צריכת סיבים תזונתיים מקטינה סיכון לרעלת הריון

שומנים בדם הם אחד הגורמים להתפתחות רעלת הריון. אחת הדרכים היעילות להורדת רמת השומנים בדם היא ע"י צריכה מוגברת של סיבים במזון. מחקר שהתפרסם לאחרונה בעיתון האמריקאי ליתר לחץ דם בהריון, אשר נערך באוניברסיטת וושינגטון בסיאטל בשיתוף המרכז הרפואי השוודי שבסיאטל, בחן את השאלה, האם ירידה ברמת השומנים בדם עקב צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים עשויה להשפיע על שכיחות התפתחות רעלת הריון.



שירי כבודי-אביב

צריכת סיבים תזונתיים מקטינה סיכון לרעלת הריון

שומנים בדם הם אחד הגורמים להתפתחות רעלת הריון. אחת הדרכים היעילות להורדת רמת השומנים בדם היא ע"י צריכה מוגברת של סיבים במזון. מחקר שהתפרסם לאחרונה בעיתון האמריקאי ליתר לחץ דם בהריון, אשר נערך באוניברסיטת וושינגטון בסיאטל בשיתוף המרכז הרפואי השוודי שבסיאטל, בחן את השאלה, האם ירידה ברמת השומנים בדם עקב צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים עשויה להשפיע על שכיחות התפתחות רעלת הריון. במחקר השתתפו כ- 1558 נשים שנבחנו במהלך השליש הראשון להריון לגבי הרגלי הצריכה של סיבים במזונם כשבמקביל נמדדה רמת הטריגליצרידים והכולסטרול בדמן. המשתתפות במחקר ביצעו מעקב הריון במרפאות הקשורות למרכז הרפואי השוודי ובית החולים הכללי של טאקומה בסיאטל ובוושינגטון בתקופה שבין דצמבר 1996 ועד סוף שנת 2002. במחקר לא נכללו נשים שסבלו מיתר לחץ דם כרוני, סוכרת הריונית, או נשים שאיבדו את ההריון לפני שבוע 20. לכל משתתפת במחקר מולא שאלון שבחן את צריכת הסיבים בשליש הראשון ההריון ולפניו (מממוצע המועד לאיסוף השאלונים ולבדיקות הדם היה שבוע 13.1). בשאלון נכללו כ - 121 מאכלים שונים וזאת על מנת להעריך את הרגלי האכילה לפני כניסתן להריון ובשליש הראשון של ההיריון. השאלות נשאלו באופן כזה שיאפשר את חישוב כמות הסיבים שהנשים צרכו משתי משפחות של סיבים: 1) סיבים מסיסים במים המצויים בפירות, ירקות סובין ושיבולת שועל ו- 2) סיבים לא מסיסים שמצויים בסובין חיטה ובדגנים מלאים). נמצא כי ממוצע כמות הסיבים שנצרכה היה 17 גרם ביום, כאשר ברבעון העליון הצריכה הייתה של  כ -  21.2 גרם ביום, לעומת הרבעון התחתון שצריכת הסיבים של הנשים שנכללו בו הייתה  11.9 גרם ליום. כ - 46 נשים מהמשתתפות במחקר פיתחו רעלת הריון, אך נמצא שאצל הרבעון עם צריכת הסיבים הגבוהה ביותר שכיחות רעלת ההריון הייתה ב-  67% פחות מאשר ברבעון עם צריכת הסיבים הנמוכה ביותר. הקשר נמצא גם לגבי סיבים מסיסים במים וגם לגבי סיבים לא מסיסים. בנשים שאכלו יותר מ-13.8 גרם סיבים לא מסיסים הייתה ירידה ב-65% לעומת נשים שאכלו רק 7.7 גרם ביום.

אצל נשים שצרכו21.2 גרם או יותר (הרבעון הגבוה) של סיבים בתזונתן היומית, הייתה ירידה ממוצעת של כ- כ- 11.9 מג' של טריגליצרידים לכל 10 מ"ל דם ושל 2.63 מג' כולסטרול לעומת נשים שצרכו פחות מ-11.9 גרם (הרבעון התחתון). ההבדלים ברמת הטריגליצרידים והכולסטרול נמצאו כבר בשבוע ה-13 להריון, זמן רב לפני שסימני המחלה התגלו בשליש השלישי להריון. החוקרים מציינים שמחקר זה ואחרים שנעשו לפניו בקנה מידה יותר מצומצם מצביע על השפעת סגנון החיים והרגלי תזונה, על ירידה בסיכון להתפתחות רעלת הריון. 

 

 

ד"ר חמוטל מאירי, דוקטור להתפתחות העובר ומערכת העצבים, מנכ"ל חברת דיאוגנוסטיק טכנולוג'יס העוסקת בחקר הריון בסיכון ובפיתוח שיטות לגילוי מוקדם של רעלת הריון, הסבירה כי: "רעלת הריון היא תופעה המאפיינת כ- 5% מהאוכלוסייה בישראל ועשויה לגרום לתמותה ותחלואה של האם או העובר. נכון להיום, ישנן השערות שונות לגבי גורמי המחלה. מחקר זה מצביע על כך שצריכת סיבים תזונתיים מקטינה את הסיכוי לרעלת הריון והוא מצטרף לידע רפואי ההולך ומצטבר בידי עולם המדע המצביע על גורמים סביבתיים והתנהגותיים המגבירים את הסיכון לרעלת הריון. נכון להיום הדרך הטובה ביותר למניעה של רעלת הריון, היא באמצעות הגילוי המוקדם אשר מאפשר להעלות את סיכויי הריפוי והטיפול, על ידי השגחה רפואית צמודה, הגברת מודעות של כל המערכת הסובבת, ושימוש בתוספי מזון או טיפול תרופתי במידה שהרופא מוצא לנחוץ. אחת הדרכים החדשניות לגילוי מוקדם של רעלת הריון פותחה לאחרונה על ידי צוות המדענים שלנו ובאמצעות בדיקת דם פשוטה ניתן לעקוב אחר מצב ההיריון ולהתאים לו טיפול  וליווי רפואי הולם".

 

המדענים של חברת דיאגנוסטיק טכנולוג'יס פיתחו שיטה המאפשרת לקבוע האם האישה נמצאת בסיכון לחלות ברעלת הריון. שלב הגילוי מתאפשר הרבה לפני הופעת התסמינים, בזכות ערכת בדיקה הקובעת בעזרת בדיקת דם פשוטה את רמת חלבון בדם האם שמקורו בשליה, המכונה pp13.