בריאות וטיפוח כף הרגל בהריון

מאמצע ההיריון ועד סופו כפות הרגליים הנושאות משקל רב עלולות להתנפח ויש אפילו שהגידים מתרופפים מעט כתוצאה משחרור הורמון הרילקסין. שינויים אלה עלולים לגרום לכפות הרגליים לגדול בחצי מידה ומתוך כך יכאבו יותר.



מאת: דניאל א. וייס, פדיאטור,  מייסד מרפאות Wisefeet  נשיא העמותה הישראלית לפודיאטורים וכירופודיסטים, יועץ פודיאטרי ראשי לכף רגל סוכרתית בקופ"ח מכבי


בריאות וטיפוח כף הרגל בהריון

במהלך ההיריון האישה עוברת שינויים גופניים רבים. עקב כך שוכחת את כפות הרגליים עד שהן מתחילות להזכיר את נוכחותם.


מאמצע ההיריון ועד סופו כפות הרגליים הנושאות משקל רב עלולות להתנפח ויש אפילו שהגידים מתרופפים מעט כתוצאה משחרור הורמון הרילקסין. שינויים אלה עלולים לגרום לכפות הרגליים לגדול בחצי מידה ומתוך כך יכאבו יותר.

 

נשים רבות מתהלכות בזמן ההיריון כשכפות הרגליים שלהן פונות החוצה, מה שנקרא "הליכת ברווז" – המצב קורה כדי לאפשר את ההליכה ולאפשר לגוף יציבות אבל הליכה זו סוגרת את מפרקי האגן.


צריך אם כן לתרגל עמידה והליכה עם כפות רגליים מקבילות וכן להגמיש את מפרקי הירכיים.

נשים רבות יסבלו במהלך ההיריון ובעיקר לקראת סופו, מנפיחות בכפות הרגליים שיכולה לנבוע מזרימת דם ונוזלים מופחתת לכוון מרכז הגוף. הנפיחות, הקרויה בצקת, יכולה להפריע בהליכה ולעורר חוסר נוחות.

 

המלצות:


כיצד לבחור סנדלים:

 

 

   

כיצד לבחור נעליים מתאימות:

 

עקב: נושא את רוב משקלו של האדם. למרבה הצער, גובה העקב לרוב נקבע על-פי צו האופנה ולא לפי צורכי כפות רגלינו. העקב הרצוי ביותר צריך שיהיה בבסיסו רחב ולא גבוה מ- 4 ס"מ.

 

גפה: חובקת את הקרסול מצידיה ומאחוריה, מונעת תנועת יתר של העקב בנעל. מעל הכל, מייצב או מסייע לייצב את העקב בזמן שהנעל חוזרת ויורדת לקרקע. ככל שהגפה רכה יותר היא תומכת פחות.

 

סוליה: חלקו התחתון החיצוני של הנעל. יש להפקיד כי הנה ישרה ורק בחלקו הקדמי של אזור הבהונות ישנה נטיה קלה כלפי מעלה. יש לודא כי אינה 'נוטה ימין ושמאל'.

 

עליונית: חלקו העליון של הנעל צריך שיהיה עשוי מחומרים טבעיים. כגון עור.

 

בטנה: שתהיה ללא גבשושיות וחלקה ככל האפשר.

 

חיזוק: שרוך, סקוטצ', אבזם וכדומה, מומלצים כדי להחזיק את כף הרגל בתוך הנעל. נעליים ללא חיזוקים חייבים להיות צרים או קצרים ומתהדקים לרגל יתר על המידה.

 

נעלי עקב:  נעלי עקב מעל 4 ס"מ מוציאות את האיזון מבינת פיזור עומסים בכף הרגל ומפעילה משקל אדיר על כריות כף הרגל ( ראשי המיטטרסלים). לא מומלץ לנשים בהיריון

 

נעלים צרות: מעוותות את המנח של הבהונות (אצבעות כפות הרגליים) דהיינו: כף הרגל מקבלת את צורת הנעל דבר הגורם יבלות הן מתחת לכף הרגל וכן על המפרקים הקטנים בצד העליון של כף הרגל וכן לבוהן נטויה (hallux valgus)  לא מומלץ לנשים בהיריון

 

נעלי פלאטפורמה: בנעליים מסוג זה הרגל גוררת מסה מיותרת .

בסין נעליים אלו הוצאו מחוץ לחוק בזמן נהיגה היות והרגל נמצאת במרחק מהדוושות. לא מומלץ לנשים בהיריון

 

נעלי קרוקס:  בארץ ישראל הנעל נהפכה לנעל יומיומית ולכן צריך להקפיד שכאשר הנעל נשחקת היא תוחלף בזמן כדי למנוע החלקות או עיוותים בצורת ההליכה.

 

על מה יש להקפיד בזמן רכישת הנעליים?

 

מומלץ לרכוש בשעות אחה"צ, כשהרגל נפוחה יותר מהבוקר. אז ודאי תתאים גם בבוקר וגם אחה"צ.

אורך - למדוד או לבקש להימדד על ידי מוכרת או מוכר מוסמך.

אורך – 0.5 ס"מ יותר מהבוהן הארוכה ביותר.

רוחב – לפי מידת הרוחב של האדם. לאפשר הנעת כל הבהונות – יש להקפיד על כך מאוד!

אם ישנם מדרסים  - למדוד בחנות יחד עם המדרסים.

תמיד למדוד את שתי הנעליים מאותו הזוג.


המלצות - שמירה על הגיינה וטיפוח כפות הרגליים: