שאלות ותשובות בנושאי דיני משפחה

הסכם הגירושין  אשר אושר על ידי ביהמ"ש, חייב את בעלך לסכום מזונות מסוים עבור ילדכם וכן נקבעו לו הסדרי ראיה? לאחרונה הוא מפחית על דעתו את המזונות, משנה את מועד ההעברה לפי רצונו, וכן מבטל מפגשים רבים בטענה כי צצו לו פגישות? יש מה לעשות!!
 


מאת: עו"ד אריאל דרור, משרד עוה"ד דרור


שאלות ותשובות בנושאי דיני משפחה

שאלה:

לאחרונה ילדתי בן, ואיני נשואה. פניתי לאבי התינוק, עמו היה לי קשר קצר, ובקשתי ממנו כי יתמוך בנו כלכלית, אך הוא סרב לכך. במשרד הפנים אני רשומה כאמא, ולא רשמתי כל פרטים על זהות האב. כיצד אני יכולה לגרום לו לשלם ?
 

תשובה:

ביכולתך להגיש תביעת אבהות ותביעת מזונות לביהמ"ש לענייני משפחה. ההליך יתנהל כך, שביהמ"ש יציע לגבר לערוך בדיקת רקמות על מנת לבדוק האם הוא אכן אבי בנך. במידה והוא יסכים לערוך הבדיקה- ויתברר כי הוא אכן האב- ניתן יהיה לעבור לשלב השני- ולדון בתביעת המזונות, ולפסוק מזונות בהתאם לצרכי בנך , השתכרותך והשתכרות האב.  במידה והאב יסרב לערוך בדיקה- ניתן יהיה להסיק כי הינו האב הן מהסירוב והם מראיות שתביאי לצורך כך. 
 

שאלה:

ערכתי הסכם גירושין עם בעלי, אשר אושר על ידי ביהמ"ש, במסגרתו הוא התחייב לסכום מזונות מסוים עבור 2 ילדינו הקטינים, וכן נקבעו סדרי ראיה. בשנה הראשונה הוא קיים ההסכם, אולם לאחרונה הוא מפחית על דעתו את המזונות, משנה את מועד ההעברה לפי רצונו, וכן מבטל מפגשים רבים בטענה כי צצו לו פגישות.  מה אני יכולה לעשות כדי לדאוג שהוא יקיים ההסכם?
 

תשובה:

ראשית, לא ציינת בשאלתך האם בהסכם קיים מנגנון מסוים במקרה של מחלוקות, כגון פניה למגשר. בהנחה ולא קיים כזה מנגנון, וככל שפניותייך אליו כשלו, ביכולתך לפתוח תיק הוצל"פ במסלול מזונות על מנת לגבות את המזונת שלא שולמו לך (כלומר , ששולמו בחסר). עלייך להצטייד בפסק הדין, בהסכם וכן חישוב מדויק של המגיע לך. בנוגע לביטול מפגשים - ביכולתך להגיש לביהמ"ש שאישר את ההסכם תביעה בענין ביזיון ביהמ"ש- לאור אי קיום ההסכם, או להגיש תביעה להטלת קנסות בגין ביטול סדרי ראיה, בו למעשה תבקשי מביהמ"ש כי יקבע מנגנון של קנס שישולם לך כל אימת שמפגש יבוטל.
 

שאלה:

אני עומדת להנשא בקרוב לבן זוגי, אשר ביקש ממני כעת לחתום על הסכם ממון, בנוגע לרכוש שהוא כבר הספיק לצבור. בהסכם הוא גם רוצה להתיחס להליך הגירושין, במידה ונתגרש בעתיד. ברצוני לשאול, האם ישנה אפשרות לקבוע בהסכם כי במידה ונקלע למשבר- הליך הגירושין יהיה מהיר?
 

תשובה:

ניתן בהסכם לרשום כי בהחלטה משותפת, תוגש בקשה מוסכמת למתן גט לבית הדין הרבני, תוך פרק זמן מסוים -  לדוגמה תוך חודשיים ממועד עזיבת הבית, או ממועד בו הוגשה תביעה לבית הדין/בית המשפט, או ממתן הודעה על רצון להפרד.
אולם, חשוב לי לסייג ולומר כי על פי ההלכה, יש לתת גט ולקבל גט מתוך רצון.  על כן, גם אם ירשם בהסכם כי הליך מתן הגט יתנהל תוך פרק זמן מסוים, ההליך עלול להתעכב אם מי מהצדדים יחזור בו- וכאשר ישנה בעיה הלכתית להכריח את אותו צד לתת /לקבל גט- מאחר וכאמור ההליך אמור להיות בהסכמה. אציין כי ניתן לשקול לכלול בהסכם סנקציה כספית שתוטל על הצד המעכב, אולם בכל מקרה - ביה"ד לא יגרש בני זוג ללא הסכמה. 
 

שאלה:

לי ולבעלי יש 2 בנות, הבכורה בת 10 והקטנה בת 8. הקשר שלי ושלו עם הבנות הינו קשר חם והדוק,  והוא נהג להגיע בשעות מוקדמות מהעבודה על מנת לקחת חלק פעיל בטיפול בהן. לאור משבר ביחסינו, עזבתי את הביתת יחד עם הבנות לפני חודשיים, והגשתי תביעות למזונות ומשמורת. כעת, קבלתי ממנו תביעה למשמורת משותפת על הבנות. האם יש לתביעה זו סיכוי?  והאם יש לכך השפעה על המזונות?
 

תשובה:

בעת האחרונה ביהמ"ש נוטים יותר ויותר לאשר משמורת משותפת, במקרים המתאימים . לאור הגשת התביעה על ידי בעלך, סביר להניח כי  ביהמ"ש יפנה אתכם ליחידת הסיוע, וכן ימנה איש מקצוע כגון פקידת סעד שתערוך תסקיר ותבחן מה רצון הילדות, האם ביכולת ההורים לעמוד במשמורת המשותפת, היכן גר כל צד, מהו טיב היחסים בין ההורים , ומהי טובת הילדות - ולבסוף ייתן את מסקנתו. 
לאור גילאי הבנות, לא מתקיימת חזקת הגיל הרך, מה שמגביר הסיכויים למשמורת משותפת, מה גם שציינת את הקשר ההדוק ביניהן, אולם לא ניתן לקבוע מסמורת מראש,  מה גם שמדובר בנושא רגיש מאוד, המחייב עירוב של גורמי מקצוע.
ביחס למזונות, הרי שאם תפסק משמורת משותפת, הרי שקיימת פסיקה הקובעת כי המזונות במקרה שכזה יהיו נמוכים מהמזונות שהיו עלולים להיקבע ללא משמורת משותפת, אולם כל מקרה נבחן לגופו, והוא גם תלוי הוצאות הבנות והתשכרות ההורים.
 
 
כל האמור במאמר זה לא בא במקום ייעוץ משפטי פרטני ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד.