התרומה של קהילות בסביבות מגורים לילדים

זוכרות את חברי הילדות הראשונים שלכם? אלה שהכרתן בבית הספר והיו מתגוררים בסמיכות אליכן? יצירה של קהילות מגורים המורכבות ממשפחות לילדים בגילאים דומים נוטות להתגבש וליצור מרקם חברתי בריא המסיע להתפתחות הילד ולתכונות אופי משמעותיות. במאמר זה נדון בהרחבה כיצד קהילות בסביבות מגורים תורמות הן להורים והן לילדיהם.



התרומה של קהילות בסביבות מגורים לילדים

האדם הוא יצור חברתי – כבר מילדותו

חשוב לדעת כי תהליך ההתפתחות של הילד קשור לקשר שהוא בונה עם הסביבה שלו, עם ההורים ועם קבוצת השווים לו – הילדים האחרים בגילו. ככל שהוא נחשף לקבוצה גדולה יותר, הוא יכול לבנות את הקשרים החברתיים הללו וללמוד עקרונות כמו שיתוף ונתינה, אסרטיביות, ויתור ואפילו תחרותיות. מלבד זאת, חלק נכבד מתהליך ההתפתחות נבנה באמצעות משחק. כיום, בדור המסכים, ילדים רבים מוצאים את עצמם לבד לאחר שעות בית־הספר. בשכונות בהן נבנתה קהילה מגובשת, הילדים יוצאים אחר־הצוהריים לשחק זה עם זה ומפתחים מיומנויות מוטוריות חשובות ומסייעים להתפתחות אחד של השני.
נהוג לציין בפסיכולוגיה חברתית כי "האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו" (טשרניחובסקי). הוא בונה את המאפיינים האישיותיים שלו בהתאם למקום שבו גדל, והגירויים שאליהם נחשף במהלך הילדות. שהייה עם ילדים אחרים מחוץ לשעות הלימודים מאפשרת להתפתח גם מבחינת קוגניטיבית ולעודד רכישת שפה והרחבת אוצר המילים. אם תשימו לב לכך, תגלו כי ילדים שנמצאים זמן רב יותר בחברת ילדים אחרים מתחילים לסגל לעצמם את הביטויים שלמדו מהם. השפעה של קהילה חיובית יכולה להוות תשתית חשובה להתפתחות קוגניטיבית. 
 

סביבה תומכת גם להורים

סביבה של קהילה מעניקה תמיכה רבה גם להורים, צעירים וותיקים. כאשר יש הורים נוספים היוצאים לשחק עם הילדים בפארק או הגינה הסמוכים למקום המגורים, ניתן לבנות קשרים חברתיים חדשים הממשיכים גם בשעות הפנאי. ההורים של הילדים שנפגשו בגינה יכולים להמשיך את השיחה הקולחת גם בפגישה לקפה בשעות הבוקר, והקשרים הבין־אישיים הללו מפיגים את תחושת הבדידות.
 

מתחמים קהילתיים המעודדים אינטראקציה בין המשפחות

כאשר שכונה נבנית מתוך חשיבה קהילתית, כמו דירה בחריש בשכונת "בצוותא", קל מאוד ליצור את האינטראקציות החברתיות. מיזם הדיור השיתופי הזה, בשיטה המכונה בלועזית "קו־האוסינג".
העיצוב הפיזי של השכונה מעודד חיי קהילה וכולל אפשרות צפייה על השטחים המשותפים כמו הפארקים, הגינות ומתקנים משותפים הממוקמים במרכז שווה מכל הדיירים וקיים ריכוז של אתרי פעילות על דרכים משותפות. כך שהגנים ומעונות היום, וכן הגנים הציבוריים אינם מחייבים חצייה של כבישים והם נמצאים במיקום המאפשרים תנועה נפרדת מכלי־הרכב בשכונה. 
בנוסף, נבנות בשכונה חנות שיתופים המאפשרת לדיירים להחליף מוצרים זה עם זה ומתחם המשויך לשכונה לארגון אירועים כמו ימי הולדת. עבור המבוגרים נבנים חללי עבודה משותפים, שבהם יוכלו לעבוד מהבית בצוותא. יתרון נוסף שיש לשכונה שבה האכלוס כולו מתבצע בעת ובעונה אחת, הוא היכולת של התושבים בשכונה החדשה לגור בסמיכות זה לזה, בלי לחכות שהבנייה תסתיים שלב אחר שלב.
 

גם נכס להשקעה

דירות שממוקמות בשכונות קהילתיות מושכות אליהן לא רק רוכשים אלא גם שוכרים. לכן, מדובר בנכס שיכול להוות דירה להשקעה עם תשואה יציבה, שיושכר למשפחות שרוצות להצטרף לקהילה, אך אינן מסוגלות להשיג את ההון העצמי או לקבל משכנתה כדי לרכוש נכס במתחם. השכירות, מאפשרת להם להשתלב במקום, ולגדל בו את המשפחה. 
לסיכום, לשכונות קהילתיות יש יתרונות רבים עבור ההתפתחות הקוגניטיבית ופיתוח היכולות החברתיות של הילדים, כמו גם סביבה תומכת להורים היכולים להיעזר זה בזה. במידה רבה מדובר ביתרונות של גרסה מודרנית לחיים בקיבוץ, ללא הפרדה של הילדים מההורים. סביר להניח שבעתיד נראה שכונות נוספות שנבנות בשיטה זו, אך כרגע מדובר בפרויקט ייחודי בישראל.