משבר הילד השני

אם חשבת שחייך השתנו מהקצה אל הקצה עם בואו של ילדך הראשון, אם חשבת שהתרגולת של החודשים הראשונים: הקימה התכופה בלילות, כאבי הוצאת שיניים והביקורים בטיפת חלב הפכו אותך לאמא מיומנת – מצפה לך הפתעה לא קטנה עם בואו של הילד השני. לעיתים מדובר בשינוי גדול בהרבה מזה שהתרחש עם בואו של הראשון. למעשה, בואו של השני הופך אתכם מזוג עם ילד למשפחה.



שירי כבודי-אביב

משבר הילד השני

אם חשבת שחייך השתנו מהקצה אל הקצה עם בואו של ילדך הראשון, אם חשבת שהתרגולת של החודשים הראשונים: הקימה התכופה בלילות, כאבי הוצאת שיניים והביקורים בטיפת חלב הפכו אותך לאמא מיומנת – מצפה לך הפתעה לא קטנה עם בואו של הילד השני. לעיתים מדובר בשינוי גדול בהרבה מזה שהתרחש עם בואו של הראשון. למעשה, בואו של השני הופך אתכם מזוג עם ילד למשפחה.

 

להיות בהריון שני

נכון, כמעט כל הנשים סביבך, אמך, אחותך, חברותיך – עברו את זה, אבל עבורך מדובר בפעם הראשונה. בדומה להריון הראשון, מדובר בהתרגשות לא קטנה, אחרי הכל –אתם עומדים להפוך למשפחה! בשונה מההריון ההוא – הפעם, את לא יכולה להיות כל כך מסורה לכל רחש, לכל מצב רוח עכור או לכל השתנות קטנה בגופך. אם בהריון הראשון חיכית למועד הנכון להפיק לעצמך אלבום תמונות לגופך המתעגל – סביר להניח שהרעיון הזה לא יחלוף בראשך בהריון השני. בין בחילה אחת לאחרת, בין הצרבות, כאבי הגב, העייפות והקושי תצטרכי להמשיך להתמודד עם ילדך הגדול שנגמל בדיוק עכשיו מחיתולים או שמתחיל את גיל שנתיים הנורא.

תתחילי להתרגל: החיים ללא ההנחות, ללא פרישת תשלומים: התמודדות כאן ועכשיו עם עצמך ועם העולם התובעני שמחוצה לך. פעמים רבות תחושי שאת לא באמת בוחרת, אלא מתנהלת. מכבה שריפות. מצד שני – זכרי שההריון הוא תקופת הסתגלות משמעותית מאוד לחיים העומדים להשתנות. זוהי תקופה לתרגל ולהסדיר חוקים חדשים בבית. כאלה שיקלו עליך עם בוא העולל החדש.

 

המעבר למשפחה – התמודדות פסיכולוגית

בואו של תינוק חדש לבית שעד כה גדל בו ילד יחיד מהווה מהפכה בסדרי עולם, מהפכה שהיא לא פחות דרמתית מזו שהתרחשה, כמעט ברגע אחד, עם בואו של יורש העצר. זה לא רק שאתם צפויים ללילות ללא שינה ולכל ההתמסרות שדורש תינוק בן יומו, אלא להתמודדות נוספת ולא פחות אינטנסיבית במישור הפסיכולוגי מול הילד הגדול.

עבור ילדים בכורים, הרגילים שכל תשומת הלב מופנית אליהם, כמעט בכל רגע נתון – ההכרח להתחלק במשאב יקר הערך של תשומת לב ההורים והסביבה עם עוד ייצור היא דרישה מוגזמת לגמרי ובכלל לא לגיטימית.

 

הם שהופעתם באלבום התמונות המשפחתי היתה בלעדית, שזכו לכל הקליקים במצלמה נאלצים עתה לצפות ביצור מוזר שתופש את כל הבמה, מרכז אליו את כל הפלשים. כמה שזה לא פייר!!! שכיחה מאוד דרישתם של הבכורים כי אחיהם הקטן, שזה מקרוב בא, יחזור לבטן של אימא, או שמישהו יעשה משהו ויעלים אותו מהשטח. אמירות מהסוג הזה הן טבעיות לחלוטין. יתרה מכך: חשוב שתתנו לילדיכם לבטא אותן ללא שיפוט וללא ביקורת.

 

השלמה עם המציאות החדשה

אחד המסרים שחשוב מאוד להעביר לילדים בכורים הוא שמותר להם להרגיש את כל הרגשות המופיעים בהם לנוכח בואו של תינוק חדש הביתה (נסו להתחבר לעולם מזווית ראייתו: לפתע הוא לא מרכז העולם, המבוגרים כולם מגרגרים ומתייחסים לרך הנולד וכמעט לא שמים לב לנוכחותו, להישגיו...). יחד עם הלגיטימציה לרגשות ייתכן מאוד שתצטרכו להציב גבולות למעשים ולהתנהגויות שיבואו כתוצאה מהמצוקה שהוא חש: קשקוש בלורדים על הספה בשעה שאמא מניקה, חוסר רגישות (ואפילו אלימות של ממש) כלפי האח הקטן, התפרצויות זעם ועוד ועוד מופעים של תסכול וכעס. 

 

תקופה שעוברת

בתוך הכאוס שייווצר בקרוב בביתכם חשוב לזכור שזאת רק עוד תקופה -  והיא עוברת. כדאי למצוא בתקופה הזו מקורות לקבל הזנה נפשית, כוחות, הבנה ותמיכה. בילוי משותף עם חברות שכבר "היו בסרט הזה" יכול להועיל מאוד. גם לקבל עיסוי על בסיס קבוע יכול להרפות קצת את המתח המצטבר בגוף ולאפשר מרחב חדש לנפש. והכי פשוט ויעיל יהיה לקבל עזרה: בכסף, ממשפחה או מחברים. מישהו שבואו ירווח קצת את האווירה. ויאפשר לכל אחד מבני הבית למצוא מחדש את מקומו.


המאמר באדיבות
ebook – פיתוח תמונות