מהפכה בדיני המשפחה-בנושא ביטול חזקת הגיל הרך

מהפכה בדיני המשפחה- אודות הצעות החוק בנושא ביטול חזקת הגיל הרך ושינוי אופן קביעת מזונות 



מאת : עו"ד אריאל דרור, משרד עו"ד דרור


מהפכה בדיני המשפחה-בנושא ביטול חזקת הגיל הרך
 
 
לפני מספר שנים, נוסדו שתי ועדות על מנת לבחון את האפשרות לבצע שינוי של ממש בסוגיות המשמורת והמזונות:
 
א. ועדת שניט - נוסדה בשנת 2005 על מנת לדון באפשרות לביטול חזקת הגיל הרך   (לפיה ילד עד גיל 6 יהיה כמעט תמיד, במשמורת אמו). הועדה הגישה את מסקנותיה בשנת 2011, והמליצה כי השיקול העיקרי בקביעת משמורת  הילדים הינו "טובת הילד" הספציפי, שתיבחן בכל מקרה לגופו, ללא קיום אוטומטי של חזקה כלשהי.
 
ב. ועדת שיפמן - נוסדה בשנת 2006 על מנת לבחון את אופן קביעת המזונות החלים על האב. עד היום, קביעת המזונות נעשתה, לגבי יהודים, בהתאם לדין האישי היהודי. יש שטענו, כי בימים אלו, בהם שכרם של האימהות דומה לעיתים לזה של האבות  - אין זה נכון להטיל חיוב מהותי על כתפי האב בלבד.   הועדה הגישה את מסקנותיה בשנת 2012, וכללה הצעות שונות באשר  לחישובי המזונות. 
 
במשך שנים, לא נוצרה התקדמות של ממש בנושאים אלו, אולם בימים אלו, הצעת חוק חדשה של ח"כ יואב קיש, עברה את אישורה של ועדת השרים לענייני חקיקה, וממתינה להצבעה בכנסת בחודשיים הקרובים. 
 
הצעת חוק זו שנקראת "הצעת חוק הורים וילדיהם", קובעת כי במקרה של פרידה- אין לקבוע כי ילדים מתחת לגיל שש יעברו אוטומטית למשמורתה של  האם. 
 
בין היתר, מוצע בהצעת החוק כי הורים בהליכי פירוד יערכו "הסכם הורות" בכל הנוגע למשמורת וסדרי הראיה של הקטינים, ובאם לא מצליחים הצדדים להגיע להסכם - יפנו לביהמ"ש, תוך הבאת הצעה להסכם הורות. 
 
 
הצעה זו לא עברה בקריאה ראשונה, ברוב של 41-42, אולם סביר להניח כי מנסחיה ינסו להעבירה שוב, לאחר ניסוחה מחדש. 
במקביל להצעה זו, ח"כ קיש מגבש הצעת חוק המבוססת על אימוץ מסקנות ועדת שיפמן בנוגע לקביעת מזונות קטינים.
הצעה זו מנסה להוביל למצב בו גובה המזונות ייקבע על בסיס הכנסות ההורים וחלוקת זמן השהייה ביניהם. זאת, בניגוד למצב כיום, בו עד לגיל שש החיוב על האב הינו אבסולוטי בנוגע לכלל צרכי הקטין, והחיוב על שני הצדדים חל רק מגיל שש, וגם אז- רק לגבי צרכים שהינם מעבר להכרחיים. 
יובהר, כי הפסיקה בנושא מזונות קטינים כוללת  טענות רבות בנוגע לאי שוויון במצב הקיים כיום,  אשר אינו לוקח בחשבון את העובדה כי לעיתים האישה משתכרת סכום דומה לזה של הגבר ו/או הינה בעלת נכסים, וכן כי יש להותיר די למחייתו של האב, גם במקרים בהם משכורתו אינה גבוהה. 
 
 
כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.