מתאם הורי לסכסוכים גם לאחר הגירושין

מסתכסכים עלגורלהילדים גם לאחרהגירושין? ביתהמשפטעלוללכפותעליכםמתאםהורי!..מה זה? מה תפקידו? האם כדאי? איך בוחרים אותו?

 



מתאם הורי לסכסוכים גם לאחר הגירושין

הוריםגרושיםרביםנקלעיםלמחלוקותלאפשוטות, גםלאחרשמאבקהגירושיןביניהםתםוגם לאחר שכבר נחתמוביניהםהסכמיגירושיןומשמורתעלהילדים.

 לדבריעו"דליטליעקובוביץ'-דראי, הורים גרושים רביםחוויםסכסוכיםהולכיםומחריפים, דווקאככלשעוברזמןמהגירושיןעצמם -זאתעקבשינוי  הנסיבות, וביניהן, לעיתים,שינויהסטטוסהזוגישלאחדההוריםאושל שניהם, שינוימקוםהמגורים, מעברשלהילדיםלמסגרותביתספריותחדשותועוד.

לדבריעו"דיעקובוביץ'-דראי, עדלאחרונהנמנעובניזוגרביםמלהגישבקשותותביעות  לבתיהמשפט, גם לאחר"חריגות" והפרותשל אחד הצדדים את הסכם  הגירושין, וזאתבשלהעלויותהגבוהותהכרוכותבפניהאלביתהמשפטוהזמןהרביחסית,הצפוי עדשתתקבלנההכרעותשיפוטיותבבקשותיהם.

לאחרונההחללהיותמונהגהליךחדשלפתרון מחלוקות וסכסוכים בנושא ילדים משותפים לבני זוג גרושים או פרודים, הקרוי "תיאוםהורי", לפיויכוליםבניהזוגלבחוראישמקצוע, עלפירובמתחוםהפסיכולוגיהאועו"ד העוסק בדינימשפחה, אשרישמשכמתאםהורי ביניהם, ויכריעבסוגיותובחיכוכיםהמתפתחיםעםהשנים.

לדברי עו"ד יעקובוביץ, במקריםמסוימיםהחלובתיהמשפטלמשפחהלמנותמתאמיםהורייםלבניזוג,הסובליםמסכסוכיםמתמשכיםלאחרהגירושיןוזאתגםללאהסכמתם.

מהומתאםהורי, כיצדממניםאותו, ומדועהואעשוילפתורמחלוקותרבותהמתפתחותעםהשניםביןבניזוגגרושיםעלכךבכתבההבאה.

 

"לצערי, הורים גרושים רבים אינםמסוגליםלנהלביניהם תקשורתבסיסית לאחר הפירודוהםנתקליםבבעיהקשהכאשרנוצרצורךבגמישותשלהסדריהראייה, בשינוישלשעותאושלזמנים", אומרתעו"דיעקובוביץ'-דראי. "במקרהכזהקיים יתרון ברורבמינוי מתאםהורי,שיוכללתווךביניהםבאופןזמיןוקבועבכלענייןובעיה, להבדיל,למשל,מלשכת הרווחה ופקידיסעדשהם לרוב עמוסים ופחות זמינים ".

לדברי עו"דיעקובוביץ'-דראי, במודלהתיאוםההוריממונה  בעלמקצוענייטרלי, בדרך כלל מהתחום הטיפולי או המשפטי, שמטרתו לתווך, לגשרולפשרביןההוריםהגרושים,בהחלטות ובנושאים הקשוריםלעתיד הילדים תוך הבאת נקודת מבטו של הילד בפניהם והשמעת "קולו" הנאלם.

אך לא רק אצל הורים גרושים ניתן למצוא את מודל התיאום ההורי: לדברי עו"דיעקובוביץ'-דראי, מודל התיאום ההורי עונה גם על צורך של הורים לא נשואים, המתקשים להחליט בסוגיות שנוגעות לילדיהם המשותפים."הורים כאלה אמנם לא צריכיםלעבורתהליךשלגירושין, אבלעדייןזקוקיםבמקרים מסוימים למתאםהורישיעזורלהםלהגיעלהחלטות משותפותבנוגעלעתידהילדים – בעיקר אם מדובר בזוגפרוד או זוג שמתקשה בתקשורת בסיסית השמה במרכז את טובת הילד המשותף", אומרתעו"דיעקובוביץ'-דראי.

 

ניתן למנות מתאם הורי – גם ללא הסכמת ההורים

"מינויצדשלישילתפקידשלמתאםהורי נעשה על ידי אחד משני גורמים: ההורים עצמם, במקרה בו הם מגיעיםלמסקנהשישלהםבכך צורך, או ביתהמשפט", אומרתעו"ד יעקובוביץ'-דראי. מקורהסמכותלמינוינובע,לדבריה,מחוקהכשרותהמשפטיתוהאפוטרופסות,ועולהבקנהאחדעםחוקביתהמשפטלעניינימשפחה - אשרייעדלביהמ"שלעניינימשפחהגםתפקידטיפולי.

לדבריה,ביתהמשפטיכוללמנותמתאםהוריגםללא הסכמת ההורים. במקרה של מינוי כפוי כזה  חשובלציין בו בדיוק אתהתחומיםשבהםיכולהמתאםההורי לפעול,וכן אתהסמכויותהניתנותלו, וזאתעל מנת למנוע אי הבנות וכדי שלא לפגוע בזכויות ההורים כאפוטרופוסים טבעיים על ילדיהם.

 

ההורה עבר להתגורר רחוק? המתאם יעזור בהסדרי הנסיעות

"הסמכותשלהמתאםההורימוגבלת בכל מקרה", מחדדת עו"דיעקובוביץ'- דראי. "ציפייהמהמתאםההורי שיבצעשינוייםמרחיקילכתבמשמורתובהסדריהראייה תהיה מוגזמת -אלאאםכןקיבללכך סמכותמפורשתממי שמינה אותו לתפקיד, כלומר מההוריםאומביתהמשפט".

לדבריה, מתאמיםהורייםעל פי רוב אינם  מבצעיםשינוייםמהותיים כגון שינויי משמורת, שינויים במקוםהלימודיםשל הילדים או באורחות הדת שלהם,אך הם בהחלט יכולים לארגןשינוייםקלים  בהסדריהראייהלפיהצורך, כגון שינויימיםושעות.

דוגמאות נוספות שמציינת עו"ד יעקובוביץ'-דראי הן התערבותהדרושה לפעמים בסידוריהסעתהילדים, למשל במקרה שבו ההורים מתגוררים רחוק זה מזה, הסדרת הקשרשביןכל אחד מההוריםלמוסדות החינוכיים, סיוע בקבלת החלטה לגבי חוגים לילדים,וסיוע בקבלתהחלטותלגבי הצורך בטיפוליםלילדים, חינוכיים או אחרים וזהות המטפל.

 

מתאם הורי – כבר בהסכם הגירושין

לדבריעו"דיעקובוביץ'-דראי, מסתמנת מגמה לפיה  עורכידיןרבים, מוסיפים  כבר להסכמיהגירושיןסעיפיםהנוגעיםלמינוימתאםהורי,למקרהשיצוצומחלוקותלאחרחתימתההסכם. עו"דיעקובוביץ'-דראי שדואגת לעגן סעיפים כאלו בהסכמי הגירושין של לקוחותיה ממליצה מאד על צעד זה, ומציעה להורים לפרט ככל האפשר את הסמכויות הניתנות למתאם ההורי. "פירוטמדויקככלהניתןשלהסמכויותושל דרכי הפעולהשלהמתאם ההורי -לרבותאופן חלוקתהתשלוםביןבניהזוגעבורשירותיו, יסייעו להורים בסוגיות עתידיות הקשורות בילדים", אומרת עו"דיעקובוביץ'-דראי. "בהסכםכזהניתןלקבועמראש את זהותהמתאםהספציפי,או אתהמנגנוןלמציאתמתאםבעתיד, אםיהיהבכךצורך". לדבריה, מכיוון שזוגותרביםכללאינםמודעיםלאפשרותזו של מתאם הורי, חשובשעורכיהדיןשעורכים עבורם אתההסכםידעולהציעאותה,ולהסביראתהחשיבותשבסעיף כזה.

 

המתאם ההורי נתון לפיקוח של בית המשפט וניתן לערעור

"המתאםההוריאמוראמנם לגשרביןההוריםהמתגרשים, אבלחשוב להבין ולהבהיר כי לאמדוברבהליךשלגישור", מבהירה עו"דיעקובוביץ'-דראי.לדבריה, הליכי הגישורמחייבים הסכמה ורצון חופשי של המגושרים ולשם כך המגושרים חותמים על הסכם גישור, ומטרת הגישור היא לשבתביחדלשולחןכדילגבש הסכמות משותפות  -שבהמשךיקבלותוקףשלפסקדין.

לעומתזאתבמודלשלהמתאםההורי, מדוברלרובבהוריםשאינםיכוליםלהגיעביחד להסכמותביניהם, ועלכןזקוקיםלאדםנוסףונייטרלי, שיישקף עבורם את קולם של הילדים והשקפת מבטם, והמתאם ההורי מקבלסמכויותהכרעהשהוגדרו מראש, בעניינים הקשורים לילדים. מאחר וניתן למנות מתאם הורי גם ללא הסכמת הצדדים הרי שבכך ההבדל המהותי לעומת הליך הגישור שאינו יכול להתקיים ללא רצון חופשי של הצדדים.

"מתאם הורי איננו בורר", מוסיפה עו"דיעקובוביץ'-דראי."בעודשבורר מהווהמעיןמוסד שיפוטישאיןאפשרותלערעראחריו, הרישהמתאםההוריאינועצמאי,אלאנתוןלפיקוחשלביתהמשפט, וניתןלערעראחרהכרעותיוולהביאלשינויים בסמכויותיו".

 

זקוקים למתאם הורי? כך תעשו זאת נכון

בחירת מתאם בעל הכשרה מתאימה - עו"דיעקובוביץ'-דראי ממליצהלבחורמתאםהוריבעלהכשרהטיפולית,אובעלהכשרהמשפטיתבתחוםדיניהמשפחה. "ההחלטהביןשני בעלי המקצועתלויהבצורךהספציפישלאותהמשפחה", אומרת עו"דיעקובוביץ'-דראי. "כךלמשל, בעלהכשרהכמטפליוכללהתאיםבמקרההדורשהתייחסותפסיכולוגית, למרות שלא הוא זה שיעניק את הטיפול הפסיכולוגי בעצמו. מתאםהורי מתחוםעריכתדיןיתאיםיותרבמקריםשבהםנותרלהחליטעלהסדריראייה,או עלבעיותאחרותשנוגעותלילדיםבקשרלגירושין והקשיים יותר "טכניים". בכל מקרה על המתאם ההורי  להתמצאבחקיקה הרלוונטית בדינימשפחה,ובפסיקתבתימשפטלעניינימשפחה.  

בחינת עלויות – "חשובלבדוקאתעלויותהמתאםההורי מראש,כדישאלהלאיתגלופתאוםכנטלכלכליכבדמנשוא, שלאיאפשרלהמשיךבתהליך", אומרת עו"דיעקובוביץ'-דראי העלויות הינן לפי שעה לרוב ונעות סביב סך של בין 300 ועד 500 ₪ לשעה, "יש אף שגובים עבור שעת ייעוץ גם לשיחות טלפון ושיחות עם בעלי מקצוע אחרים בעניין הילדים" מוסיפה עו"ד יעקובוביץ'-דראי.

בדיקה מוקדמת של המתאם – מומלץ לקבועפגישהאחתעםהמתאם,טרם ההתקשרות עמו, על מנתלבדוקאתמידתהכימיהאיתו, אתהזמינותשלוואת אפשרויות ההתקשרות עימו.  כמובן שאם ביהמ"ש מינה בעצמו את המתאם אזי כדי להחליפו תצטרכו להגיש בקשה מתאימה ולהציג נימוקים משכנעים לכך.

הגדרת סמכויות מראש"הדברהמרכזיוהחשובביותרבהתקשרות עם מתאם הורי,הואלהגדירמראש, כברבעתהמינוי, מהנכנסלתחוםסמכותושלהמתאםומהלא", אומרת עו"דיעקובוביץ'-דראי. לדבריה, אםביתהמשפטהואזהשמינהאתהמתאםולאהגדיר מהם סמכויותיוהספציפיות,אולחילופין - העניקלוסמכויותרחבותמדי,באופןשפוגעבזכויותשל אחדההורים, כדאילפנותלביתהמשפטבעניין,לצורךצמצום הסמכויות והגדרתן מחדש במידת הצורך.

אמנם מדובר במודל חדש יחסית, אך הוא כבר צובר תאוצה ושופטים רבים ממליצים לצדדים להפנותם למתאם הורי, ולכן חשיבות המידע בעניין לקהל הרחב.

 

עורכת הדין ליטל יעקובוביץ' דראי הינה בעלת משרד העוסק בדיני משפחה, גירושין, ירושות וצוואות http://www.get-it-right.co.il/