תכנית משפחתית בין שגרה לחירום

מיכל דליות מתייחסת לתקופת המלחמה בה אנחנו נמצאים וכיצד ניתן להפחית את החרדה בבית



מאת: מיכל דליות, יועצת משפחתית, מנכ"ל מרכז מיכל דליות ללימודים והכשרות


תכנית משפחתית בין שגרה לחירום
 
הימים האלה הם ימים מתעתעים: אזעקות לסירוגין, שיגרה לא קבועה, חופש גדול שהוא לא ממש חופשי, הליכה ברחוב מתוך חשש ושהייה בבית מתוך אותו חשש.... מתעתע.
בימים אלו אתם נמצאים במצב של חוסר ודאות. מצב זה הוא בעצם התכוונות הגוף והנפש למצב הישרדותי. אין מדובר על אותם רגעי פחד בהם הולכים או רצים לאזורים המוגנים ונשארים שם עשר דקות, אלא המצב שבין האזעקות או הנפילות. 
 
מצב מתמשך של תחושת הישרדות הוא זה אשר עלול לפגוע בילדים. בעת האזעקה עצמה, כשכולם פוחדים, יש לתת לרגשות הילדים לגיטימציה ולהגיד "אתה פוחד. נכון? זה באמת מפחיד" ולא לנסות להרגיע על ידי משפטים הגיוניים כמו "אתה לא צריך לפחד. הכל בסדר", כי הרי הכל לא בסדר... התחושה שניתן לילדים שהם מוגנים בתוך החיבוק שלנו ושכולם מפחדים – היא זו שתחזק אותם באותם רגעים. העניין הוא בין האזעקות, בחיים עצמם שהינם בין שיגרה לחרום, וכאן יש לייצר תכנית חרום משפחתית לשהייה בבית, או להעברת הזמן עם הילדים. כל זאת כדי לעזור להם להתמודד באופן מיטבי עם ימים מתעתעים אלה. 
 
לצורך כך עליכם לבנות תכנית. ממש כך. לקחת ברצינות רבה את שעות השיגרה שבין רגעי החרום ולבנות בהן מצבים אשר יחזקו את הילדים ויתנו להם הרגשה, עד כמה שתהייה מלאכותית לכם, שיש שיגרה, שיש סדר, שיש דברים נעימים, מצחיקים, מעניינים ומהנים שניתן לעשות. כל היכולת היצירתית שלכם צריכה לבוא לידי ביטוי דווקא בשעות השיגרה:
 
כל רעיון יצירתי שיעלה בדעתכם – נכון לימים אלה. ובעיקר, טפלו בחרדות שלכם. אם אתם חרדים ואתם יודעים זה עובר לילדים, לכו לרופא המשפחה ובקשו ממנו את התרופה שתרגיע אתכם, שתקל עליכם, כי אתם המראה של הילדים: כל מה שאתם חשים נראה בשפת הגוף שלכם והילדים חשופים לזה ומתנהגים בהתאם לזה. 
 
אני מאחלת לכולנו ימים ולילות שקטים ושכל בנינו יחזרו הביתה בשלום. 
 
מוזמנים לצפות בסירטון פיקוד העורף על הכנת תוכנית משפחתית: