בריאות האם בהריון והשפעתה על העובר

בריאותו של האדם נקבעת עוד בבטן אימו. תזונת העובר במהלך ההריון היא אחד מהגורמים המשפיעים על אורך ואיכות חייו של האדם. אישה הרוצה להרות חייבת לבנות "מחסן של חומרים חיונים" בגופה ולנקותו מרעלים שהצטברו במהלך חייה. הכנה זאת חשובה מאחר שגם החומרים החיונים וגם הרעלים יגיעו לעובר.



 

מאת: לוטי זילברמן

 


בריאות האם בהריון והשפעתה על העובר

מחסור ביסודות חיונים וחשיפת יתר לרעלים סביבתיים עלולים לגרום להפרעות התפתחות, החל בבנייה התקינה של גוף ומוח העובר וכלה במערכת חיסונית חלשה, הפרעות במערכת העיכול ואף לבעיות יותר רציניות כגון תסמונת דאון ואוטיזם.


תזונאית אמריקאית, בשם דונה גייטס מקדמת בשנים האחרונות שיטה במכונה שיטת הדיאטה הסביבתית ("body ecology diet") המסייעת לאם ולעובר לשמור על הבריאות דרך תזונה.

בזמן ההריון האישה עלולה לאבד מינרלים וויטמינים ועליה לקבלם חזרה דרך המזון ולפעמים גם דרך תוספי מזון.

הדיאטה הסביבתית ממליצה על מזונות עשירים בחידקים פרוביוטיים, ירקות, ומזונות אחרים המיועדים לספק חיידקים החיונים למערכת העיכול של האם ולתעלת הלידה שלה.

מחקר שנעשה לאחרונה מצא שכ-85% מהנשים שיולדות סובלות מזיהומים בנרתיק ורובן לא מודעות לכך. נשים במצב זה אינן יכולות להעביר לתינוק חיסון טבעי.

ילד שלא קיבל חיסון זה מתחיל את חייו עם כאבי בטן, עייפות והוא מרוחק נפשית ופיזית. על פי הטענה, שיטה זו מכינה את תעלת לידה עם חיידקים חיונים כך שהעובר מקבל "חיסון" לפני יציאתו לעולם המלא חיידקים מסוכנים.

הדיאטה הסביבתית עוזרת גם להתפתחות חלב אם עשיר, המבטיח לתינוק סביבה בריאה ומזון נקי מרעלים החיוני להתפתחותו בשנה הראשונה.

 

איזון הגוף ב- body ecology מושג בשילוב בין תזונה ופעילות פיזית.

מזון המכיל חיידקים פרוביוטים או מזון שעבר תסיסה. מזון שעובר תסיסה מסייע מאד לפעילות התקינה של הגוף.

כשמזון עובר תסיסה הערך התזונתי שלו מבחינת כמות החיידקים הטובים בו עולה במאות אחוזים. החיידקים הטובים במזון שעבר תסיסה מסייעים לעיבוד נכון של המזון ומשחררים את החומרים המזינים באופן שהגוף יכול לספוג אותם בצורה יעילה.

הדם מעביר חומרים מזינים אלה לעובר. בנוסף הם משתמשים גם בסוכר הנמצא במזון ומגן כנגד ההרס שהסוכר יכול לגרום.

מזון פרוביוטי הוא לרוב חמוץ ולכן הוא מאזן את הצורך של נשים בהריון לפחמימות ומספק את הטעם החמוץ שהוא צורך טבעי במהלך הריון.

חומרים פרוביוטים גם עוזרים לניקוי הגוף מרעלים וזיהומים הנגרמים מחיידקים ופיטריות.

 

איפה אפשר למצוא את החיידקים הפרוביוטיים?


ניתן למצוא בכל מיני יוגורטים, שתייה שעברה תסיסה וגבינות. בדרך כלל מצויין על האריזות שמוצרים אלה מכילים אצידופילוס, לקטובציל, ביופידוס וכדומה.

מוצרים המכילים את ה -lgg (culturelle, lactobacillus gg-30), נחקרו במשך כ-30 שנים וחוקרים דיווחו על מניעת התפתחות חיידקים מסוכנים, שיפור בדלקות של מערכת העיכול ועוד.

יוגורט מועשר בחיידקים חיים הצטרף לתפריט כאוכל בריא עוד מתחילת המאה העשרים, על בסיס מחקרים שעשה הביולוג הרוסי המפורסם מצניקוף (metchinkoff).

הוא חקר ומצא שאריכות הימים של בולגרים קשורה בשימוש נרחב ביוגורט - מקור טוב לסידן, חלבונים וויטמין b המונע מחלות הנגרמות מפיטריות וחיידקים.

 

כמה זה מספיק?

מדענים סבורים שצריך ריכוז של כמיליון חיידקים פרוביוטיים בגרם מזון על מנת לקבל את מיטב השפעה הבריאותית. רצוי להשתמש במזון לפני שהוא פג תוקף, שכן ריכוז החיידקים יורד בהתמדה.

היצרנים מוסיפים ריכוזים גבוהים על מנת לוודא שתישאר כמות סבירה גם בסוף זמן חיי המדף של המוצר.

 

ד"ר פטרישיה קונוואי, חוקרת בכירה במחלקה למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה באוניברסיטה ניו סאוס וולס, הפיצה מספר המלצות בנושא:

  1. לאנשים בריאים מספיקה מנה אחד פרוביוטית (כוס יוגורט או דומה) פעמיים או שלוש פעמים בשבוע.
  2. במקרים של טיפולים עם אנטיביוטיקה, שילשולים, או צורך כללי לשפר את המערכת החיסונית (כמו בעונת השפעת בזמן ההריון) יש להשתמש מדי יום ב-2-3 מנות. ככלל יש זנים של חיידקים פרוביוטיים שלא שורדים הרבה זמן במעיים,ולכן שימוש יומי מומלץ תמיד.

    ד"ר איילין הילטון, מומחית למחלות זיהומיות ב-jewish medical center in new york, ממליצה על יוגורט אחד מדי יום כמתכון לשמור על איזון בריא וכנגד פטריות בנרתיק.

    במחקר שנעשה במרכז זה מצאו שהוספת מנה אחד של יוגורט ביום הפחיתה במידה ניכרת את רמת הזיהומים הפטריתיים בנרתיק בקרב נשים.

    מחקרים רבים, שנעשו באוניברסיטאות ומכוני מחקר מובילים בעולם, כולל המרכז הרפואי שערי צדק בירושלים ומכונים אחרים בארץ, הגיעו למסקנות דומות לפיהן "החיידקים הפרוביוטים  מחזקים את מערכת החיסון וכתוצאה מכך מסייעים במניעה ובטיפול בבעיות בריאתיות".

    לא ידועות תופעות לווי ומוצרים אלו נמצאים בהישג יד ונעימים לשימוש.

 

על מנת להוסיף יוגורט ובריאות לתפריט היומי ניתן להיעזר במספר טיפים:

 

חלבונים מהחי באיכות גבוהה עם תוספת ירקות מסייעים לעיכול. ניתן להשתמש בדג סלמון עשיר באומגה 3, בשר או עוף ללא שומן וביצים, במיוחד החלמון.

השעועית נחשבת כמקור של חלבונים טובים מהצומח, היא עשירה בברזל, בסיבים, ובחומצה פולית. השעועית האדומה עשירה גם בנוגדני חימצון. ככל שהיא כהה יותר כך היא עשירה יותר בנוגדני חימצון.

פירות וירקות מכל הצבעים והמינים מומלצים תמיד.

 

המלצות נוספות לנשים הרות


על מנת לחזור לגזרה של לפני ההיריון אחרי לידה יש להמנע ממשקל יתר בזמן ההריון.

אישה בהריון זקוקה בשליש השני והשלישי לתוספת של 300 קלוריות ביום ממזון בריא. הדיאטנית אליזבט סומר המחברת של הספר nutrition for a healthy pregnancy  ממליצה על 2-3 מנות מזונות עשירים בסידן, 5 מנות ירקות, 3 מנות פירות, 6 מנות  פחמימות (לחם מקמח מלא,אורז מלא וכו') וכן 2 מנות בשר או דג וחלבונים ממקור אחר.

מה היא מנה?

מומלץ ליטול מדי יום ויטמינים המיועד לנשים בהריון שמכילים גם סידן. הידי ריכנברגר, דיאטן ודובר האגודה האמריקאי של דיאטטיקאים (american dietetic association) טוען שאם האישה לא מקבלת מספיק סידן בתקופה ההריון, העובר לוקח סידן מהעצמות שלה והדבר עלול לגרום לאוסטופורוסיס.

יש להמנע משתיית אלכוהול בזמן התיכנון ובזמן ההריון. האלכוהול עובר ישירות  דרך השליה לעובר ויכול להשפיע על ההתפתחות, לגרום לנזק מוחי ולהפרעות קשב והתנהגות. חוקרים מצאו שאף כמויות קטנות מדי יום, גורמות לנזקים.

להמנע מעישון והמצאות במקומות בהם מעשנים. להגביל את כמות הקפאין לפי המלצות ה - (fsa) food standard association,  ל-300 מיליגרם ביום.

כמויות גדולות יותר של קפאין יכולת לגרום ללידה מוקדמת וללידה של ילדים בתת משקל. מלבד בקפה הקפאין נמצא גם בכל מיני תרופות, בקוקה -קולה ובמשקאות קלים אחרים, בתה, בשוקולד ועוד.

כמות הקפאין בקפה תלויה בסוג הקפה. בכוס קפה נמס יש כ- 50-75  מיליגרם. קפה שחור עשוי להגיע כמעט ל - 200 מיליגרם לכוס.

פעילות גופנית - מספר גדול של מחקרים מצאו שפעילות גופנית בזמן ההריון חיונית הן לאם והן לתינוק. נשים המתעמלות באופן סדיר בזמן ההריון מרגישות יותר טוב והסיכוי לסכרת הריון קטן.

השפעה טובה אחרת היא על פעילות הלב, הפועל טוב יותר אצל נשים שמתעמלות ואפילו במצב משופר מלפני ההריון. מומלצת הליכה, פעילות אירובית מתונה ועליה במדרגות.

יש להמנע מגבהים מעל 3000 מטר, ריצה וכדומה. רצוי להתייעץ מראש עם הרופא המטפל, במיוחד במקרים בהם קיימת בעיה או בהריון מרובה עוברים.

יש להתייעץ עם אנשי מקצוע, במיוחד כשיש צורך בטיפול תרופתי מסיבות שאינן קשורות בהריון.

אין להשתמש בסבונים ותכשירים אנטיבקטריאליים, ההורסים גם את החיידקים הטובים והמועילים לגוף ומחלישים את ההגנה הטבעית שלו.