הריון וקעקוע - הילכו השנים יחד?

כאשר חושבים על הריון כל עניין הקעקועים, שנחשב עד כה מגניב ונחמד, מקבל פתאום צל אפור ומפחיד. האם יש דברים בגו? או שמה שוב מדובר במיתוסים שאפשר וכדאי להפריך?



מאת: יעל שי דקל


הריון וקעקוע  - הילכו השנים יחד?

כאשר את נכנסת להריון, פתאום כל מיני דברים שעשית עד כה בלי לשים לב, הופכים להיות סוג של איום! אסור לרכב על אופנים, אסור לשבת על הרצפה, אסור להתקרב לחתולים והרשימה של המיתוסים ושל ה"איסורים" בהריון עוד ארוכה. אבל, האם הם כולם נכונים? אילו מהמיתוסים כדאי לקחת ברצינות ומאילו ניתן להיפרד? בסוגיית ההריון והקעקועים יש יותר מיתוסים וחצאי אמיתות מאשר עובדות מוצקות. בואו ננסה להבין מה בדיוק קורה ולענות על הבעיות המרכזיות.

האם מותר לעשות קעקוע בהריון?

באופן עקרוני סטודיו רציני לקעקועים יסרב לעשות קעקוע לאישה בהריון. הסיבות המצוינות הן רבות. ראשית, יש חשש מאובדן הכרה עקב הכאב שכרוך בתהליך הקעקוע וכמובן כשמדובר באישה בהריון זה מקבל משנה תוקף.

חשש נוסף מתמקד באפשרות כי עקב הכאב האישה ההרה תסבול מצירים מוקדמים ומלידה טרם זמנה.

עוד מקום לחשש הוא מהדיו של הקעקוע עצמו. אם הדיו ייספג לתוך מערכת הדם של האישה, הרי שהוא עלול להגיע לעובר. אמנם אין מחקרים המעידים על נזק כלשהו של הדיו לעובר, אולם גם אין מחקרים המראים את ההיפך. ומכאן עדיף להישמר.

סיבה נוספת היא סיבה פרקטית. הריון הוא זמן שבו האישה גדלה ועורה נמתח. ייתכן ואחרי ההריון כאשר תחזור למימדיה הראשונים, קעקוע שנעשה בעוד העור מתוח כמו בדים מלייקרה שהגיעו לקצה מתיחתם, יתעוות ויהפוך למזכרת מכוערת מתקופה יפה.

והסיבה החשובה מכל, הקעקוע מתבצע בעזרת מחט. במידה והמחט מזוהמת ניתן להידבק דרכה במחלות רבות וביניהן איידס וצהבת נגיפית b. הדבקות במהלך ההריון עשויה לגרום להדבקה גם של העובר.

בגדול, כמו שאנו יודעות שלא כדאי להכביר בתרופות בכלל ובהריון בפרט ושיש להתייעץ עם רופא מטפל לגבי כל תרופה, כמו שאנחנו חושבות פעמים לפני שאנחנו צורכות חומרים מחומרים שונים, אם זה עישון, אלכוהול או אספרטיים, כך כדאי להקדיש מחשבה ואולי גם פה להפעיל את יכולת דחיית הסיפוקים. אחרי הלידה נוכל להתהדר בקישוט בנוסף לתינוק המהמם.

 

ואם את מתעקשת על קעקוע במהלך ההריון:

קעקועים מלפני הריון האם הם יכולים להוות בעיה עבורך או עבור העובר?

עקרונית כל קעקוע, אחרי שהחלים אינו מהווה בעיה עבור האישה. יש כמובן מצבים בהם כדאי להימנע מלעשות קעקוע כמו אצל אנשים שסובלים מאסטמה של העור, אבל זה לא קשור להריון אלא לבעיות העור עצמן. כל עוד העור החלים אחרי הקעקוע, וזאת בטרם נכנסת להריון, הרי שלא תהיה לקעקוע כל השפעה על עוברך.

מומלץ להשקיע חשיבה בבחירת איזור הקעקוע. כדאי לבחור במקום אשר במהלך הריון לא יהפוך את טוויטי לביג פוט עם כאב ראש גדול במיוחד. בחרי מקום כמו הכתף או הקרסול וזאת מכיוון שאת לא יודעת אם תחזרי למידותיך המקוריות או לא.

האם קעקוע באזור הגב התחתון ימנע מיולדת לקבל אפידורל?

לא, זה לא נכון בהכרח. מומחים מ"mayo clinic"  אומרים כי רוב הנשים ההרות אשר להן קעקוע בגב התחתון, יכולות לקבל זריקת אפידורל. זאת פרט למקרים בהם יש מצב שבו הקעקוע מכסה אזור נרחב של הגב והוא עדיין "טרי" - כלומר העור טרם נרפא.

בפועל, מספר קטן מאוד של מחקרים בדקו האם יש סיכונים בזריקות אפידורל לנשים עם קעקוע בגב התחתון ואם יש סיכונים – מה הם בדיוק. בכל המחקרים שנעשו לא נצפו ראיות חד-משמעיות להשפעה שלילית, או לסיכון של זיהום.

רוב הרופאים המרדימים יזריקו אפידורל לאישה הרה עם קעקוע בגב התחתון. המרדים הזהיר יותר יימנע מהכנסת מחט האפידורל במקום שבו יש קעקוע. אם הקעקוע נמצא בדיוק במקום שבו אמורים להחדיר את המחט, הוא ינסה להכניס את המחט בסמוך. אולם ברוב המקרים מאחר ואין אזהרה חד משמעית בספרות מפני החדרת מחט במקום של קעקוע, הוא לא יתחשב בכך. פרט למקרים בהם הקעקוע ממש טרי, המרדים ינסה להימנע מלהחדיר את המחט דרך הקעקוע כדי לא ליצור צלקת שעלולה לכער אותו.

בכל מקרה המסקנה המתבקשת היא שאם יש לכן קעקוע בגב התחתון, זה אך טבעי שיתעוררו שאלות ו/או חששות לגבי היכולת לקבל אפידורל. לכן כדאי להתייעץ מראש עם הרופא שלכן ולבחון מה מקובל בבית היולדות שאליו אתם מתכוונים לפנות וליישר את הפינה הזו מבעוד מועד.