לב של אמא: כיצד גדל לב האישה בנפחו במהלך ההריון

הריון הוא מצב הדורש שינוי והסתגלות דרמטי, ונשאלת השאלה: איך יודע הלב להתמודד עם הריון, להכין עצמו לספק את כל מחסורי העובר הגדלברחם, מבלי לפגוע בתפקוד האישה ההרה? במאמר זה אנסה להשיב על שאלה זו, בשפה פשוטה.



מאת: *גילה דרייזין, טכנולוגית רפואית, מדריכת הכנה ללידה ודולה, ייעוץ מדעי: פרופ` סקלרובסקי שמואל קרדיולוג בכיר, אסותא לב


לב של אמא: כיצד גדל לב האישה בנפחו במהלך ההריון

 הלב המפעם בגוף האדם הוא מכונה מופלאה ומדהימה, בעלת יכולת דינמית לשינוי והסתגלות למצבי פעילות משתנים. הריון הוא מצב הדורש שינוי והסתגלות דרמטי, ונשאלת השאלה: איך יודע הלב להתמודד עם הריון, להכין עצמו לספק את כל מחסורי העובר הגדל ברחם, מבלי לפגוע בתפקוד האישה ההרה? במאמר זה אנסה להשיב על שאלה זו, בשפה פשוטה.

 

בלב יש רשת קולגן המורכבת סוגי  קולגן שונים.

מהו קולגן?

המילה קולגן נגזרת מן היוונית והלטינית ופירושה "יוצר דבק".

קולגן הינו פולימר (כל החלבונים הם פולימרים המורכבים מחומצות אמיניות מחוברות ביניהן) המהווה את המרכיב העיקרי של הסיבים הלבנים ברקמות החיבור - גידים, רצועות, עור, עצמות וסחוס.

בהקשר להריון, ההתמקדות היא בקולגן-1 ובקולגן-3 ,אשר מהווים כ-90% מרשת הקולגנים בלב.

§         קולגן-1 אחראי על קשיחות ועל מידת התרחבות של הלב (בין היתר אחראי קולגן 1 על התרחבות עור הבטן כדי לאפשר הכלת  ההיריון , לנשים שתכונה זו אינה בולטת- יהיו סימני מתיחה) .

§         קולגן-3 מאפשר את הגמישות בשריר הלב. מאחר והוא כשלעצמו אינו גמיש, הוא משולב עם חלבון סיבי נוסף - אלסטין - המעניק גמישות. אחוז הקולגן מול האלסטין ברקמות שונות משתנה על פי תפקוד הרקמה.

אצל אישה, שאינה בהריון, יחס הימצאותם של שני הקולגנים הללו בשריר הלב: קולגן-1 -- 70% וקולגן-3 – 30%, ואילו בזמן הריון משתנה הרכב הקולגנים ויחס הימצאותם בשריר הלב מתהפך: קולגן-1 -- 30% וקולגן-3 – 70%.

שינוי ההרכב נועד לצורך הגברת גמישותו של צידו השמאלי של הלב, וזאת ללא שינויי בגודלו הכולל של הלב, למרות הכפלת נפח הדם. כך שריר הלב מכיל דם רב יותר, אשר מאפשר את התפתחות העובר.

 

איך קורה מהפך ביחסי כמות של סוגי הקולגן?

שני הורמונים אחראים לכך: הורמון הרלקסין והורמון האסטרוגן.

§         הורמון הרלקסין, המופרש בשחלות ובשלייה ,הוא זה המשפיע על חילוף החומרים בתהליכים כימיים, המתרחשים בתוך תא חי, בשל הרצון ההכרחי לשמירה על החיים. ההורמון מעכב את הסינתזה של הקולגן ובעצם מקטין את תקופת מחזור התא. בכך "הורס" ההורמון את קולגן-1 ומוריד בצורה ניכרת את נוכחותו בשריר הלב.

§         הורמון האסטרוגן, המופרש בשחלות, משפיע בין תפקידיו החשובים, על הגרעין של תא הפיברובלסט המאופיין בכושר חלוקה גבוה. בכך מעודד ההורמון יצור רב יותר של קולגן-3 ומגדיל את נוכחותו בשריר הלב.

 

מה קורה ללב האישה ההרה בשל שינויים אלו?

במצב לא הריוני, מגדיל הלב את תפוקתו רק לצורך מאמץ, כשהדופק עולה.

בהריון, מגדיל הלב את תפוקתו ב-30% רק לשם הכלת ההיריון ואספקת הדם הרצויה לעובר, ללא קשר למאמץ ובלי עלייה בדופק.

כדי שנוכל להבין כמה אנרגיה נדרש הלב להפיק לטובת התפתחות העובר, מדמה פרופסור סקלרובסקי את הדבר ללב גבר הרץ 17 תחרויות  מרתון רצופות.  

אחרי לידה, אחרי משכב לידה (תקופה של 6 שבועות אחרי לידה) או במקרים של כשלון ההיריון, חוזר יחס הקולגן לקדמותו. כשאישה עוברת את גיל הפוריות, בגיל המעבר, הגנה זו נעלמת.