התפתחות העובר במהלך ההריון

מה הוא גודלו של העובר בשלבי ההריון השונים? מהו קצב גדילתו והתפתחותו של העובר בהריון? איזו מערכת עיכול פועלת בגוף העובר? האם העובר נושם או מגהק בזמן שהותו ברחם?



מאת: דר' שרגא וקסלר - מנהל מכון שער לבריאות האישה, גינקולוג, מנתח ומיילד, מבצע סקירות מערכות, ברור גנטי ייעוץ ומעקב הריון וחבר הנהלת האגודה לתכנון המשפחה.


התפתחות העובר במהלך ההריון

מה הוא גודלו של העובר בשלבי ההריון השונים ?

גודלו של עובר ממוצע במהלך ההריון הוא:

בחודש הראשון – כחצי מגודלו של פרק בזרת שלך.

בחודש השני - כגודל פרק באגודל.

בחודש השלישי - כגודל האגודל שלך.

בחודש הרביעי - כגודל נקניקייה.

בחודש החמישי – כ 26 ס"מ. משקלו מעט פחות מחצי קילוגרם.

בחודש השישי - אורכו כ 32 ס"מ ומשקלו 700 גרם.

בחודש השביעי - אורכו כ 38 ס"מ ומשקלו כקילוגרם אחד.

בחודש השמיני - אורכו 41 עד 44 ס"מ ומשקלו כ 2.3 – 1.8 ק"ג.

בחודש התשיעי - אורכו 55-56 ס"מ ומשקלו כ 3.5 – 3 ק"ג.

 

מהו קצב גדילתו והתפתחותו של העובר בהריון ?

הביצית מתחלקת במהירות בשבועיים הראשונים והופכת לכדור של תאים בעל שק חלבון גדול, המזין אותו. תאים אלה בונים את שק מי השפיר המקיף את העובר. בשלב זה נראים העובר והשק כאגרוף הננעץ בבלון קטן ומלא מים. חלקו של הבלון המקיף את האגרוף מתפתח לעור המכסה את העובר, ושאר הבלון הופך לשק מי השפיר. בשבוע השלישי להריון מתפתחים הלב, המוח וניצני הגפיים, ועדיין קיים מעין זנב מנוון.

בשבוע הרביעי גדל העובר במהירות. אפשר להבחין בסימנים הראשונים לעיניים ולאף ונוצרים כל האיברים. במהלך החודש השני, עד גיל 8 שבועות להריון, גדל הראש באופן ניכר ביחס לגוף, הלב מתחיל לפעום ומתחילה זרימת הדם.

בחודש השלישי ניתן להבחין בידיים, ברגליים, באצבעות ובציפורניים רכות. העובר מתחיל לזוז, איברי המין שלו מתחילים להתפתח, עדיין לא ניתן לזהות את מינו אלא באמצעות בדיקה מיקרוסקופית של החומר הגנטי שבתוך תאי גופו.

בחודש הרביעי, בשבועות 12 עד 16 להריון, ניתן להבחין במין העובר; אורכו כ10- עד 15 ס"מ.

בחודש החמישי, בשבועות 16 עד 20 להריון, מכסה פלומת שיער את הגוף, ומעט שיער מכסה את הראש. העפעפיים עדיין סגורים.

בחודש השישי, בשבועות 20 עד 24 להריון. העור דק. אדום ומקומט, עם כמה משקעי שומן מתחתיו. הראש עדיין גדול ביחס לגוף; תינוק שנולד בשלב זה של ההריון ינסה לנשום, וטיפול מיוחד עשוי להגדיל את סיכוייו לחיות.

בחודש השביעי, בשבועות 24 עד 28 להריון, העור מתכסה בחומר דמוי גבינה [וורניקס]. הקרום המכסה את העיניים נעלם, והעפעפיים נפרדים זה מזה; הראייה והשמיעה, האחרונים להתפתח בדרך-כלל, הם תקינים כעת. טיפול מודרני נאות ואינטנסיבי יכול לאפשר לעוברים בני 26 שבועות להיוולד בניתוח קיסרי ולהישאר בחיים, אך דרוש מעקב ממושך כדי למתן את השפעת הלידה המוקדמת על התפתחותו העתידה של התינוק.

בחודש השמיני, בשבועות 28 עד 32 להריון, העור עדיין נראה מקומט בגלל העדר השומן מתחתיו. בשלב זה הריאות אינן די מפותחות, ואינן מסוגלות להתרחב במידת הצורך. אם ייוולד כעת ויטופל כהלכה, רבים סיכוייו לחיות.

בחודש התשיעי, בשבועות 32 עד 36 להריון, הפנים אינם מקומטים עוד, ואם התינוק ייוולד כעת, סיכוייו לחיות ודאיים.

בחודש העשירי, בשבועות 36 עד 40 להריון, העור חלק ללא פלומת שיער פרט לאזור הכתפיים; השיער כהה בדרך-כלל, הגוף מכוסה בוורניקס, והציפורניים ארוכות מעבר לאורך האצבעות. אצל הזכר נמצאים האשכים בשק האשכים, ושפתי הנרתיק של הנקבה כבר מפותחות. עצמות הגולגולת נוקשות תודות לתכולת הסידן שבהן. צבע העיניים עכור, ואין כל אפשרות לדעת מה יהיה צבען הסופי.

איזו מערכת עיכול פועלת בגוף העובר ?

בגוף העובר אין תנועות של המעי הגס עד לאחר הלידה, אלא אם הוא סובל ממצוקה עוברית המתבטאת בחוסר חמצן שהגוף נאבק בו.

חומרי פסולת הנוצרים בגופו לפני הלידה נשארים במעיו עד לאחר הלידה ונראים כזפת שחורה-ירקרקה [מקוניום].

האם העובר נושם או מגהק בזמן שהותו ברחם?

במובן מסוים כן. הוא אינו נושם אוויר, כמובן, אך תנועות הנשימה הסדירות שלו מתחילות כעבור 12 שבועות של הריון. לאחר הלידה מממש התינוק את ה"אימונים" שביצע לפניה. עוברים מגהקים לעתים קרובות לפני הלידה, כרפלקס של הסרעפת.

מה גורם לעובר להיוולד בלידת עכוז ?

בכמה מן המקרים, ראשו הגדול של העובר אינו מצליח לפלס לעצמו מעבר דרך האגן הצר. כתוצאה מכך מסתובב העובר ומנסה להגיח החוצה כשעכוזו או רגליו ראשונים. לעתים שיליה נמוכה מפריעה להתבססות הראש באגן. צורת האגן של נשים מסוימות גורמת לכך שהעובר יעדיף תנוחת עכוז. אם תינוקך הראשון נולד בלידת עכוז, הסיכוי שגם לידותייך הבאות יהיו לידות עכוז הוא 1 ל 7.

האם ניתן ל"סובב" עובר ?

כן. במקרים מסוימים. יש לדעת שלא לכל הרופאים יש תמימות דעים בקשר לסבוב העובר ובחלק מן המקרים ישוב העובר ויסתובב למצב העכוזי.

האם לידת עכוז היא מסובכת יותר ?

בדרך-כלל כן. אולם אמצעי שיכוך הכאבים הנהוגים היום עשויים למנוע ממך סבל מיותר.

ייתכן שיהיה עלייך לעבוד קשה יותר בדחיפת העובר.

במרבית המקרים לידת עכוז מסתיימת בניתוח קיסרי.

האם קיים סיכון לאשה בלידת עכוז ? והאם לא עדיף לבצע ניתוח קיסרי במקרה כזה ?

הסיכון לאם אינו גדול יותר מן הסיכון בכל לידה אחרת, אך הסיכון לעובר רב יותר במידת-מה.

בבתי-חולים אחדים מיילדים בניתוחים קיסריים את כל התינוקות המיועדים ללידת עכוז, ואילו באחרים ננקטת גישה שונה. רופאך יחליט מה היא השיטה המתאימה למקרה שלך.

דווחי לרופאך מיד לאחר שנקרע שק המים, שכן קיים סיכון שחבל הטבור ייצא לפני התינוק.

האם יש חשש לפגיעה בתינוק שנולך בלידת עכוז ?

יש חשש מסוים לפגיעה בתינוק בכל מקרה של לידה קשה במיוחד. אם רופאך יבחין בסימני אזהרה, הוא יבצע ניתוח קיסרי. הרופאים מעדיפים בדרך-כלל ניתוח קיסרי על פני כל אפשרות של סיכון התינוק.

מהו המצב "עורף לאחור" ?

ראשם של רוב הילדים יוצא תחילה, ופניהם מופנות כלפי פי-הטבעת של אמם. כ10%- מהם נולדים ופניהם כלפי מעלה, במצב הנקרא "עורף לאחור" [[occipito posterior. מבנה האגן של נשים אחדות "מעדיף" תנוחה זו.

רופאך יוכל לאבחן כיצד מונח עוברך ואם הוא אמור להיוולד כשפניו מופנות כלפי מעלה. רוב העוברים, שנמצאו בתנוחה זו לפני הלידה, ישנו אותה בעצמם וייוולדו בצורה טבעית. במקרה שהעובר לא יתהפך, יוכל הרופא להופכו במהלך הלידה באופן ידני או באמצעות מכשירים מיוחדים.

לתינוקות אחדים "נוח יותר" להיוולד בצורה זו, והם אכן נולדים כך.

האם קשה יותר ליילד עובר בתנוחת "עורף לאחור" ?

לידה במצב של "עורף לאחור" היא ארוכה ומכאיבה יותר במקרים רבים. בתנוחה זו דורש הראש התרחבות רבה יותר של האגן ושל הנרתיק, ומסיבות אלה הלידה עלולה להיות קשה יותר ובעלת סיכון רב יותר לקרעים ולפציעות.

האם אפשר לתכנן את מין היילוד ?

יש הוכחות מסוימות לכך שכאשר המשגל חל בזמן המדויק של הביוץ, 14 יום לפני תחילתו של מחזור הווסת הבא, רבים הסיכויים להולדת זכר. משגל לפני מועד זה מגדיל את הסיכויים להולדת נקבה. יש הטוענים כי שטיפת הנרתיק בחומר בסיסי תורמת לסיכוי להולדת זכר, ושטיפה חומצית עשויה להביא להולדת נקבה, אך רבים חולקים על השערות אלו.

האם ניתן לאבחן את מין היילוד לפני הלידה ?

בבדיקה מיקרוסקופית של תאי העובר המבוצעת על-ידי דיקור מי השפיר יוכל איש המעבדה הגנטית לאבחן את מין היילוד, אפשר לעשות זאת גם באמצעות דגימה של סיסי השיליה. זוהי בדיקה הדומה לגרידה, והנערכת בשבועות ה 11-9 להריון. דרך שלישית לאבחון מינו של העובר היא הסריקה העל-קולית ( האולטרה-סאונד).

האם משקלם של הבנים בעת הלידה גדול יותר ממשקלן בנות ?

כן. בנים שוקלים בדרך כלל כ 85 גרם יותר מבנות.

 

 

תוכלי לקבל מידע נוסף על העובר שלך במחשבון ההריון של mamy