בדיקות חלבון עוברי ובדיקות סוכר-קריאת תוצאות

במהלך ההריון נהוג לבצע מספר בדיקות דם ושתן, בדיקות דם כלליות, בדיקות דם לגילוי נוגדנים לוירוסים, בדיקות סקר ביוכימי (חלבון עוברי), בדיקות סוכר ובדיקות שתן כללית ותרבית. יונת ארד כתבה לנו סדרת כתבות לגבי בדיקות אלה והכי חשוב...כיצד קוראים את התוצאות.

בדיקות חלבון עוברי ובדיקות סוכר-קריאת תוצאות  

מאת: יונת ארד – "נגיעות של אימא", מדריכת הכנה ללידה, מנחת מפגשי אימהות ותינוקות. מוסמכת "המרכז הישראלי לחינוך ללידה".

 

במהלך ההריון נהוג לבצע מספר בדיקות דם ושתן, בדיקות דם כלליות, בדיקות דם לגילוי נוגדנים לוירוסים, בדיקות סקר ביוכימי (חלבון עוברי), בדיקות סוכר ובדיקות שתן כללית ותרבית. יונת ארד כתבה לנו סדרת כתבות לגבי בדיקות אלה והכי חשוב...כיצד קוראים את התוצאות.

הכתבה השלישית בסדרה, בדיקות חלבון עוברי ובדיקות סוכר.
לכתבות קודמות:
בדיקות דם כלליות בהריון ובדיקות שתן
בדיקת דם לגילוי נוגדנים ווירוסים

 

בדיקת חלבון עוברי – תבחין משולש.

המועד המתאים ביותר לביצוע הבדיקה הוא בין השבועות 16-18 להריון.

מטרת הבדיקה הינה לגלות הריונות בסיכון למומים פתוחים בתעלה העצבית של עמוד השדרה אצל העובר.

רמות גבוהות של חלבון עוברי בדמה של האם, עשויות להצביע על מום פתוח בתעלה העצבית של העובר, העלול לפגוע קשות בתפקודו כילד, כבוגר, כאדם.

בתחילת ההריון מתפתחת התעלה העצבית של העובר וממנה יתפתחו המוח ועמוד השדרה.

אם ישנה בעיה בסגירת התעלה העצבית, תהיה דליפה של חלבון למי השפיר ולמע' הדם האימהית.

 

 בבדיקת  זו נבדקים בדמה של האישה שלושה מרכיבים:

 

  1. חלבון עובריa.f.p 
  2. הורמון המופרש מהשליה  h.c.g 
  3. הורמון המופרש מהשחלה (uh3)  estriol


יכולות להיות מס' סיבות לתוצאות גבוהות של חלבון עוברי בדם האם:

  • גיל הריון מתקדם יותר ממה שחושבים.
  • הריון רב עוברי (תאומים או יותר).
  • קיים סיכון - יתר למום בתעלה העצבית.
  • ברוב המקרים התינוק בריא והסיבה לרמה הגבוהה של החלבון העוברי נשארת בלתימוסברת.


תוצאות גבוהות מחייבות המשך בירור על-ידיסריקה על קולית (אולטרה סאונד) של התעלה העצבית, ייעוץ גנטי המתייחס לתוצאותהבדיקות ולעתים המלצה לביצוע בדיקת מי שפיר לקביעה מדויקת של רמת החלבון העוברי במיהשפיר.

 

חלק מהמומים הפתוחים, מתגלים בבדיקת האולטראסאונד המתאימה, ואין צורך בבדיקת מי השפיר כדי להמליץ על הפסקת ההריון.

 

הסיכון לעובר עם תסמונת דאון מחושב על-פי תוצאות בדיקתהדם של 3 המרכיבים הנבדקים, וגיל האישה בסוף ההריון. סיכון נמוך מ- 1:386 בד"כ אינו מצדיק בדיקת מי שפיר.
יש לזכור שבבדיקת מי שפיר קיים סיכון יתר להפלה, בשיעור של 1:200 (0.5%), לכן בדיקה זו מומלצת רק כאשר קיים סיכון יתר לתסמונת דאון, או בעיה כרומוזומלית או גנטית אחרת, הניתנת לאיבחון בשיטה זו.
תוצאות בדיקתחלבון עוברי תלויות גם בגיל מדויק של ההריון, לכן מומלץ לבצע בדיקת אולטרה-סאונד,כדי לוודא את גיל ההריון.

ערך תקין של חלבון עוברי שולל בודאות של 90% מוםפתוח במערכת העצבים של העובר.

ערך תקין של כל 3 החלבונים בדם מפחית את הסיכוןלתסמונת דאון בודאות של 70% בלבד.

לנשים הנמצאות בסיכון יתר משמעותי לעובר עםתסמונת דאון (גיל 35 ומעלה בסוף ההריון) מומלץ לבצע בדיקת מי שפיר, ללא התיחסותלבדיקת חלבון עוברי. חשוב לציין שבדיקת חלבון עוברי אינה מגלה את כל המומיםהאפשריים במערכת העצבים או ליקויים כרומוזומליים. מומלץ לכל אישה לעבור בדיקתאולטרה-סאונד של מערכות העובר בין שבועות 15-22 להריון. בדיקת חלבון עוברי מומלצתלכל אישה, גם אם היא מבצעת בדיקת מי שפיר או עברה בדיקת סיסי שליה בגלל סיבה אחרת.

יש לזכור – גם בדיקה שתוצאותיה "תקינות" אינה שוללת תסמונת דאון או מום כרומוזומלי אחר. ומצד שני,כמעט כל העוברים נולדים תקינים, גם כאשר תוצאות בדיקת הדם אינןתקינות, לכאורה.

רק בדיקת דיקור מי שפיר נותנת מידע ברור לגבי תסמונת דאון ומומים כרומוזומליים אחרים.

בדיקת סוכר בצום –

הבדיקה מבוצעת בתחילת ההריון .הבדיקה לא שוללת סוכרת הריון לכן ההמלצה לכל אישה הרה לבצע העמסת סוכר בשבוע 24-28 להריון.


בדיקת סוכר
(50 גר').-  gct - glucose challenge test אתגר סוכר.

זוהי בדיקת סקר ומטרתה לאתר נשים בסיכון גבוה לסוכרת הריונית. 3% מכלל הנשים סובלות מסוכרת הריונית. זוהי מחלה שמופיעה/מאובחנת לראשונה בהריון. איבחון וטיפול בשלבים מוקדמים יקטינו את הסיכון לאם ולעובר.

בבדיקה זו, האישה נדרשת לשתות תמיסת סוכר (50 גר' גלוקוז מהול במים). התמיסה מאוד מתוקה ולעיתים גורמת בחילה, ולכן כדאי שתביאי איתך לבדיקה לימון, כדי למצוץ אותו לאחר הבדיקה, או מיץ לימון כדי לערבב עם התמיסה ולהכין לימונדה.

כעבור שעה משתיית התמיסה נמדדת רמת הגלוקוז בדמה של האישה . כאמור – לפני בדיקה זו אין צורך להיות בצום.

לעיתים תוצאות הבדיקה אינן מדוייקות לגמרי כך שקיימת אפשרות של זיהוי רמות גבוהות של סוכר בדם. זה עדיין לא מוכיח שיש לך סוכרת הריונית וסביר להניח שיזמנו אותך לבדיקת gtt (העמסת סוכר 100 גר' גלוקוז) כדי לקבל תוצאה מדוייקת.

סכרת הריונית שכיחה בקרב נשים עם רקע משפחתי של סכרת, בקרב נשים שילדו בעבר תינוקות גדולים, ואצל נשים עם הפרשה מוגברת של סוכר בשתן.

הבדיקה מומלצת לכל הנשים ההרות בשבוע 24-28 ומבוצעת שלא בצום. לבדיקת ה gtt (העמסת סוכר 100 גר') - נשלחות נשים שיש להן חשש גבוה לחלות בסוכרת הריונית או נשים שתוצאת הבדיקה היא 140 מ"ג או יותר.

 

בדיקת העמסת סוכר (100 גרם)  

gtt - glucose tolerance test

בדיקת העמסת סוכר 100 גרם (שנקראת גם בדיקת gtt או ogtt) היא בדיקה אבחנתית והינה המדוייקת לגילוי סוכרת הריונית והיא בודקת את רמת הגלוקוז  בצום. מדובר בבדיקה ארוכה שאורכת כשלוש שעות. לבדיקה מגיעים לאחר צום של 8 שעות.

המחלה מתאפיינת ברמות גבוהות של סוכר בדם האימהי וכתוצאה מכך עולה רמת הסוכר גם אצל העובר. כזה יכול להוביל להאצה בהפרשת אינסולין (הורמון האחראי על ויסות רמת הסוכר (גלוקוז) בדם) אצל העובר ובעקבות כך, לגדילה מוגזמת שלו. אחת ההשלכות של סוכרת הריונית היא עובר גדול (4 קילו ואף יותר), מה שמקשה על תהליך הלידה ומצריך לפעמים  ניתוח קיסרי.

האישה נדרשת לשתות תמיסה של 100 מ"ג גלוקוז מהול במים ואז נלקחות 3 בדיקות דם, כל שעה בסדר הבא: כאשר מגיעים למעבדה נלקחים מיד לבדיקת דם. לאחר בדיקת הדם מקבלים תמיסת סוכר מתוקה מאד שיש לשתות אותה מיד לאחר בדיקת הדם. פרט לתמיסה זו אסור לשתות ו/או לאכול דבר עד תום הבדיקה. הערה: גם לבדיקה זו מומלץ שתביאי איתך לימון שתוכלי למצוץ לאחר שתיית התמיסה או מיץ לימון שתוכלי למהול בו את התמיסה כדי למנוע בחילות.

לאחר מכן נלקחות בדיקות דם נוספות :

·                    שעה לאחר הבדיקה הראשונה

·                    שעתיים לאחר הבדיקה הראשונה

·                    שלוש שעות לאחר הבדיקה הראשונה

סה"כ נלקחות כאמור 4 בדיקות דם. בין הבדיקות הללו יש לנוח (לשבת) ואסור להתרוצץ. מומלץ שתביאי עמך משהו לקרוא או משהו שתוכלי לעסוק בו בישיבה כמו האזנה למוזיקה, תשבצים וכדומה. אסור כאמור לאכול ולשתות בין הבדיקות וכן אסור לעשן.

תוצאות תקינות הן :

בצום – עד 105 מ"ג.

אחרי שעה – 190 מ"ג.

אחרי שעתיים – 165 מ"ג.

אחרי 3 שעות – 140 מ"ג.

אם שתי בדיקות נמצאות מעל הנורמה – מאובחנת סוכרת הריונית.

במידה ואובחנה סוכרת הריונית, ההמלצה בשלב ראשון היא דיאטה דלת סוכרים. רצוי לפנות לייעוץ אצל דיאטנית להתאמת תפריט מתאים.

לבדיקה זו נשלחות נשים שיש להן סיכוי גבוה יחסית לסוכרת הריונית. למשל: נשים עם רקע משפחתי של סוכרת  או שהן עצמן סבלו מסוכרת הריונית בעבר, נשים שהתגלו אצלן תוצאות מחשידות לסוכרת הריונית בבדיקות הסקר המוקדמות לאיתור סוכרת (שמבוצעות לרוב החל מהשבוע ה- 24 להריון), נשים שילדו בעבר עובר מת, נשים עם דלקות שתן, נשים עם ריבוי מי שפיר, נשים שילדו תינוקות במשקל העולה על 4 ק"ג או שיש להן עובר בהריון הנוכחי שמשקלו גדול במיוחד וכדומה.

אם הופנית לבדיקה זו, את לא צריכה להימנע מאכילת דברי מתיקה וסוכר בימים שלפני הבדיקה. המשיכי לנהוג  ולאכול כרגיל. דיאטה דלת סוכר  היא פעולה מסוכנת שיכולה לגרום לכך שתוצאות הבדיקה לא תהיינה מדוייקות. יתר על כך אף מומלץ להרבות בדברי מתיקה בשלושת הימים שלפני הבדיקה.