מחקר: העובר מתכנן את עתידו עוד בבטן אימו

ממצאי מחקר מראים כי קיימת סבירות לכך שהעוברים בעת שהותם ברחם מתחילים בהסתכלות פנימית ותכנון עתידם. מעבר לכך מדובר בממצאים ברי משמעות מאחר ואלו מרמזים כי הרשתות העצביות של מצב המנוחה במוחנו פחות מעורבות בפעילויות מודעות או בחשיבה אקטיבית.



מאת: דנה רותם


מחקר: העובר מתכנן את עתידו עוד בבטן אימו

הקדמה-

כשמוחנו אינו עסוק במטלה מסוימת הוא מצוי במצב המוגדר כפעילות במצב מנוחה.

התאים העצביים אשר נושאים פעילות מצב מנוחה מקושרים ברשת עצבית לאורך מוחנו, החל מהאזורים הקשורים בויזואליות, באזורי המוח האחראים על מוטוריקה וכלה באזורים האחראים על תשומת הלב ועל חשיבה מופשטת.

אחת מהרשתות העצביות של המוח מגויסת בעיקר לטובת מצבים של מנוחה במצב ערות הובילה לקיום מספר מחקרים העוסקים באחריות רשת עצבית זו על חלימה בהקיץ והתבוננות עצמית.

 

תיאור המחקר –

מחקר חדש אשר נערך ע"י צוות חוקרים מהמרכז למחקרים מדעיים mrc של אוניברסיטת אימפריאל אשר בלונדון  פורסם בתחילת חודש נובמבר 2010 בירחון המדע העולמי, מצא כי המצב הבסיסי של התאים העצביים במוח פעיל גם בעת הלידה, מה שמרמז על אפשרות שתפקידה של רשת עצבית זו מתחיל עוד טרם הלידה וכי מדובר באחריות רחבת היקף הקשורה בתחומים נוספים מעבר להסתכלות פנימית.

האפשרויות שהועלו ע"י עורכי המחקר הינם: או שהעוברים אכן עוסקים בהתבוננות פנימית ותכנון עתידי ללא יכולת לזכור זאת או שמדובר בתיאוריה שגויה במעט..

על מנת להתבונן במוחותיהם של התינוקות, עורכי המחקר עשו שימוש בסורק תהודה מגנטי – mri שיטה המאפשרת לזהות שינויים בזרימת הדם לאורך המוח, זרימה מוגברת של דם מובילה יותר חמצן ונקשרת עם פעילות מוחית.

החוקרים ערכו את בדיקת ה-mri על 70 תינוקות בריאים אשר נולדו בין השבועות 29-43 ומצאו כי אותה רשת עצבית הייתה מפותחת לחלוטין בקרב תינוקות אשר השלימו 40 שבועות הריון. תינוקות אשר נולדו טרם השבוע ה-30 טרם השלימו את בניית המערכת העצבית, אך לפי הפער בין התפתחות התאים עד לשבוע 29 לבין התפתחות התאים עד שבוע 40 ניתן להסיק כי ההתפתחות המשמעותית מתקיימת בעשרת השבועות האחרונים של ההיריון.

כשצאצא מגיע לשלב של 40 שבועות המוח שלו מרושת באופן הדומה מאוד לרשת העצבית של אדם מבוגר.

מחקרים מוקדמים יותר אשר נערכו בנושא מצאו חלקים מרשתות עצביות אלו אך המחקר החדש עשה שימוש בשיטות רגישות על מנת לחשוף את כל המערכת ואכן הצליח לעשות זאת.

 

לסיכום –

נחמד לדעת כי קיימת סבירות לכך שהעוברים בעת שהותם ברחם מתחילים בהסתכלות פנימית ותכנון עתידם.

מעבר לכך מדובר בממצאים  ברי משמעות מאחר ואלו מרמזים כי הרשתות העצביות של מצב המנוחה במוחנו פחות מעורבות בפעילויות מודעות או בחשיבה אקטיבית. מדובר ברשת עצבים בסיסית יותר מכפי שהסיקו בעבר וכעת לא קושרים את הרשת העצבית ההתחלתית עם היבטים קוגניטיביים.

רשת עצבית זו הינה בעצם הרכיב הבסיסי ביותר של מוחנו אשר תסייע לנו בהבנת הפעילות האמיתית של מוחנו.

הצעד הבא בשרשרת המחקרים הינה הבנה כיצד רשתות עצביות בסיסיות מושפעות ממחלות ולנסות לראות אם הן תוכלנה לשמש לטובת אבחון בעיות.