שאלות ותשובות בנושאי מעמד אישי

התחתנת בנישואין אזרחיים ללא יהודי וכעת רוצה להתגרש?, חתמת על הסכם ממון ועתה בעלך רוצה לממשו? כל התשובות לשאלות הכי בוערות!



מאת: עו"ד אריאל דרור, משרד עוה"ד דרור


שאלות ותשובות בנושאי מעמד אישי
שאלה:
 
נישאתי בנישואים אזרחיים לפני כחמש שנים לבעלי, מאחר והוא אינו יהודי. יחסינו נמצאים במשבר מזה מספר חודשים , והחלטי להגיש תביעות משפטיות. שמעתי כי איני אמורה להגיש תביעת גירושין לביה"ד  הרבני. האם זה נכון?
 
 
תשובה:
 
מאחר ובעלך אינו יהודי, אזי אכן אינך אמורה לפנות מלכתחילה לביה"ד הרבני בתביעת גירושין, אלא עלייך להגיש תביעה להתרת נישואין לביהמ"ש לענייני משפחה. ביהמ"ש יבחן את התביעה, ויגיש בקשה לביה"ד הרבני שייתן את חוות דעתו, האם בכל זאת יש צורך בגט. אולם, ככל שבעלך אכן אינו יהודי, סביר להניח כי לא יהיה צורך בגט, וניתן יהיה לבצע את התרת הנישואין בביהמ"ש, וכאשר אציין כי הסכמת שניכם לגט תביא לזירוז משמעותי בהליך.
 
 
שאלה:
 
אני ובעלי נשאנו בשנת 1980. בשנת 1985 החלטנו לערוך הסכם ממון, אישרנו אותו בביהמ"ש לענייני משפחה, והוא קיבל תוקף של פסק דין. כעת, בעלי מעוניין להתגרש, ומבקש לאכוף את ההסכם, אולם אני שמעתי כי מאחר ונשאתי לאחר שנת 1974, אזי חוק יחסי ממון, שקובע חלוקה שווה של הרכוש המשותף- הוא שחל לגבינו. מה הדין האמיתי?
 
 
תשובה:
 
חוק יחסי ממון חל על זוגות שנשאו לאחר 1.1.1974, אולם זאת בתנאי שבני הזוג לא התנו על הוראותיו על ידי עריכת הסכם ממון כדין. במקרה שלכם, לאור העובדה כי ערכתם הסכם ממון כדין, ואשרתם אותו כנדרש - הרי שהוראות ההסכם הם שיחולו עליכם בכל הנוגע לחלוקת הרכוש, ולא הוראות החוק.
 
שאלה:
 
אני נשוי מזה 15 שנה. אשתי הינה עצמאית, ולפני כשנה נטלה הלוואה עבור העסק שלה,  אותו פתחה לפני כחמש שנים,  בסך של 100,000 ₪. מאז נטילת ההלוואה, העסק החל לקרוס, והיא לא מצליחה לעמוד בהחזרים. במקביל, פרץ משבר בנישואינו. האם אני אמור לשאת עמה בחוב, שכן היא נטלה ההלוואה עבור העסק שלה?
 
תשובה:
 
חוק יחסי ממון, החל עליכם, קובע כי הנכם שותפים הן לזכויות והן לחובות שנוצרו במהלך הנישואין. נכון כי ההלוואה נלקחה עבור העסק שלה, אולם מדובר בעסק משותף (שכן הוא נוסד במהלך הנישואין),  וההלוואה נטלה במהלך החיים המשותפים, ולא באופן חריג. על כן, ככל שלא תצליח להוכיח לביהמ"ש כי מדובר בהלוואה חריגה, אתה אמור להיות שותף בה. 
 
 
כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.