השפעת גורמים בין-דוריים על הישנות סיבוכי היריון

מחקר חדש שהוצג לאחרונה בכנס המרכזי של רפואת האם והעובר, בסאן דיאגו, ארה"ב הראה שסיבוכי היריון כמו רעלת הריונית ומשקל לידה נמוך הינם גורמי סיכון עצמאיים להישנות בהריון של הצאצא. 



השפעת גורמים בין-דוריים על הישנות סיבוכי היריון
רעלת היריון הינה מחלה רב-מערכתית שהגורם לה אינו ידוע דיו. המחלה המופיעה בתקופת ההיריון אך ורק אצל בני אדם (נשים), ומתאפיינת ביתר לחץ־דם (מעל 140/90) בשילוב עם נוכחות של חלבון בשתן (קדם רעלת הריונית קלה). המחלה עלולה להיות קשה, דהיינו להוביל  לסיבוכים הקשורים בתפקוד של מערכות שונות בגוף כמו כליות, מוח, שלייה, דם וכבד, לתחלואה ואף לתמותה של האם ו/או העובר. 
משקל לידה נמוך מוגדר כמשקל מתחת ל 2500 גרם, ועלול להיות קשור לסיבוכים ארוכי טווח לילוד. 
 
מחקר חדש שנערך על-ידי ד"ר יוני שרף, סטז'ר בסורוקה בהנחיית חוקרים מהמחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, ד"ר נטליה בילנקו ופרופ' אילנה שהם ורדי, ופרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת יולדות ד' וסגן מנהל המרכז הרפואי סורוקה, הוצג  בשבוע שעבר בכנס המרכזי לרפואת אם-עובר שהתקיים בסאן-דיאגו, ארה"ב. 
 
המחקר הדגים כי גם רעלת הריונית וגם משקל לידה נמוך, מהווים גורם סיכון עצמאי להישנות בדור הבא.
החוקרים עקבו אחרי תוצאות היריון של כ 1500 שלשות של סבתות, אימהות ונכדות לאורך שלושה דורות (סבתא, אמא, ונכדה), בקרב  נשים שילדו בין השנים 1991-2013 במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה.
החוקרים מצאו כי לאם שנולדה במשקל לידה נמוך מ 2500 גרם קיים סיכון של פי 1.6 ללדת צאצא במשקל לידה נמוך מ 2500 גרם (20% לעומת 13% בקבוצת הביקורת).
כמו כן, לאשה שסבלה ברעלת היריון סיכון של פי 3 ללדת ילדה שתסבול מרעלת הריונית (סיכון של 9% לעומת 3% בקבוצת הביקורת). 
התוצאות נותרו מובהקות גם לאחר ניטרול מערפלים במודלים רב משתניים שנטרלו גם תבניות משפחתיות של אחיים. 
 
פרופ' אייל שיינר, סגן מנהל ביה"ח סורוקה מסכם: "תוצאות המחקר מראות שסיבוכי היריון נוטים לחזור בין הדורות. ייתכן כי בעתיד, נשים שנולדו לאימהות עם רעלת הריון ואשר נולדו במשקל לידה נמוך יהיו זקוקות למעקב צמוד יותר. סיבוכי הריון ולידה אלו מגבירים את העול על מערכת הבריאות עקב הטיפול הנדרש באם ובילוד. אוכלוסיה זו מהווה יעד חשוב להתערבות ע"י הגדלת אחוז הנשים הנמצאות במעקב טרום הריוני קפדני יותר."