פעילות נשים הרות בחדר הכושר

פעילות גופנית הינה חלק משמירה על אורח חיים בריא לצד אימוץ הרגלי תזונה נבונה והקפדה על מנוחה מספקת. הפעילות במהלך ההיריון מאפשרת לשמור על הרכב גוף בריא, למנוע התדלדלות השרירים, ובנוסף, שומרת על היציבה , מונעת כאבי גב, מונעת דליות ברגליים, משפרת את המצב הנפשי ותורמת לדימוי העצמי .



מאת: יובל קפיטולניק, מנכ"ל "דינמיקל שירותי כושר", מאמן ספורט מוסמך ומדריך בכיר למועדוני בריאות וכושר, מרצה ב"וינגייט", בעל ניסיון רב בתחום אימון ילדים.


2P סטודיו

פעילות נשים הרות בחדר הכושר

פעילות גופנית הינה חלק משמירה על אורח חיים בריא לצד אימוץ הרגלי תזונה נבונה והקפדה על מנוחה מספקת. הפעילות במהלך ההיריון מאפשרת לשמור על הרכב גוף בריא, למנוע התדלדלות השרירים, ובנוסף, שומרת על היציבה , מונעת כאבי גב, מונעת דליות ברגליים, משפרת את המצב הנפשי ותורמת לדימוי העצמי .

מחקרים מורים כי בעקבות פעילות גופנית נשים מאומנות הראו נוכחות מוגברת עד פי 3 של הורמוני אנדורפינים, שהינם משככי כאבים טבעיים של הגוף, במהלך הלידה, ונוכחות מועטה של הורמוני חרדה. כמו כן, בעקבות יכולת גבוהה יותר של נשים אלה לשתף פעולה במהלך הלידה, מספר הניתוחים הקיסריים בקרבן היה קטן עד 30%, השימוש באפידורל היה קטן בעד 35%, אירועי מצוקה עוברית היו פחותים בעד 15%, זמן הלידה התקצר בשעתיים עד ארבע שעות וגם שעור הלידות המוקדמות היה נמוך יותר .

 

מהי השפעת הפעילות על העובר?

מחקרים שבחנו ילדים עד גיל חמש מראים כי רקמת השומן של תינוקות לאמהות פעילות נמוכה יותר משל תינוקות לאמהות לא פעילות.

 

מהן ההנחיות לנשים הרות בעת הפעילות בחדר הכושר?

אימון בחדר כושר מתייחס לאימון חיזוק שרירים באמצעות עזרי התנגדות שונים כגון: מכשירים ייעודיים, משקולות, גומיות וכו' ולאימון במכשירים אירוביים. כאשר מדברים על הנחיות לפעילות נשים בחדר הכושר מתייחסים לנשים שהיו פעילות קודם להריון בחדר הכושר במשך חצי שנה לפחות , שקיימו לפחות 3 אימונים בשבוע. בכל מקרה אחר לא מומלץ להתחיל בפעילות זו במהלך ההיריון.

מעבר לכך, חשוב לקבל את ברכת הדרך מהרופא המטפל להמשך הפעילות ולשים לב לשינויים הגופניים המתרחשים עם התקדמות ההיריון וכמובן לתופעות כגון: התכווצות, דימומים, שינוי בקצב הלב, בחילות, הקאות, בצקות וירידה בתנועות העובר. כמובן שבמקרים של סוכרת, אנמיה, השמנה מופרזת ושמירת הריון יש להיוועץ ברופא.

 

מהן הבעיות שעלולות להתרחש בקרב נשים הרות?

1. מצב של חוסר בחמצן – העובר מקבל את החמצן לו הוא זקוק מהאם דרך זרם הדם. היות והעובר הינו איבר משני בגוף האם לצורך חלוקת חמצן, קיים חשש כי בעת פעילות עצימה הגוף יספק קודם כל חמצן לשרירים הפעילים ועל כן אספקת הדם לעובר עלולה להשתבש. כמו כן, בשל השפעות הורמונליות דופק האם במהלך ההריון עולה ב- 10 - 15 פעימות בדקה, כאשר דופק העובר מושפע ישירות מדופק האם. דופק העובר במנוחה הוא 150 פעימות בדקה. ב- 180 פעימות בדקה העובר נכנס למצוקה עוברית.

יחד עם זאת, מחקרים ארוכי טווח שנערכו בקרב עשרות אלפי נשים הוכיחו כי, גופן של נשים שהיו מאומנות בצורה טובה קודם להריון לא העלה דופק בצורה קיצונית ואף הוכח כי עליית הדופק של העובר לא נעשית ביחס ישיר לעליית הדופק של האם.

 לפיכך, פעילות גופנית אירובית בטווח של 70% - 75% מהיכולת המרבית מומלצת רק לנשים מאומנות. אנו יודעים שאנו בטווח הנכון באמצעות מדידת דופק או באמצעות מבחן הדיבור. אם המתאמנת מסוגלת לשוחח בחופשיות במהלך הפעילות ואינה קצרת נשימה כנראה שהיא בטווח הנכון. פעילות בטווחים נמוכים יותר כגון בהליכה מתונה מומלצים גם לנשים שלא עסקו בפעילות גופנית עד כה.

 

2. היפרטרמיה – מצב של עליה בחום הפנימי של הגוף. החשש הוא שבעת ביצוע פעילות גופנית עצימה מדי עלול חום הגוף לעלות על 39 מעלות ובכך לסכן את העובר. יחד עם זאת, מחקרים מוכיחים כי גופן של נשים מאומנות יודע להתגבר על עומס הפעילות הגופנית וחום גופן כמעט ולא עלה, כל שכן חום גופו של העובר. אף על פי כן, נשים מאומנות נדרשות להקפיד על ביצוע פעילות אירובית עד טווח של 70% -  75% מהיכולת המרבית ולהימנע מאודם מוגבר בפנים בעת הפעילות. צבע הפנים מעיד על עליה בחום הפנימי, בשעה שלעובר אין דרך לקרר עצמו. חשוב לזכור כי הזעה היא אינדיבידואלית ואינה מהווה אינדיקציה למאמץ.

 

3. שכיבה על הגב – החל בטרימסטר השני של ההיריון הרחם הולך וגדל ומתחיל לחרוג מתחומי האגן. החשש הוא כי בעת השכיבה על הגב הרחם יטה לאחור וילחץ על עורקים ובתוכם וריד נבוב תחתון – שתפקידו להיות אחראי על החזרה הורידית מהגפיים התחתונות ללב, דבר שעלול לפגוע באספקת החמצן לאם ומכאן לעובר.  היות ובחדר הכושר ניתן למצוא מקבילה לכל תרגיל שמבוצע על הגב, אין הגבלה זו פוגעת בפעילות בחדר הכושר.

 

מהם התנאים בהם לא תותר פעילות גופנית לנשים הרות?

נשים הסובלות מבעיות בריאותיות כגון לחץ דם גבוה, אסתמה, מחלות לב, הריון רב עוברי (שלשות ומעלה) או במקרה של הפריות מבחנה

 

באילו מצבים יש להפסיק את הפעילות?

כאשר מתרחש דימום, מופיע חום גבוה, התכווצות או חולשה כללית. אמנם יתכן וכל התופעות אינן קשורות בפעילות עצמה, אך יחד עם זאת אין לקחת סיכון במצבים אלה.

 

אלו סוגי ספורט כדאי לבצע במהלך ההיריון?

 

תרגילים לדוגמה בחדר הכושר:

 

מאלו פעילויות יש להימנע?