גוף שלם (ועובר) דורש עיסוי

הריון הוא זמן של פריחה. חגיגה של נשיות עגולה ושופעת. אך, הוא גם זמן של קושי פיזי, כובד, עייפות ומתח. ממש כמו שיגרת תרגול גופני רגוע כמו יוגה, יכול העיסוי, המותאם לנשים בהריון, להוות אחת מהמתנות הנפלאות ביותר שיכולות נשים הרות להעניק לעצמן או לקבל מחבריהן.



מאת: סיוון נצר


גוף שלם (ועובר) דורש עיסוי

לצאת מהלחץ

בתקופת ההריון עובר הגוף שינויים הדרגתיים אך דרמטיים: עצמות האגן זזות ומתרחבות על מנת להכיל את העובר הגדל ברחם ונותנות את אותותיהן על הגב התחתון. החזה גדל בצורה משמעותי ומשפיע על השכמות והצוואר וגם – השינה היא לא שינה כשצריך כל רגע לקום לשירותים. לצד האושר והשמחה שבתהליך, עוברת נפש האישה, בפרט אם זהו לה הריון ראשון, תהליך שכולל לא מעט חששות, שלא לומר חרדות, מפני הבאות: האם יהיה לי תינוק בריא? האם אוכל לעמוד בכאבי הלידה? הצפה אינטנסיבית של רגשות אלה יוצרת, בד בבד לתהליך הפיזי המתהווה, הרבה מאוד מתח בגוף.

 

על רקע זה אפשר להבין מדוע הפך העיסוי לנשים בהריון מבוקש כל-כך. זהו זמן שבו יכולה האישה ההרה, להניח מעט את כובד מסעה (הנפשי והפיזי) לנשום ולהירגע. להכיל את השינויים הרבים המחוללים בקרבה, בסביבתה ובחייה ולצאת רעננה, מחוזקת ומעודדת. נשים שכבר חוו הריון ופינקו את עצמן בעיסויים לאורך התקופה, טוענות שלא היו יכולות לעבור את ההריון מבלי ההזנה הנפלאה שהעניק להן העיסוי ורבות מהן אף מעניקות עיסוי כמתנות לאישה ההריונית או היולדת.

גם העובר מרוויח

לנתון הבא ודאי כבר נחשפת: כל מה שחווה אישה בהריון חווה גם עוברה. רגשות שליליים וחיוביים כאחד. חוויות נעימות או בלתי נעימות. כיוון שאתם גוף אחד – הוא חווה איתך הכל! לכן כאשר את מרשה לעצמך את פסק הזמן הזה, זה לא רק מתנה נפלאה בשבילך, אלא גם מתנה נפלאה לעובר שלך. המתח שלך יורד ומשפיע לטובה גם על השקט והנינוחות של העובר שלך.

ממתי אפשר?

ברוב מרכזי הטיפול יעדיפו שלא לטפל בהריוניות לפני שהגיעו לחודש רביעי. הסיבה לכך קשורה לשבריריות של ההריון עד לשלב זה ולחשש שמא העיסוי יגרור תגובות שרשרת שיובילו להפלה. למרות זאת, יהיו מטפלים שיהיו מוכנים לטפל גם לפני כן וזאת כמובן בתנאי שההריון תקין לחלוטין והאישה ובן זוגה מודעים לכל התרחישים האפשריים.

איך מתבצע?

בדרך כלל עיסוי לנשים בהריון מתבצע בשכיבה על הצד ועל הגב. משבוע 27 ניתן לעסות גם את הבטן בתנועות סיבוביות ובעדינות. עיסוי מלא כולל את כל חלקי הגוף לרבות רגליים וכפותיהם וכמובן ראש-צוואר-פנים.

אצל מי?

מומלץ לקבל עיסוי בהריון אצל מעסה שמומחה בעיסוי נשים הרות. לא לכל מעסה יש את ההכשרה לכך. יש נקודות בגוף שבשבועות מסויימים עדיף לא לגעת בהן מחשש לזירוז הלידה.

עוד לא תמו כל פלאיך

אז אולי זה ברור שמסג' טוב עוזר לגוף להתמודד עם כל האתגרים הניצבים בפניו, אבל  מה הוא באמת עושה ברמה הפיזית?

  1. מחבר את האישה אל גופה – עצם המחשבה על כל מה שעובר על הגוף, והכרת תודה לו על המסע המופלא שהוא חווה מעניק חוויה מעצימה ומרגשת.
  2. מוריד את רמות המתח בשרירים – כמו בכל עיסוי רגיל – גם עיסוי לאישה ההרה מסייע למתח האצור בשרירים למצוא לו פתח יציאה ולהשתחרר.
  3. מגמיש את המפרקים – העומס ההולך וגדל עם התקדמות ההריון על השרירים ועל המפרקים נותן את אותותיו. ברוב העיסויים לנשים הרות מקפידים המעסים להניע את המפרקים על מנת לסייע לגוף להיפתר מרעלים האצורים בו ולגרום להגמשתם.
  4. הנעה -  העיסוי ממריץ את כל המערכות בגוף לקיים את תפקידן כראוי. ובפרט מושפעות ממנו מערכת העיקול - חילוף החומרים, מערכת הלימפה (ובכך עוזר למנוע בצקות), ומערכת הדם – שבעקבות המרצתה הוא משפר את תהליכי החמצון בגוף בכלל ובשליה בפרט. אגב, העיסוי תורם במיוחד לנשים הסובלות מאנמיה מכיוון שהוא מסייע לגופן להזרים חמצן בצורה טובה יותר.
  5. ויטאליות -  ככלל, עיסוי טוב מסלק מהגוף עייפות ומשפר את רמת החיוניות.
  6. מאפשר שינה טובה ומיטיבה – בעקבות תחושת הנינוחות והשלווה, ורמת המתח הנמוכה הקיימת בגוף, מתאפשרת שינה עמוקה וטובה יותר מזו שרבות מההריוניות מכירות. שינה טובה היא דרך של הגוף לאגור כוחות כדי להמשיך לגדל את העובר שבתוכו.

לאחר הלידה

אם לא הספקתן במהלך ההריון, או אם לא פרגנתן זאת לעצמכן – זה הזמן לבקש מקרוביכם מתנה ללידה: עיסוי. הגוף שלכם משווע להרפיה לאחר חווית הלידה הסוערת, הלילות נטולי השינה והגודש בשדיים. אם מישהו שואל מה את צריכה? אל תהססי לבקש. את עוד תודי לו (ולעצמך) על כך שנים.