לשוחח עם הילד

לא פעם אנו מוצאים עצמנו מחכים להזדמנות טובה, לרגע המתאים, שבו אולי נזכה לפיסת מידע על יומו של הקטנטן שלנו כשהוא רחוק מאיתנו. על רגעיו הטובים, מה הצחיק אותו, מה העליב אותו, מי תמך בו כשהיה זקוק לכך והאם התגעגע אלינו. אך אל מול שאלתנו, קיבלנו תשובה קצרה, סתומה ובלתי מספקת של "בסדר" או "כייף".



מאת: בת-שיר סולמי


לשוחח עם הילד

לא פעם אנו מוצאים עצמנו מחכים להזדמנות טובה, לרגע המתאים, שבו אולי נזכה לפיסת מידע על יומו של הקטנטן שלנו כשהוא רחוק מאיתנו. על רגעיו הטובים, מה הצחיק אותו, מה העליב אותו, מי תמך בו כשהיה זקוק לכך והאם התגעגע אלינו. אך אל מול שאלתנו, קיבלנו תשובה קצרה, סתומה ובלתי מספקת של "בסדר" או "כייף". לעתים נדמה כי התשובה ניתנת בהתאם למצב הרוח הרגעי שבו הוא נמצא או בתגובה לאם קיבל מאיתנו את הממתק שביקש או לא? איך נבנה תקשורת פתוחה עם ילדנו? באיזו דרך נוכל לגרום להם לספר לנו את מה שעובר עליהם ביוזמתם או כתגובה אלינו?

למה ילדים בוחרים בתשובות קצרות ומתחמקות?

יש ילדים שבוחרים בתשובות לקוניות כי מטבעם הם ממעטים בדיבורים. ילדים אחרים עושים זאת בעקבות תגובות שקיבלו מהסביבה. ילד שמספר להוריו אך מקבל תגובה של ביקורת על האופן שבו פעל, או תגובות חרדות מבין כי הדאיג את הוריו, או שלא קיבל את התגובה הרצויה לו, או שבכלל התעלמו ממנו, יכול לבחור בתשובה לקונית ומתחמקת בפעם הבאה שיישאל לגבי מה שעובר אליו.

 

כמובן, שילדים בגילאים שונים נוקטים באמצעי תקשורת שונים שאף משתנים עם הגיל. ילדים צעירים בגילאי שנתיים- שלוש יכולים לענות כך להוריהם כי בכלל שכחו את מה שעבר עליהם באותו היום, עד שתגיע שאלה ספציפית שתעורר את זיכרונם למאורעות היום. ילדים בגילאים אלו חווים את מה שקורה להם באותו הרגע, ולא את מה שקרה להם בעבר או מה שיקרה להם בעתיד.

האם יש משמעות לטיימינג שבו מתבצעת השיחה עם ילדים?

ברור שנופש משפחתי במלונות או בחו"ל הוא זמן אידיאלי, שבו אנו פנויים לשוחח עם הילד. אך נצא מנקודת הנחה שלא נחכה עד לנופש השנתי כדי לשמוע מה עובר על הילד שלנו. ברצוננו לפתח תרבות שיחה ותקשורת פתוחה שלנו עם הילדים באופן קבוע. הורים רבים מדווחים כי, ילדיהם מעוניינים לספר ולשתף את סיפוריהם לפני השינה. זהו זמן שבו ילדים מעלים זיכרונות, משתפים, נינוחים מספיק על מנת לפתוח את ליבם. אחרי שיספר לכם על מה שקרה לו ירגיש קל יותר להירדם אחרי ששיתף אתכם.

זמן המפגש ביניכם לבין ילדכם הוא הזמן הטוב ביותר למצוא את הדרך אל ליבו של הילד.  אם נחכה זמן סביר אחרי הפגישה, נספר קצת על היום שלנו ומה שעבר עלינו, נשתף בשמחה שלנו לפגוש את הילד ואפילו שיחה קטנה על נושאי חולין קטנים ויומיומיים ורק אז נשאל איך עבר היום על הילד שלנו? תראה השאלה טבעית ובתוך ההקשר הנכון.

איך נגרום לילד לשתף איתנו פעולה?