להביא ילד לעולם ולשמור על הפרנסה

יש לך חשש כלשהו, שהמעסיק פוגע בתנאי העסקתך בשל רצונך להכנס להריון, לעבור טיפולי פוריות, בזמן ההריון או לאחר הלידה?



מאת: עו"ד ומגשרת קרן כהן, מתמחה בדיני עבודה ובמתן מענה משפטי תומך - החל משלב הטיפולים ועד לאחר הריון ולידה ובכלל במהלך העבודה

 

להביא ילד לעולם ולשמור על הפרנסה
 
נשים רבות אשר רוצות להיכנס להריון חוששות כי במידה וידעו על כך במקום עבודתן – משרתן תהיה בסכנה. אם הן רוצות לפני שפיתחו קריירה – אז... תוהות – מה יהיה? איך יקבלו זאת במקום העבודה העתידי שלהן.
 
אם לא די בכך שלעיתים הכניסה להריון מלווה במתח נפשי ובבדיקות שונות ואף, לא מעט פעמים, בלקיחת הורמונים וכיוצא בזה. האספקט הכלכלי, קרי מקור פרנסתן הוא עוד נדבך שיכול אף בתת מודע להשפיע ולהפריע בתהליך. הדבר משמעותי אף במהלך ההיריון - בו הן נדרשות להפחית בפעילות לחוצה לטובת בריאותן ובריאות עוברן.
לאור זאת, חשוב שתדעי כי החוק לצידך ומגן עלייך!!! כאמא (אם יחידנית) שהליך ההיריון לא היה טבעי במובן זה שבוצע באמצעות תרומת זרע אני מודעת היטב לכל תהפוכות ותעצומות הנפש הנדרשות לעיתים על מנת להיכנס להריון.
 
 

החלה בטיפולי פוריות ומאז הורעו התנאים

ג' עובדת וותיקה ובכירה בארגון גדול הודיעה למעסיקיה כי החלה בטיפולי פוריות  - מיד לאחר מכן החלה לחוש כי מעסיקה מנסה לנצל את  פערי הכוחות ביניהם – החל מניסיון להחתימה על הסכם שכר חדש, ניסיון להעביר לתפקיד שאינו הולם את כישוריה ולהפחית את שכרה.
 
באמצעות ייעוץ משפטי ג' הבינה כי החל מהמועד בו הודיעה על טיפולי פוריות הארגון בעצם ניסה להפעיל עליה לחץ בהתנהגותו וכי התנהגותו הייתה מנוגדת לכל דין:
1. החתמה על הסכם חדש – המשנה את תפקידה – אסורה ללא אישור העובדת.
2. החתמה על הסכם חדש המפחית את תנאי העבודה – כולל שעות עבודה והטבות כגון רכב – אסורה ללא אישור העובדת.
3. ובכלל כל שינוי בתנאי ההעסקה  - פגיעה בהיקף המשרה או בהכנסה - מן המועד בו הודיעה העובדת על טיפולי פוריות ללא אישור משרד הכלכלה. 
בעקבות ייעוץ משפטי ג' נמנעה מלחתום על ההסכם וביקשה לקבל הסברים על מהותו – מעסיקה אשר הבין כי העובדת לא נכנעת ללחציו מהר מאוד ויתר על הצורך להחתימה על הסכם החדש.
 
 

פגיעה בפרטיותה ובתנאיה של עובדת בהריון

 ד' עובדת אשר חוותה הרעת תנאים במובן של התעלמות אישית -פרסום את דבר היותה בהריון (מבלי לשאול אותה) מינוי מחליפה (עוד בתחילת הריונה) וריקון התפקיד מתוכן. ד' חוותה תחושות קשות בהריון והייתה על סף ייאוש ובחרדה כי יפטרוה.
הליווי המשפטי לד' כלל התנהלות משפטית אל מול גורמים בכירים פגישות והתכתבויות העמידו את המעסיק במקום והוא הפסיק להטרידה:
  • המעסיק הבין כי אסור לו לפגוע בתפקידה של ד' בכל צורה שהיא.
  • המעסיק הבין שאסור לו להעבירה פיזית למקום אחר במקום העבודה.
  • כי הוא פוגע נפשית בד'  - דבר שיכול אף להוביל לפגיעה בהריון.
בסיכומו של התהליך, ד' נשארה בעבודתה גם לאחר לידת בנה בכורה וכיום היא ומעסיקה ביחסים טובים מאוד.
 
 

פוטרה במהלך חופשת הלידה

לאחר שבמהלך חופשת הלידה קיבלה הזמנה לשימוע בטענה של הצטמצמות ו"רה ארגון" בחברה והיא אף הסכימה בשיחת השימוע לצמצום משרתה לחצי משרה (בעקבות הצמצומים הנטענים) גילתה ל', שהיא מנהלת הפרויקטים היחידה (מתוך 4) שעשו לה שיחת שימוע וצמצמו את משרתה.
 
במהלך הייעוץ המשפטי הבינה ל', שהחברה ניצלה את מצבה וחששה לאחר חופשת לידה להישאר ללא פרנסה ובצורה מפלה ומנוגדת לדין
  • קבעה לה מתי לחזור מחופשת הלידה – למרות שזו זכותה של א' להחליט עד מתי תהיה חופשת הלידה.
  • ערכה לה שימוע במהלך חופשת לידה – אסור.
  • הרעה את תנאיה – הפחיתה את משרתה - אסור.
  • הפלתה אותה מיתר מנהלי הפרויקטים – אפליה אסורה.
בסוף התהליך:  ל' קיבלה את משרתה חזרה בתוספת פיצויים בגין האפליה והרעת התנאים שגרמו לה, מבלי להזדקק להגשת תביעה בבית הדין לעבודה.
 
במדינת ישראל, החוק שומר על זכותנו הבסיסית להמשיך ולשמור על מקום עבודתנו ועל שוויוננו אל מול נשים וגברים אחרים גם במהלך טיפולי הפוריות, תקופת ההיריון ולאחריה. אם יש לך חשש כלשהו, שהמעסיק פוגע בתנאי העסקתך בשל רצונך להכנס להריון, לעבור טיפולי פוריות, בזמן ההריון או לאחר הלידה- מומלץ לפנות לייעוץ של איש מומחה.