קוסמטיקה לפני ובתקופת ההריון

 אישה המתכננת הריון ואישה בהריון צריכה לדעת שכל מה שאנו שמות על העור עובר דרך העור לכלי הדם ומשם יכול להגיע גם לעובר. רוב המוצרים הקוסמטיים מכילים כימיקלים שחלקם מאוד רעילים.



מאת: לוטי זילברמן,  מהנדסת כימיה המתמחה בתרופות וטוקסיקולוגיה


קוסמטיקה לפני ובתקופת ההריון

 אישה המתכננת הריון ואישה בהריון צריכה לדעת שכל מה שאנו שמות על העור עובר דרך העור לכלי הדם ומשם יכול להגיע גם לעובר. רוב המוצרים הקוסמטיים מכילים כימיקלים שחלקם מאוד רעילים.

קבוצה מיוחדת של כימיקלים הנקראים פטלאטים( phtalates) נמצאים בלק לציפורניים, מוצרי קוסמטיקה וטיפוח, סבונים ושמפו. מקבוצה זו רצוי להמנע בזמן ההריון. הם עלולים לגרום לפגמי לידה, להתפתחות לקויה של אברי מין של בנים, וגם עלולים לפגוע בלב ובריאות.

 

צבעי שיער - כשמורחים את הצבעים על השיער, במיוחד באזור השורשים, חלק מהכימיקלים חודרים דרך העור ועלולים להגיע עד לעובר. קשה להעריך איזה אחוז מהחומר חודר. מחקרים חדשים קושרים בין צביעת השיער בזמן ההריון וסרטן בקרב הילדים. רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל, שכנראה ימליץ להשתמש צבעים ללא חמרים מסוכנים. למיטב ידיעתי אין בנמצא צבעים לשיער שלא מכילים חמרים מזיקים. גם צבעים עם חומרים "טבעים" מכילים את אותם חומרי בסיס מזיקים, עם תוספות של אלוורה או צמחים אחרים.

 

לאלו שאינן מוכנות לוותר על צביעת השיער, ה-fda (מנהל המזון והתרופות של ארצות הברית פרסם מספר המלצות:

המלצות אלו נועדו להפחית את הסיכון, אך כמובן הכי בטוח לוותר על צביעת שיער, לפחות בשלושת החודשים הראשונים של ההריון. השינויים ההורמונלים בזמן ההריון עלולים גם לגרום לתגובה שונה של השיער לצבע שיתבטאו בצבע לא צפויי ואולי גם לא רצוי.

מומחים ממליצים לכולם, אך במיוחד בתקופת ההריון, לבדוק הרכב המוצרים שבשימוש יום-יומי לטיפול בעור, כגון סבונים, שמפו, קרמים למיניהם ואפילו משחות שיניים העלולות להכיל מרכיבים רעילים.

 

הfda  אסר על שימוש ב-9 כימיקלים בהם משתמשים במוצרים קוסמטיים, בעוד שבאיחוד האירופאי אסרו השימוש ב-1000 כימיקלים(!).

בגלל המספר הרב של חומרים רעילים, הם מסומנים בקודים שלא כל אחד מכיר, ולכן רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל או עם רוקח.

 

מספר דוגמאות:

 

מה עושים?

ישנם תחליפים או מוצרים שמזיקים פחות. שימוש במרכיבים טיבעיים וטיפולים מסורתיים תופסים פופולריות בקרב רופאי עור ומומחים בטיפולי יופי, יצרנים וכמובן הציבור. תחליפים אלו משימוש לטיפול בבעיות עור, כולל פסוריאזיס וכוויות. לדוגמה:

שמן קוקוס נהדר לשיער כקונדישנר (מרכך). הוא מרכך את השיער ומחדש את עור הקרקפת. במקרה של קשקשים, מומלץ למרוח על השיער לפני החפיפה - התוצאות לעיתים טובות יותר מהתכשירים הרפואים. לגבי קרמים על בסיס קוקוס, חשוב לבדוק גם את יתר המרכיבים. אפשר לקבל תוצאות טובות מאוד בטיפול בעור עם שמן חוחובה, המכיל ויטמין e ועוד מוצרים דומים הנמצאים בחנויות הפארם. הם לא בהכרח יקרים ואתן יכולות להראות טוב עם מספר מועט של מוצרים.

תכשירים אלו הם פתרון לאלו שאינן רוצות להכין לעצמן תכשירים כפי שהצעתי בסעיפים קודמים. מידע נוסף על המוצרים ונקודות הפצה באתר באסק;www.basq.co.il .

יש לציין שאינם מכילים עופרת, טלק ועוד(חומרים רעילים) שיכולים לחדור דרך העור לכלי הדם וגם לעובר. פרטים נוספים באתר של היבואן www.nveymakeup.co.il

 

כל ההמלצות מתאימות בעצם לכל אישה שרוצה לשמור על הבריאות והיופי שלה.