מהי הסקירה השלישית?

לאחרונה אנו שומעים מושג חדש בבדיקות הריון "סקירה שלישית". מהי הסקירה השלישית ובאילו מצבים היא מומלצת?



מהי הסקירה השלישית?

מאת: ד"ר יובל עוז מנהל מרכז בריאות האישה ויחידת אולטרה-סאונד נשים מרכז רפואי זיו, מנהל פורום הריון ולידה פורטל mamy

לאחרונה אנו שומעים מושג חדש בבדיקות הריון "סקירה שלישית". מהי הסקירה השלישית ובאילו מצבים היא מומלצת?

הסקירה השלישית היא סקירת מערכות שמתבצעת בשליש השלישי להריון, שבועות 30-32.

לפני מספר שנים בכינוס רפואי "התנפלה" על המיקרופון רופאה נוירולוגית ילדים והצהירה קבל עם ועדה כי היא עושה סקירה שלישית למוח מכיוון שהיא מכירה את חשיבות הנושא והיא מציעה לכל מי שהיא מכירה ולכל רופא להציע למטופלות שלו לבצע זאת. רגישותה נובעת מהילדים שהיא מטפלת בהם. מטבע הדברים מאחר והיא נוירולוגית היא "רואה" כל היום רק ילדים פגועים מבחינת תפקוד המוח אולם לא לכולם פגם מבני אשר ניתן לגלות באולטרסאונד בשליש שלישי. 

לכן לדעתי צריך לקרוא לזה בדיקה מכוונת ולא סקירה של העובר.

מתי מומלץ לבצע סקירה שלישית:

1.    כבדיקה למעקב אחרי הריונות שידוע או נתגלה לאחר הסקירות פגם מסוים אצל העובר.

2.    כבדיקה  לנשים שבהריונות קודמים היו מומים שעשויים להתגלות בשליש שלישי:  במוח (ציסטות, הידרוצפלוס, ליסנצפלי, פולי/פאכי-גיריה ועוד), עמוד השידה (ספינה ביפידה, מנינגוצלה, עיגון חוט השידרה, סקוליוזיס), עצמות (גמדות, הפרעות מקומיות בגדילת עצמות, קלאבפוט), כליות (הידרונפרוזיס), מערכת עיכול, לב (היצרות כלי דם גדולים, אסימטריה של חדרי הלב, הפרעות מסתמי הלב, אנדוקרדיאל פיברואלסטוזיס, הפרעות קצב לב ועוד). מסיבה זו אני נוהג להזמין נשים שיש אצלן סיכון מוגבר למום לב (ההתויות: מום לב לאבי או אם העובר, מום לב לאחד הילדים, סוכרת ממושכת ועוד) לבוא לבדיקת אקו-לב עובר בשבוע 28-30. במועד זה אני גם "מציץ" על איברים נוספים (מח, כליות, מערכת עיכול וגודל העובר).  באותו עינין קיימת סקירת מערכות מוקדמת מאוד (אני קורא לה "סקירה ראשונית"). סקירה זו מבוצעת לנשים שבהריון שלהן מתגלה פגם שניתן לזהותו בשבועות מוקדמים כמו 10-12. למשל אננצפלוס, אקרניה, אי סגירת דופן הבטן ומומי שלד קשים.

 

כבדיקת שיגרה לא הוכחה יעילות-עלות (cost-effectiveness) לסקירה השלישית. רופאי סקירות רבים המבצעים שתי סקירות למטופלת יקבלו אותה לבדיקה שלישית אם היא מדווחת להם על חשד למום שעולה במהלך אותו הריון.

חשוב להדגיש כי הסקירות (הראשונית והשלישית) אינן מחליפות את הסקירות המקובלות המומלצות לביצוע (לדעתי) בשבועות 15-16 ו- 23-26.

חשוב לזכור שמירב המומים יתגלו בסקירות (אם נעשות במיטב).

במירב (אם לא בכל) הקופות קיימת התוויה לממן בדיקות במידה ועולה חשד למום. (אין הן מחויבות להפנות למומחה הטוב ביותר או האופטימלי).