שאלות ותשובות בנושא קורונה ונשים בהריון

ההתפשטות המהירה של נגיף הקורונה גורמת לנשים בהריון לחשוש לבריאותו של עוברן המתפתח. כשהמצב משתנה מיום ליום, אין פלא שאנחנו עמוסות בשאלות. התייעצנו עם כמה רופאים בדבר השאלות העיקריות שנשאלנו בנוגע לנגיף הקורונה. קראו כיצד להישמר במהלך ההריון מנגיף הקורונה.



שאלות ותשובות בנושא קורונה ונשים בהריון

זה עתה שמענו על  חולת קורונה במצב קשה לאחר שיולדה בניתוח קיסרי. בת ה-26, ללא מחלות רקע, מורדמת ומונשמת בבית החולים מעייני הישועה בבני ברק. שבוע אחרי הלידה המוקדמת, חלה הידרדרות משמעותית במצב הצעירה וכעת נשקפת סכנה לחייה. איך תשמרו על עצמכן ועל הילוד מפני הקורונה.

1# האם נשים בהריון נוטות להידבק יותר בקורונה?

כרגע איננו יודעים. אין נתונים המצביעים על כך שנשים בהריון נוטות יותר להידבק בקורונה, עם זאת, אנו יודעים שנשים בהריון עוברות שינויים במערכת החיסון שלהן העשויים להגביר הידבקות בנגיף כלשהו, כולל נגיף הקורונה. בנוסף, אם אישה בהריון אכן נדבקת, היא עלולה להיות בסיכון גבוה יותר. לכן, כל הנשים ההרות צריכות לתרגל ריחוק חברתי ושטיפת ידיים תכופה ונכונה.
 

2# האם הקורונה תשפיע על התינוק שלי?

הנתונים על כך מעורבים ומוגבלים ביותר, מכיוון שיש שאין מספיק מחקרים או דווחים בנושא. סדרת מקרים קטנה של תשע נשים מסין, כמו גם מחקר נוסף שנערך על 38 נשים מסין, שכולן חיוביות בנגיף הקורונה, הראו כי כל התינוקות שנולדו לנשים אלה נולדו שליליים לקורונה. הבדיקה נעשתה בשליה, מי שפיר, דגימת גרון, נוזל ילודים ו/או חלב אם.
 
עם זאת, לאחרונה דווחו מקרים של תינוקות שנמצאו חיוביים לנוגדנים ספציפיים לווירוסים, דבר המצביע על העברה אנכית, כלומר ייתכן שאימהות לעתיד יוכלו להעביר את הנגיף לתינוקות שלהם, דרך השליה באופן ישיר במהלך הלידה, או דרך חלב האם. הילודים במחקרים אלו נמצאו שליליים לקורונה באמצעות דגימות גרון, עם זאת, נוכחותם של נוגדנים, בפרט IgM, אשר אינם יכולים לחצות את השליה בשל גודלם, מעידים על כך שהתינוקות היו יכולים להיחשף בתוך הרחם.
 
נתונים מוגבלים נוספים מצביעים על כך שנשים שנדבקו בקורונה עשויות  להיות בסיכון מעט גבוה יותר ללידה מוקדמת, אך קשה לקבוע אם הלידה המוקדמת נובעת מזיהום כתוצאה מנגיף הקורונה או מסיבוכים אחרים הקשורים להריון.
 
שוב, נתונים אלה מוגבלים ביותר וככל הנראה ישתנו ככל שימצא מידע נוסף על הנגיף בהריון. בינתיים, ההמלצות החשובות ביותר שנשים בהריון יכולות להיעזר בהן הן לתרגל ריחוק חברתי ושטיפת ידיים תכופה כדי להפחית את הסיכון להידבקות בנגיף.
 

3# כיצד נשים בהריון צריכות להגן על עצמן מפני נגיף הקורונה?

פעלי בהתאם להנחיות רשויות הבריאות. נכון לעכשיו, זה קריטי שנשטח את עקומת הנדבקים, אחרת אנו מסתכנים בבזבוז אספקת הציוד הרפואי למי שעשוי להזדקק לכך.
לערים בודדות יש הנחיות שונות, אך כרגע ההמלצה היא:
 

4# האם עלי להמשיך ללכת לבדיקות מעקב הריון?

את צריכה לדבר על כך עם הגניקולוג שלך. מרפאות רבות משנות את המדיניות שלהן ומנסות לעשות פגישות טלפוניות אך דבר זה לא בהכרח אפשרי כשעושים מעקב הריון. כאשר את הולכת לפגישות, שמרי על מרחק והקפידי לשטוף ידיים עם סבון.
 

5# איך אוכל לזהות אם יש לי קורונה או שזו רק הצטננות או אלרגיה?

אלרגיות והצטננות עשויות לגרום לגירוד בעיניים ואף נוזל או גודש. אם יש לך אלרגיות באופן שגרתי בתקופה זו של העונה או הסימפטומים שלך הם קלים, סביר להניח שיש לך אלרגיות עונתיות. רוב התסמינים מופיעים במעברי האף.
הסימפטומים של הקורונה והשפעת הם מערכתיים יותר וכוללים חום גבוה יותר מ-38 מעלות חום, צמרמורות, כאב גרון, שיעולים וכאבים כלליים בגוף. הדבקות בקורונה סבירה יותר אם יש לך את הסימפטומים שהוצגו לעיל ולאחרונה נסעת או הייתה לך חשיפה למישהו שנדבק בנגיף או שיש לך קוצר נשימה. 
 

6# האם נשים הריוניות צריכות ללבוש מסיכה בפומבי?

הרשויות בארץ מחייבות את כולם ללבוש מסכות בד בפומבי, כאשר יוצאים החוצה לצרכים חיוניים. זכרי, שמסיכות בלבד אינן מגנות עליך מפני הנגיף, עדיין חשוב לשמור על ריחוק חברתי של לפחות 2 מטרים ולצאת מהבית רק לצרכים חיוניים.
 

7# מה הולך לקרות בבית החולים אם אלד בשבועות הקרובים?

סביר להניח כי כל בתי החולים מפתחים "תוכניות מגירה" בנוגע למיטות בתי החולים וכיצד לטפל בעומס אפשרי של חולים. כשאת נכנסת לשליש השלישי שלך, את יכולה לדון עם הגניקולוג שלך אילו שינויים עשויים לבצע בבית החולים במהלך השבועות הקרובים וכיצד זה עשוי להשפיע עליך. אם יש לך ילדים נוספים, אני ממליצה להכין תוכנית גיבוי לטיפול בילדים במקרה שבית החולים שלך לא מאפשר מבקרים.
אם נגיף הקורונה פעיל בעיר שלך, ככל הנראה יהיו מגבלות על המבקרים ואורחים בחדרך, ויוגדרו אמצעים נוספים על מנת לדלל ולסנן אנשים שנכנסים לבית החולים. בתי חולים מסוימים באזורים שנפגעו עשויים לאסור כניסת מבקרים באופן גורף. רבים מבתי החולים הללו עשויים להציע אפשרות לוועידות וידאו או צוות תמיכה נוסף שיעזור לך במהלך הלידה שלך וההתאוששות לאחר הלידה.
אמנם טבעי לדאוג, לפחד או לכעוס על ההנחיות הללו, אך דעי כי הן נועדו לשמור על ביטחונך, על תינוקך, על הצוות הרפואי וחולים אחרים. רשויות הבריאות עדיין ממליצות לכל הנשים ללדת בבית חולים מכיוון שזה המקום הבטוח ביותר ללידה גם בשביל האם וגם בשביל התינוק.
 

8# כיצד אוכל להגן על התינוק שלי מפני הקורונה לאחר הלידה?

המשיכי לעקוב אחר ההנחיות שהונחו על ידי הממשלה. תרגלי ריחוק חברתי, הגבילי את מספר האנשים הנמצאים סביבך וסביב תינוקך והימנעי מכל מגע עם אדם חולה. תינוקות נמצאים בסיכון גבוה במיוחד לזיהומים מכיוון שמערכת החיסון שלהם עדיין מתפתחת, לכן דאגי לשטוף את הידיים במים וסבון (או להשתמש בחיטוי ידיים אם אינך יכולה לשטוף את הידיים) לפני שאת מרימה את התינוק. זו תקופה קשה וכולם רוצים לשמוח בשמחתך, אך חשוב לשמור על ביטחונך ועל ביטחון תינוקך.
נכון לעכשיו בתי חולים מתכננים תוכניות לקראת היום בו תלד אישה חיובית לנגיף הקורונה ו/או תמצא מיילדת החשודה בהדבקות בנגיף. תוכניות אלה עשויות לכלול הפרדת חדרים של האישה הנגועה ותינוקה, וכן הגבלת מספר האנשים בחדר הלידה. מומלץ לפנות לבית החולים לקבלת פרטים בנושא.

9# האם עלי להגביל את מספר האנשים המותרים בחדר הלידה או ההתאוששות שלי?

נכון לעכשיו, סביר להניח שבתי חולים שונים יקבעו מדיניות משלהם, מי יכול לבקר אותך בבית החולים וכמה אנשים יכולים להיות איתך בחדר הלידה. כל האנשים צריכים לקחת בחשבון את ההנחיות המקומיות או הפדרליות, ואלו שנמצאים בסיכון גבוה יותר למחלות קשות צריכים להימנע מכל מצב בו הם עלולים לסכן את עצמם בהדבקות בנגיף. אני ממליצה לשאול את האחות או את בית החולים לגבי המדיניות הנוכחית שלהם לגבי מבקרים ואנשי תמיכה המותרים בחדר הלידה.
המצב ממשיך להתפתח, והמלצות והנחיות מעודכנות באופן שוטף. לקבלת מידע עדכני המשיכי לבדוק את הנחיות משרד הבריאות בנושא נגיף הקורונה.
 
 
שימי לב: החומרים והמידע שהכתבה מכילה אינם מיועדים ואינם מהווים ייעוץ או אבחון רפואי ואין להסתמך עליהם במקום ייעוץ עם רופא. עליך תמיד להתייעץ עם רופא מוסמך או איש מקצוע בתחום הבריאות לגבי הנסיבות הספציפיות שלך.