זכויותיהן השונות של ידועות בציבור

על מנת שבני זוג המנהלים קשר זוגי ללא נישואין יוכרו, מבחינה משפטית, כידועים בציבור, עליהם להוכיח כי אין מדובר בקשר קצר ובלתי מחייב, אלא בזוג החי חיי אישות, המושתתים על יחסי חיבה, אהבה מסירות ונאמנות, ואשר מנהל משק בית משותף, כנהוג ומקובל בין בעל ואישה הדבקים אחד בשני. 



מאת: עו"ד אריאל דרור, משרד עוה"ד דרור 


זכויותיהן השונות של ידועות בציבור

מהו מוסד "הידועים בציבור"?

פעמים רבות אנו נתקלים בבני זוג אשר סיימו את נישואיהם הראשונים והם בוחרים לנהל קשר זוגי נוסף אך  הפעם ללא נישואין. וכיום יש אף בני זוג אשר לא נישאו מעולם ואולם מבקשים הם לחיות האחד עם השני/ה, ללא נישואין.
 
הגדרת בני זוג כידועים בציבור מלווה במשמעויות משפטיות נרחבות, שכן לידועים בציבור קיימות זכויות וחבויות האחד כלפי השני.
 

מהם הזכויות והחובות של ידועים בציבור?

זכאות בת הזוג למזונות במהלך החיים המשותפים :

החוק אינו מקנה לידועה בציבור זכות למזונות במהלך החיים המשותפים, או לאחר פרידה. אולם, במקרים מסוימים ניתן להסיק כי קיים בין הידועים בציבור מעין הסכם בע"פ, לפיו הידוע בציבור חייב לזון ולפרנס את הידועה בציבור, כל זמן שהם חיים יחד. הדבר מקבל משנה תוקף מקום בו האישה אינה עובדת או אינה משתכרת די למחייתה, והצדדים מנהלים חשבון משותף, אליו מפקיד בן הזוג את משכורתו, וממנו מושכת האישה כספים.
 

זכאות למזונות משקמים לאחר פרידה:

במקרים מסוימים קבעו בתי המשפט כי ידועה בציבור תהיה זכאית למזונות לאחר הפרידה. מזונות מסוג זה מכונים "מזונות משקמים", שכן מטרתם לעזור לאישה להשתקם לאחר הפרידה. גם אם בני הזוג לא ערכו הסכם המקנה לאישה מזונות מסוג זה- ביהמ"ש בכל זאת עשוי לקבוע כי הינה זכאית לכך. 
ככל שהנסיבות יצביעו על מצב כלכלי קשה של האישה,  קשר ארוך טווח, ילדים שנולדו במהלך הקשר, גיל מתקדם, גבר בעל יכולות כלכליות, ותלות כלכלית של האישה בגבר- ביהמ"ש יטו לפסוקם.
 
חשוב לזכור שמדובר במזונות לזמן מוגבל, אשר לא בהכרח יכסו את כלל צרכי האישה, והם למעשה נועדו אך ורק "להעמיד אותה על הרגליים", עד אשר תוכל להסתדר בכוחות עצמה.
 

זכאות לרכוש:

לאחר שנקבע כי בני זוג הינם ידועים בציבור, אזי ניתן יהיה לבחון טענות לזכאות ברכוש. מאחר ואין מדובר בבני זוג נשואים,  יש להוכיח את תחולת הלכת השיתוף.
יש להבדיל בין רכוש שנצבר במשותף במהלך החיים המשותפים- ורשום על שם שניהם- כגון חשבון בנק משותף אליו הפקידו כספים, לבין נכסים שנרכשו ע"י מי מהם בנפרד. הפסיקה קובעת כי  כדי להחיל את הלכת שיתוף לגבי רכוש נפרד – יש להוכיח כוונת שיתוף מפורשת כאשר נטל הוכחה כבד יותר על מי שמנסה להוכיח את כוונת השיתוף בנכסים של הזוג הידוע בציבור.
ביהמ"ש יבדוק  את הלכת השיתוף בכל מקרה ומקרה בהתאם לנסיבות החיים המשותפים הספציפיות של הידועים בציבור.
אציין כי במקרה ובני הזוג אינם מעוניינים בשיתוף- מומלץ מאוד כי לערוך הסכם ובו יעגנו את עקרונותיהם בנוגע לחלוקת הרכוש במקרה של פרידה.
 

זכאות לירושה :

ע"פ חוק הירושה, חלקם  של בני זוג ידועים בציבור בירושה זהה לחלקם של בני זוג נשואים. כלומר, בן הזוג הנותר בחיים מקבל מעיזבון המוריש את מה שהיה מקבל אילו היו נשואים כדין. 
על מנת שזוג יחשב כידועים בציבור לצורך הזכאות בירושה, צריכים להתקיים תנאים הבאים:
א. ניהול חיי משפחה ומשק בית משותף.
ב. בני הזוג  לא היו נשואים אחד לשני.
ג. בשעת מות אחד מהם לא היה בן זוגו נשוי לאחר.
ד. לא קיימת  הוראה סותרת בצוואה.
 
 
כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.