הורות אלטרנטיבית בעידן המודרני

איך לא לוותר על חלום האימהות גם אם את לא נמצאת בזוגיות?



מאת: גו בייבי - הורות משותפת


הורות אלטרנטיבית בעידן המודרני
 
אחד השינויים המעניינים ביותר בתחום החברתי בעידן המודרני, הוא השינוי במבנה המשפחתי המקובל. הליברליות יחסית של החברה המערבית של ימינו והמודעות לנושא זכויות האדם הובילו להתפתחותם של סוגי משפחות שונים, שבעבר לא התקיימו או שנחשבו לחריגים וסבלו מיחס שלילי של החברה.
אמנם הדרך לשוויון מלא של משפחות אלטרנטיביות עוד ארוכה, אך בשנים האחרונות ניתן לראות התקדמות משמעותית בתחום, גם אם לא תמיד מבחינה חוקית- מבחינת יחסה של הסביבה.
 
מבנים משפחתיים אלטרנטיביים הם למעשה הדרך של אנשים שונים לא לוותר על חלום ההורות שלהם בגלל מגבלות שונות. בבסיסם עומדת הזכות של כל אדם להביא ילד לעולם ולגדל אותו בדרך ובצורה בה הוא בוחר. החברה המערבית מאפשרת היום לאנשים, יותר מבעבר, להקים משפחה בכל מחיר, גם אם לא בדרך המסורתית.
 
כאשר מדברים על מבנה משפחתי מסורתי הכוונה היא לאם, אב וילדים, כאשר ההורים נשואים אחד לשני. צורת החיים המודרנית וגרומים חברתיים ופסיכולוגיים שונים מובילים אנשים לחיות היום בצורות אחרות ולרצות להקים משפחה גם באופנים אחרים.
הורות יחידנית, הורות גאה, הורות משותפת- כולן אופציות מקובלות ודי נפוצות בחברה המערבית והן כבר לא מראה חריג. 
 

כל הדרכים להקמת משפחה

 
אחת הסיבות המובילות להקמת משפחה אלטרנטיבית היא תופעת הרווקות המאוחרת, שאופיינית מאוד לתקופתנו. נשים וגברים בגילאים מתקדמים יחסית נותרים היום רווקים מסיבות שונות, אם בגלל חוסר הצלחה במציאת בני זוג ואם מבחירה, אך חלק גדול מהם מעוניין להביא ילדים לעולם בכל זאת. יש יותר נשים שנמצאות במצב הזה, כיוון שאצלן נכנס גם השיקול של גיל הפוריות והן חוששות להתחיל מאוחר מדי. עבור אותן נשים, יש מספר פתרונות לבחירה על מנת להצליח להקים משפחה.
ההתלבטות הגדולה ביותר היא בחירה בין הורות יחידנית או כניסה לתהליך של הורות משותפת.
 
הורות יחידנית מתאפשרת בדרך כלל באמצעות פניה לבנק הזרע. במדינה מעודדת ילודה כמו ישראל, כל אישה זכאית למימון מקיף של תהליך כניסה להריון עד הילד השני כולל, על פי חוק בריאות ממלכתי. מנות הזרע עצמו אינן מסובסדות, אך כל הטיפול והליווי הרפואי ניתן במסגרת הביטוח של קופת החולים. כמובן שניתן לבחור לבצע את התהליך גם באופן פרטי.
ההחלטה על הורות יחידנית אינה פשוטה. אישה שבוחרת בדרך זו צריכה להיות מודעת לקשיים שמצפים לה- החל מטיפולי הפוריות עצמם, דרך תהליך ההריון והלידה וכלה במשמעויות הנרחבות ברמה הנפשית, הפרקטית והכלכלית של גידול ילד לבד. כמובן שיש בכך גם יתרונות עבור נשים חזקות שמוכנות לאתגר, כמו עצמאות ובלעדיות בגידול הילד וחינוכו ותחושת המימוש העצמי של האימהות.
 
לעומת זאת, האופציה של הורות משותפת מעניקה לאם את האפשרות להביא ילד לעולם ולא לעשות את זה לבד. הורות משותפת היא תוצאה של החלטה של גבר ואישה שאינם מנהלים מערכת יחסים זוגית, להביא יחדיו ילד לעולם. חשוב לציין שאפשרות זו לא משרתת רק רווקים ורווקות, אלא גם לא מעט זוגות מהקהילה הגאה שמעוניינים בשותף להורות בן המין השני.
בהורות משותפת יש יתרונות רבים, כמו חלוקת עומס האחריות שמתחלק בים שניים מכל הבחינות (מנטלית, כלכלית וכו'), תחושת השותפות והענקת מסגרת משפחתית נרחבת יותר לילד. יחד עם זאת, לא מדובר באפשרות שמתאימה לכולם ויש אנשים שגידול ילד עם אדם שהוא לא בן זוגם תהיה קשה ביותר עבורם.
 
למרות הפתיחות החברתית היחסית שקיימת היום כלפי משפחות אלטרנטיביות, ההחלטה להקים משפחה כזו היא תמיד קשה ומורכבת. שינויים חוקתיים שונים עדיין נדרשים על מנת שמשפחות כאלו יחשבו שוות והעומס הרגשי והפיזי שנלווה לתהליך הוא לא פשוט. יחד עם זאת, בהחלט ניתן לומר כי האפשרות להקים משפחות שונות היא בשורה משמחת בתחום ההורות, שבוודאי עוד תלך ותתפתח.