טוב לי אורגני - חיים אורגניים עם ילדים

מזל טוב! הבאת תינוק חדש לעולם! את רוצה להעניק לו את הטוב ביותר.  את רוצה להגן עליו ולוודא שלא יאונה לו כל רע. מה יותר טוב מלהתחיל את חייו בצורה הטבעית לה הוא רגיל.



באדיבות הטבע ש.ב.א - חנות אינטרנטית המעניקה פתרונות טבעיים, אורגניים, אקולוגיים ותומכי אורח חיים טבעי


טוב לי אורגני - חיים אורגניים עם ילדים

 דרך אחת להגן על הרך הנולד היא למנוע ממנו להיחשף לחומרים מסוכנים מסוגים שונים.  הדרך היא למשל הימנעות משהיה במרכזי קניות עמוסים, על מנת לחסוך מהתינוק את החיידקים הרבים המצויים באוויר שם.  או הימנעות מעישון ליד התינוק.  כמוכן הימנעות משיחה בטלפון סלולרי ליד התינוק, וכמובן – לצרוך מוצרים שבהם מינימום חומרים מסוכנים, כמו למשל מוצרים אורגניים.

המוצרים האורגניים נקיים מחומרי הדברה, תוספות הורמונים, חומרי צבע רעילים, מלבינים אופטיים (כגון כלור), תרכובות כימיות רעילות כמו דיאוקסינים, חומרים משמרים (פרבנים), ועוד.

הדבר מפחית ומונע הווצרות מחלות ובעיות שונות אצל התינוק והפעוט, מחלות שחלק מהגורם להן הוא בדרך כלל חשיפה מתמשכת (דרך מגע בעור או בליעה) לחומרים רעילים שונים.

 

בישראל אין גוף רשמי ומוסמך המפקח על המוצרים האורגניים, למעט חברת אגריאור, העוסקת בפיקוח על תוצרת חקלאית בלבד.  ניתן עם זאת להבחין אם מוצר הוא אורגני לפי הסימונים הבינלאומיים:

תו התקן האקולוגי הנורדיswan  

תקן ה swan הוא ההתחייבות שלמוצר יש פחות השפעה על הסביבה מאשר למוצר מקביל חסר תקן.

הקריטריונים שלו הם:

תקן אקו-טקס: oeko-tex standard 100

מערכת בדיקה ואישור בינלאומית למוצרי טקסטיל, אשר מגבילה את השימוש בכימיקלים מסוימים, כגון פורמלין, חומרי הדברה, מתכות כבדות מתפרקות, חומרים משמרים, מלבינים אופטיים וצבענים אלרגנים. 

התקן הגלובלי לטקסטיל אורגני global organic textile standards

תקן gots מגדיר דרישות להבטחת האורגניות של מוצרי טקסטיל, החל מקצירת חומרי הגלם, דרך ייצור אחראי סביבתית וחברתית וכלה בסימון והתוויה על מנת לספק ללקוח הסופי אישור אמין.  התקן כולל הפקה, עיבוד, ייצור, אריזה, סימון, ייצוא, ייבוא והפצה של כל הסיבים הטבעיים.

טיפול ביציאות התינוק-

הדרך הכי מומלצת מבחינת בריאותו הפיזית ואף הנפשית של התינוק היא שיטת הקשב:

השארת התינוק ללא חיתול כלל, ותשומת לב קפדנית של ההורה (או המטפל) לסימנים שמאותת התינוק כשהוא עומד/ רוצה להתפנות.

זוהי שיטה נפלאה עבור התינוק – היא מראה לו שאנו קשובים לצרכיו (מכאן השם).  כל התינוקות נולדים עם שליטה מסוימת בסוגרים, והם מאותתים לנו בדרכים שונות כשהם רוצים להתפנות.  מי שבחר בשיטה זו צריך ללמוד לזהות את הסימנים המיוחדים לילדו, ולהיענות להם.

השיטה מצריכה לימוד הסימנים, ולכן דורשת אדם שיישאר צמוד לתינוק ויהיה קשוב אליו מאוד.

קשב מלא לא תמיד אפשרי בעולם המערבי המודרני, ולכן יש רמות שונות של "קשב חלקי", שפירושו שהתינוק חלק מהזמן כן עם חיתול, ואז תשומת לב המטפל לא חייבת להיות מופנית אליו כל הזמן. נוסף על כך, עם הזמן הילדים מתחילים לאותת עם קולות, כך שלא צריך להסתכל עליהם כדי לדעת שהם רוצים להתפנות (למשל, בכי מסוים מאותת על רצון לעשות צרכים). 

האופציה השנייה היא חיתולים: חיתולי בד רב פעמיים או חיתולים חד פעמיים אקולוגיים.

חיתולי הבד המוצעים כיום נוחים לשימוש ומעוצבים בדיוק כמו החיתולים החד-פעמי וקלים לניקוי.     

עשויים 100% בד רך ונעים בשכבות הפנימיות. השכבה החיצונית המונעת הירטבות הבגדים עשויה ניילון /פוליאסטר או צמר, וניתנת להסרה בחלק מהדגמים.

הם  מתאימים לרחיצה במכונת הכביסה ולשימוש רב פעמי, וניתנים לייבוש גם במייבש. חיתולי הבד,  נקיים מכימיקלים, נעימים ובריאים הרבה יותר לתינוק.

החיתולים אקולוגיים, חסכוניים, מקדמים מאוד את הגמילה. הגיזרה מתכווננת בעזרת וולקרו או תיקתקים ומאפשרת התאמה מדויקת למבנה גוף התינוק מה שמבטיח החתלה פשוטה ללא "נזילות". (המידע על חיתולי הבד מתוך אתר שיח הטבע)

חיתולים החד פעמיים האקולוגיים מולבנים באמצעות חמצון, להבדיל מהחיתולים רגילים, שמולבנים באמצעות כלור.

 

כל החיתולים החד פעמיים עשויים מעיסת נייר, והחד פעמיים הרגילים מולבנים בכלור – דרך הזולה ונוחה ביותר להלבנה.  בתהליך ההלבנה של מוצר נייר בכלור נוצרת תרכובת כימיקלים אורגנית דליקה ורעילה ביותר בשם דיאוקסין אשר ידועה כגורמת מומים מולדים, משבשת קודים גנטיים ומסרטנת.  עקב תהליך ההלבנה בכלור מכילים החיתולים  הרגילים גם שאריות של הכלור עצמו מההלבנה, וגם שאריות דיאוקסין. כימיקלים שעלולים לגרום לגירוי העור, לפריחות ואדמומיות, ובמגע עם ההפרשות, ליצור ריח רע.

 

החיתולים האקולוגיים גם מכילים מרכז ספיגה שעשוי מעמילן או חומר טבעי אחר סופג במיוחד – כך שרמת הספיגה שלהם מוגברת.  החיתול החד פעמי האקולוגי נקי מכימיקלים, ובזכות הספיגה המוגברת מפחית משמעותית את כמות הנוזל הנשאר במגע עם העור, כך שהסיכון לגירוי העור, לפריחות, לאדמומיות ולריח הרע פוחת משמעותית ובמקרים רבים אף נעלם לגמרי.

רחצת התינוק:

מוצרי רחצה רגילים (שמפו, סבון) מכילים מגוון לא קטן של חומרים עם פוטנציאל רעילות מאוד גבוה:

 

 

 

קיימת עדיפות ברורה, מבחינת בריאות התינוקות\ לשימוש במוצרי רחצה כגון שמפו וסבון, אשר אינם מכילים כימיקלים אלה.

צעצועים

רוב הצעצועים הקיימים בשוק מכילים חומרים רעילים ובעייתים מסוגים שונים: סוגי פלסטיק ופולימרים רעילים כגון pvc, מתכות רעילות (כגון עופרת, בדיל, קדמיום, ארסניק, וכספית) שאריות חומרי הדברה ודישון, צבענים רעילים, מלבינים אופטיים (כגון כלור), תרכובות כימיות רעילות כמו דיאוקסינים, ועוד.

 

הסיכון עם החומרים הללו הוא משך החשיפה. לפי משרד הבריאות, חשיפה מתמשכת לחומרים אלה (דרך מגע בעור או בבליעה) בייחוד בקרב תינוקות ופעוטות, שאצלם המערכת החיסונית עוד לא בנויה עד הסוף, עלולה לגרום למחלות שונות: סוגים רבים של סרטן, הפרעות בהתפתחות ובפוריות, פגיעה במערכת החיסונית,  נזק בכליות, מחלות עצם (עד התמוטטות השלד), אנמיה חריפה, פגיעה במערכת העצבים ועוד.

דוחה יתושים-

דוחי היתושים הרגילים מכילים חומר דוחה יתושים רעיל מאוד בשם deet. דוחה היתושים האורגני אינו מכיל את החומר הרעיל, ומתבסס על מיצוי צמחים טבעיים שדוחים חרקים, כגון רוזמרין וציטרונלה.