פיטורי אישה בהריון – תשובות לשאלות נפוצות

נשים רבות אינן מודעות לזכויות הסוציאליות המגיעות להן בעת היותן בהריון. במאמר קצר זה, עונה עורך דין יואב רונקין, על שאלות נפוצות הקשורות לפיטורים בהריון וממליץ כיצד יש לנהוג ע"מ להגן על עצמן הן כנגד פיטורים אסורים במהלך ההריון והן לצורך קבלת פיצויים במקרה של פיטורים שלא כדין.



מאת: עורך דין יואב רונקין, המתמחה בדיני עבודה ובכללם פיטורים בהריון


פיטורי אישה בהריון – תשובות לשאלות נפוצות

מתי להודיע למעסיק שאני בהריון ?

בהתאם לחוק, עובדת נדרשת להודיע למעסיק שהנה בהריון החל מהחודש החמישי להריונה. השאלה מתי להודיע למעסיק על ההריון (בתוך התקופה של 5 חודשים) הנה לשיקולה של העובדת. כפי שיפורט להלן, לא ניתן לפטר עובדת בהריון שמועסקת אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה במשך 6 חודשים ללא קבלת היתר ממשרד התעשייה והמסחר (ואישור לא יינתן ללא סיבה אמיתית). לכן, עובדת מהסוג הזה אשר מוגנת יותר, תחשוש פחות לספר על המעסיק על ההריון כבר בחודשים הראשונים.

עובדת אשר לא עבדה אצל המעסיק 6 חודשים, מן הסתם, תחשוש יותר לספר למעסיק על דבר ההריון. ככל שהעובדת יכולה להמתין עם ההודעה למעסיק כך שבמועד מסירת ההודעה היא תשלים 6 חודשי עבודה, יתכן שמוטב לה להמתין עם ההודעה כך שתהיה מוגנת יותר מהפיטורים.

 

אני עובדת אצל המעסיק פחות מ 6 חודשים ואני חוששת שהמעסיק יפטר אותי עקב ההריון. מה לעשות ?

אמנם ניתן לפטר עובדת בהריון אשר כאמור לא השלימה 6 חודשי עבודה ללא קבלת היתר ממשרד התעשייה והמסחר, אולם, אסור לעשות כן אם הסיבה לפיטורים קשורה בהריון!

הבעיה היא שלעיתים יהיה קושי להוכיח שהסיבה לפיטורים קשורה בהריון (יצוין כי אם העובדת מוכיחה שלא הייתה סיבה אחרת לפיטוריה, הנטל להוכיח את סיבת הפיטורים מועבר למעסיק). לכן, נמליץ לעובדת לאסוף ראיות לכך שהפיטורים קשורים להריון.

ראיה טובה יכולה להיות תגובתו של המעסיק להודעת הפיטורים. מניסיוננו, תגובתו הספונטנית של המעסיק להודעת הפיטורים עשויה להיות אינדיקציה טובה לתחושת המעסיק בקשר להריון ויכולה להוות ראיה טובה בבית המשפט. במקרים רבים המעסיק "מאוכזב" מהודעת העובדת והוא גם לא שוכח להבהיר לה את אכזבתו. במקרים רבים לאחר מספר ימים "מתעורר" המעסיק ומחליט לפטר את העובדת. במעמד הפיטורים המעסיק בדרך כלל כבר יותר זהיר והוא עשוי למצוא סיבות אחרות לפיטורים.

לכן, למען הזהירות, נמליץ לעובדת להקליט את השיחה בה היא מודיעה למעסיק  על הריונה, וכל שיחה אחרת אשר היא סבורה שתעסוק בהריונה או בתנאי עבודתה. יודגש כי ככל שהעובדת משתתפת בשיחה המוקלטת היא רשאית להקליט את השיחה ואין בכך כל בעיה.

במקרים רבים ראיה טובה לפיטורים היא זו אשר תכריע את תביעתה של העובדת. על כן, מוטב להקדים תרופה למכה ולהתכונן מראש.

 

לאחר שנודע למעסיק כי אני בהריון הוא החל להרע את תנאי עבודתי. מה לעשות ?

קודם כל – לא לקום ולעזוב. עובדת שעוזבת את עבודתה עקב הרעת תנאי עבודה עלולה לאבד את כל זכויותיה. לעיתים גם מה שייתפס כהרעת תנאי עבודה ע"י העובדת אינו בהכרח הרעת תנאים על פי החוק.

לכן, עובדת הסבורה כי המעסיק מרע את תנאי עבודתה מוטב שתקדים ותתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה.

   

חוזה העבודה שלי מסתיים במהלך תקופת ההריון. האם בעקבות זאת הנני חסרת זכויות ?

אי חידוש חוזה עבודה אשר נקבע לתקופה של 12 חודשים או יותר המסתיים במהלך ההריון, או אי חידוש חוזה עבודה לתקופה קצרה יותר שהאריך העסקה קודמת – רואים אותם כפיטורים! לכן, במקרה כזה המעסיק אינו רשאי שלא לחדש את החוזה ללא קבלת היתר ממשרד התעשייה והמסחר.

 

המעסיק פיטר אותי ללא קבלת היתר למרות שהנני מועסקת למעלה מ 6 חודשים. מהן זכויותיי ?

בית משפט רשאי לפסוק לעובדת שפוטרה שלא כדין שכר עבודה בשיעור של 150% מהשכר אותו הייתה אמורה לקבל בכל התקופה בה אסור היה לפטרה – כלומר, מיום הפיטורים ועד 60 ימים לאחר סיום חופשת הלידה. כמו כן, ככל שהעובדת איבדה באופן מלא או חלקי את דמי הלידה עקב הפיטורים הרי שהעובדת זכאית לפיצוי בגובה הפסד דמי הלידה. כמו כן, בית משפט רשאי לפסוק לעובדת פיצוי בגין אובדן זכויותיה הסוציאליות במהלך התקופה בה אסור לפטרה כגון פיצויי פיטורים, הבראה וכיוצ"ב. כמו כן, רשאי בית המשפט לפסוק לעובדת פיצוי כספי ללא הוכחת נזק.

 

*אין באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ואין לראות באמור לעיל משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי.