איסורים בהריון

איך מחליטים מה לעשות במהלך ההריון? האם לצבוע שיער? האם לטוס לבלות בחו"ל? אני מציע לשקול את היתרון או החשיבות בביצוע הפעולה לעומת אי ביצועה בהקשר למצב ההריון. על רוב השאלות הנפוצות שמציקות לכן בהריון, אין תשובות חד משמעיות המגובות במחקרים. 



מאת: ד"ר יובל עוז, מנהל מרכז בריאות האישה, מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים, מומחה לרפואת נשים פוריות ומילדות


איסורים בהריון

דברים רבים אנו עושים בחיי היומיום.

רחצה בג'אקוזי, סאונה, עיסוי, טיסה, נופש, ספורט, אכילת מזונות, חימום מזון במיקרוגל, מעדנים שונים, צביעת שיער, מניקור-פדיקור, הסרת שיער, שתית אלכוהול, עישון, יחסי מין . . .


לעיתים אנו מעוניינים לדעת האם הפעילות שלנו גורמת נזק לבריאות. הדילמה מתעצמת במצבים מיוחדים כמו – הריון, הנקה, מחלה ועוד.


התשובה ה"רפואית" נסמכת על מחקר. בעידן המודרני לא ניתן לבצע מחקר ללא הצדקת התועלת שלו מראש. כלומר לא ניתן לקבל אישור לבדיקת הבטיחות או הסיכון הבריאותי בהריון ל - טיסה, עיסוי וכדומה, מאחר ואלו אינן פעולות שבאות ל"שפר" את המצב ההריוני.

לעומת זאת מתן תרופה או טיפול אשר עשוי לעזור במהלך ההריון כמו: תרופה נגד הקאה, תרופה נגד זיהום וכדומה, כן ניתן לחקור.

אולם, גם מחקר מסוג זה הינו מורכב ומסובך מאוד במיוחד בהריון. לכן מידע רפואי רב מצטבר באופן איטי ולאורך שנות השימוש בו והמשפט השגור המקובל הוא "לא ידוע על נזק שנגרם מתרופה זו".

 

אני לא מקבל ניסוח משפט כמו "טיסה מזיקה או עלולה להזיק להריון", מאחר ואני לא מכיר (נכון לכעת) מחקר מבוקר שבדק זאת.

ישנן כל מיני השערות ותחזיות המבוססות על מקרים פרטניים או אירועים שקרו, על מנת לתת כיוון מחשבה, אבל לא מדובר בדעה רפואית נחרצת ומקובלת. והדבר נכון לטיסה, לצביעת שיער וכדומה.

 

אז איך מחליטים מה לעשות במהלך ההריון? האם לצבוע שיער? האם לטוס לבלות בחו"ל? אני מציע לשקול את היתרון או החשיבות בביצוע הפעולה לעומת אי ביצועה בהקשר למצב ההריון.


למשל: האם יש סיכוי שתצאי מהבית ללא איפור, גם כשאת בהריון???? לעומת ביצוע קעקוע על העור בהריון.

שלא תטעו לחשוב שאני נגד החיים הטובים. אני לא נגד אכילת מזונות שאתן נוהגות לאכול, אלא אם הוכח שיש סכנה ממשית לפגיעה בגופנו עקב כך.

כלומר המשפט "אני אוכלת סושי אבל לא בהריון" – לא מקובל עלי. לא ראיתי מחקר שהוכיח שסושי מזיק בהריון. ואם סושי מזיק אל תאכלו אותו בכלל.


בהקשר זה אני מכיר הרבה נשים שלא אוכלות סושי בהריון אבל ממשיכות לעשן.

 

תזונה – אין מקום לעשות דיאטות בהריון. זה אפילו עלול לגרום נזק לעובר. במידה ואת מתלבטת מה לאכול, או שנראה לך שאת אוכלת יותר מידי ורוצה לצמצם בתזונה – אנא התיעצי בתזונאית קלינית על מנת לוודא שתקבלי מזון כנדרש בהריון.

 

שכיבה  על הבטן – לטעמי כל עוד נוח לאישה ההרה לשכב על הבטן, לא כואב לה, לא חונק אותה – אני סבור שהיא יכולה לשכב על הבטן. אני ניסיתי לשכב על כדור ולא החזקתי מעמד.

 

נגיעה בבטן, הזזת הבטן – יש אנשים ונשים שחרדים מהזזת הבטן בהריון. אני מציע לעשות ניסוי:

מומלץ לבצע את הניסוי מחוץ לבית. קחו כוס מלאה במים, הצמידו אותה לבטן ותעשו כמה צעדים. מיד תוכלו לראות שהכוס החסירה כמחציתה.

הסערה שפוקדת את הכוס, פוקדת את העובר. לא קורה לעוברים כלום. הם מוגנים בפנים ועובדה כולם יוצאים בשלום מהטיול הזה, מהירידה במדרגות, מהריצה, או מהריקוד.

 

חבלה בבטן – נשים רבות מודאגות מחבלה בבטן. כמובן שחבלה משמעותית תהיה לרוב משולבת בכאב. כאשר החבלה משמעותית נדרשת בדיקה והתייחסות רופא.

בכל פעם שאת לא בטוחה תתייעצי עם הרופא.
אולם, הרבה חבלות הן מיזעריות ולא מזיקות כמו מכה של הילד הקטן שרץ לחבק את אימו ועוד.

 

המנעות ממגע עם ילדים – ילד זקוק לאהבת אימו. האמא זקוקה לזה לא פחות. אני סבור שהמנעות ממגע עם ילדך עלולה לגרום יותר נזק (לשניכם), מאשר המגע עצמו. אם מדובר בילד חולה המגע חשוב כפליים.


אולם, אם מדובר בילד של השכנה, או של קרוב משפחה שאין חובה שתיפגשי עימו כרגע והוא חולה במחלה שטיבה לא ברור או שאת יודעת שזו מחלה מזיקה להריון – אין סיבה למגע ביניכם.

 

תענוגות החיים – טיסה, נופש, אמבטיות חמות, ג'אקוזי, עיסויים, טיולי שטח. תענוגות אלו עלולות להיות קשורות בסכנות ידועות או סמויות כמו – חבלה בטיול ג'יפים, ירידת לחץ דם עקב שהייה בבריכה חמה, טיסה למקום בו עלולים ללקות במחלה זיהומית (מלריה, טיפוס) וכדומה.

לעיתים נדרשים חיסונים או טיפולים שאינם מומלצים בהריון ועל מנת לממש את הטיול יש נשים שתסענה ללא הטיפול הדרוש. בקיצור אם זה לא נחוץ – תוותרי.

 

דברים של הנפש – יש מצבים שבשביל הנפש צריך לבצעם. למשל, לטוס לחו"ל לבקר את אמא, לנסוע רחוק כי אמא חולה מאושפזת.

לחבק את הילד שחלה ב-
cmv אפילו שאין לך נוגדנים. אלו דברים שאני חושב שלא ניתן למנוע מהאישה. במקביל ננקוט בכל האמצעים כדי לעקוב אחרי ההריון.

 

ספורט – בהריון מומלצת פעילות גופנית. אולם, אני ממליץ להמנע מפעילות מאומצת – פעילות אירובית, הרמת משקולות, בחדרי כושר וכדומה.

גם שחיה יכולה להפוך מפעילות ספורט מומלצת למאמץ גופני. לכן תני את הדעת על כך.

 

שימוש בתרופות – כמובן שיש להבדיל בין טיפול תרופתי חיוני לבין טיפול תרופתי מקל או תומך.


טיפול תרופתי חיוני הכוונה לטיפול בדלקת, במחלה כרונית או מחלה שעלולה לגרום נזק להריון או לבריאות האישה.


טיפול תרופתי מקל הכוונה לנטילת טיפול להורדת חום, לכאב ראש, לבחילה וכדומה כאשר ברור שאי נטילת הטיפול תגרום אמנם אי נוחות לאישה אבל לא תגרום נזק בריאותי.

להבדיל יש כאבי ראש שאם לא מרגיע אותן זה יכול לשגע אותנו או לפגוע בריכוז שלנו ואז אנחנו נחשפים לסיכון של נזק בריאותי (למשל ירידה בריכוז וסיכון לתאונת דרכים).


ככלל יש תרופות שהשימוש בהן נמשך מזה זמן רב ולכן הצטבר עליהן מידע רב. מכך מסיקים שאם הן היו צפויות לגרום נזק הוא כבר היה נגלה לנו. תרופות חדשות מטבע הדברים אין לנו די מידע עליהן. גם כאן אני נוהג להפעיל את הכלל של חסרון מול יתרון.



אם חלילה וחס יש מחלה או זיהום (כמו דלקת שתן, דלקת ריאות) הטיפול האנטיביוטי חיוני מאחר ובהריון מחלות אלו עלולות להסתבך ולהסתיים באסון.

לרוב ניתן טיפול שהוא בטוח בהריון. אולם, אם יש צורך יש מקום אפילו לסכן את ההריון בעבור בריאות האישה. הדבר מקובל אתית, הומנית והלכתית.

כמובן שאם יש מצב שכזה חובה על הרופא ליידע את האישה על כך.


בכל מקרה יש באפשרות כל אישה לפנות למכון טרטולוגי ולברר את אפשרויות השפעת התרופה על ההריון בהתאם לשלב בו היא נמצאת.


דוגמא נוספת הינה אפילפסיה או סוכרת. ידוע שתרופות אלו עלולות לגרום למומים מסוימים בעובר. אבל!!! הסיכוי למום ספציפי הוא אמנם גבוה מהסיכוי להופעת המום באוכלוסיה הכללית, אבל גם כשמדובר בקבוצת סיכון הסיכוי שהעובר יהיה תקין הוא גבוה (95%) לעומת הסיכוי לעובר פגוע (5%).


וללא ספק הטיפול באפילפסיה הוא הרבה יותר חשוב לחיי האישה מהסיכוי שהעובר יהיה פגוע – ואל נשכח שניתן לבצע בדיקה ולזהות אם העובר פגוע או לא.


חשוב מאוד להתיעץ עם רופא ולא לקבל החלטה על טיפול רפואי או אי נטילת טיפול רפואי על דעתך בלבד.

 

האינטרנט מלא היום במקורות מידע אמינים וחשוב להזהר מהסתמכות על מקורות לא מוסמכים.

על קצה המזלג:

אנטיביוטיקה – בהוראת רופא – מותר לקחת.

תרופות ללחץ דם, לדילול דם ולמחלות כרוניות (כגון: סוכרת, אפילפסיה, דיכאון, תת-תריסיות ועוד) – לאחר ייעוץ רופא נשים או בירור טרטולוגי – ניתן לקחת.

משככי כאב – פה הנושא כבר יותר מורכב. אני מחלק אותו לשני נושאים: הכאב עצמו והטיפול.

אם הכאב חזק ביותר ומשגע את האישה – יש להתייעץ ברופא וניתן לקחת את הטיפול המוצע. במקרה של ספק לברר במכון טרטולוגי. אם הכאב אינו מטריד והאישה לא חשה בצורך ליטול טיפול מרגיע – זו זכותה.

לגבי הטיפול עצמו – יש סוגי תרופות שניתן לקבל בהריון. במכוון אינני רושם שמות מאחר וחדשות לבקרים אנחנו מקבלים עדכונים לגבי בטיחות התרופות ולכן – אם התרופה היא בהוראת רופא – ניתן לקחת ובמקרה של ספק תמיד אפשר להתייעץ במכון טרטולוגי.

ישנן תרופות שיש נטיה להמנע מהן בהריון: בעיקר מדובר בקבוצה המכונית nsaid. תרופות מקבוצה זו הן – איבופרופן, אדויל, נורופן, וולטרן ועוד.

כדורי שינה – אני מציע להמנע מהם בהריון, אלא אם יש בעיה ספציפית ואז אני מציע ייעוץ של רופא.

כדורים מפחיתי לחץ נפשי – במקרה הצורך ולאחר ייעוץ רופא – ניתן לקחת.

תוספי מזון, תרופות טבעיות וכדומה – ככלל כל טיפול שבא כטיפול במחלה אני ממליץ להימנע ממנו. כידוע אני נוהג להתייחס בכבוד רב לתרופות טבעיות.

לא מדובר בחומרים חסרי תוכן ולכן יש להם השפעה ויש להיזהר מהם. זיכרו שתרופות רבות נגזרו מהטבע וסמים ורעלים רבים הינם טבעיים.

ויטמינים – כן, אבל תמיד על פי מינון נדרש ולא ללא גבול. ישנם ויטמינים  אשר הם מסוכנים כשהם בעודף. והכי חשוב – הרבו באכילת ירקות ופירות טריים על קליפתם, טיילו בטבע ונשמו אויר צח.

 

בריאות ואושר


חשוב להבהיר כי: ההמלצות מתיחסות לנשים בהריון רגיל, לא לנשים בהריון מרובה עוברים או הריון בסיכון גבוה בהריון. נשים בסיכון גבוה מומלץ שתתייעצנה ברופא נשים.