום יכול להתפשט על פני העור לאברים סמוכים, לירכיים ולעכוז.

האבחנה נקבעת על סמך ההפרשה האופיינית והתסמינים המובהקים: בעיקר הגרד באזור החיצוני של הנרתיק. במקרים מובהקים פחות אפשר להיעזר בבדיקה מיקרוסקופית או לחלופין בדיקת תרבית לפטריות.

 

הריפוי מבוסס על טיפולים מקומיים תוך נרתיקיים בקרם, בנר או בטבלייה שכיום ניתן להשיג ללא מרשם רופא או על טיפול חד יומי. בנוסף מקובל להוסיף לטיפול הייעודי גם טיפול בעיקר כנגד הגרד על-ידי קרם מקומי המכיל תרופה אנטי- פטרייתית. קיימים גם טיפולים תומכים שאינם תרופתיים למניעת הישנות המחלה. אלה מתבססים על שימור אוכלוסיית החיידקים החיוביים של הנרתיק (מוצרים ותוספים פרוביוטיים). טיפול זה חשוב במיוחד לאותן נשים הנוטות לסבול מתסמינים חוזרים של פטרת הנרתיק בתקופה הטרום וסתית.

 

ב 5% מהנשים עם פטרת הנרתיק קיימת נטייה לדלקת חוזרת מספר פעמים בשנה. במקרים אלו יש לברר מהם הגורמים  המסייעים להישנות התופעה ולהימנע מהם. במקרים אלה, יש לשקול טיפול חוזר ממושך יותר  (10-14 ימי טיפול) ואף מתן טיפול מונע אנטי-פטרייתי.  

ככלל בנשים בהריון, יש להעדיף טיפול מקומי תוך נרתיקי,(נר, טבלייה או קרם).

 

לא כל הפרשה מצביעה  בהכרח על מחלה. בנרתיק קיימת הפרשה נורמאלית המורכבת בעיקר מחומצת חלב הנוצרת מתסיסה של סוכרים על-ידי חיידקי לקטובצילוס והפרשה של ריר צוואר הרחם. הפרשות נוספות מקורן במבוא הנרתיק והחלק החיצוני ומבלוטות הפעילות בעיקר בשעת קיום יחסי מין והמפרישות חומר מסכך המקל את החדירה לנרתיק.  מקור נוסף להפרשה נורמאלית הוא  בלוטות חלב וזיעה הנמצאות בחלק החיצוני של הנרתיק.

במהלך המחזור החודשי ולקראת הביוץ, מתרבה ההפרשה של ריר צוואר הרחם. תקופה זו של המחזור הנשי מתבטאת בהתגברות הכמות והמימיות של ההפרשה הנרתיקית. ההפרשה  לרוב רירית  וצלולה ואינה מלווה בתלונות כגון; גירוי, צריבה, או ריח בלתי נעים. כאשר תתבצע בדיקה מיקרוסקופית  או תרבית מהפרשות אלו, הן תימצאנה תקינות וללא מאפיין זיהומי.

 

לסיכום, פרופ' קפלן מציין כי ניתן לאמר שהפרשה נרתיקית הינה תופעה שכיחה, אשר דורשת טיפול בהתאם לגורם המשוער לדלקת. יש לזכור שהיגיינה מקומית נאותה תסייע הן בריפוי והן במניעת זיהום חוזר.

כאשר מדובר בפטרת הנרתיק ניתן לטפל בטיפול מקומי במשך שלושה ימים באמצעות טבליות הנמכרות ללא מרשם. במידה והמצב אינו חולף יש מקום לפניה לטיפול רפואי אצל רופא הנשים המטפל.

 

להלן מספר המלצות לטיפול בפטרייה בנרתיק (פטרת ואגינלית)

  1. טפלי בפטרייה מוקדם ככל שניתן כי היא איננה נעלמת מעצמה אלא מתפתחת עד מתן הטיפול המתאים.
  2. לבשי לבנים מכותנה ולא סינתטיים.
  3. מומלץ להחליף גרביונים מדי יום.
  4. השתמשי בתחבושות ותחתוניות לא מבושמות.
  5. במקרים בהם החלק החיצוני של הנרתיק מגורה ואדמומי מרחי קרם אנטי פטרייתי באזור זה.
  6. רצוי שבמהלך הטיפול גם בן הזוג ישתמש בקרם אנטי פטרייתי באזור איבר המין.
  7. בזמן הטיפול באמצעות טבליות ואגינליות הימנעי מקיום יחסי מין ומשימוש באמצעי מניעה העשויים מגומי טבעי, לטקס (קונדומים, דיאפרגמה).
  8. יש להשתמש בטבליות ואגינליות לפני השינה בשכיבה כדי למנוע יציאת הטבלייה מהנרתיק.
  9. המעיטי באכילת פחמימות פשוטות המצויות בממתקים, עוגות וכד'.
  10. בזמן שימוש באנטיביוטיקה מומלץ לצרוך מוצרים ותוספים פרוביוטיים לחיזוק אוכלוסיית החיידקים הטובים באזור הנרתיק.

    באדיבות אגיס משווקת אגיסטן.