לראשונה בישראל: השתלת דם טבורי עצמי לטיפול בשיתוק מוחין

בתה של נ' עברה שבץ למחרת הלידה והוגדרה כלוקה בשיתוק מוחין. למזלה של הפעוטה, הוריה שמרו את הדם הטבורי שלה ושל אחיה ב"טבורית", בנק דם טבורי משפחתי. 



לקבלת פרטים לגבי שימור דם טבורי לחצו כאן

 


תמונת אילוסטרציה

לראשונה בישראל: השתלת דם טבורי עצמי לטיפול בשיתוק מוחין

נ' מספרת על התהליך שעברה המשפחה ועל התוצאות המדהימות של ההשתלה שבוצעה בשיבא תל השומר: "קלינאית תקשורת שראתה את בתי לפני ואחרי אמרה: מה זה? אלה שתי ילדות שונות, שינוי של 180 מעלות!"

 
זוגות רבים בהריון מתלבטים לגבי שימור דם טבורי עבור המשפחה: האם יהיה לו שימוש במקרה הצורך, האם כדאי להשקיע בזה. גם את ובעלך התלבטתם?
מבחינתנו לא הייתה התלבטות. שמרנו דם טבורי לכל ילדינו. אנו מכירים מקרוב את השימושים בתחום ההמטולוגי, וכשנודע לנו שיש אפשרות לשמור דם טבורי בלידה, מיד החלטנו לשמור. לא התלבטנו לרגע.
 
מדוע בחרת ב"טבורית"?
אנו מכירים את שיבא תל השומר, זה בית חולים גדול ורציני. היה לנו ברור שאנו שומרים ב"טבורית".
 
ילדת במזל טוב את התאומות. מתי התברר שיש לאחת מהן בעיה?
ילדתי את התאומות בניתוח קיסרי, לידה רגילה ללא בעיות מיוחדות, אפגר גבוה לשתיהן. למחרת הלידה אחת הבנות פרכסה והכחילה. היא הובהלה לטיפול נמרץ, הרופאים לא הבינו מה קרה לה... אחרי בדיקת MRI הסתבר שהיה לה אוטם מוחי. שבץ. אף אחד מהרופאים לא ידע להסביר למה התינוקת שלנו עברה שבץ בגיל יום.
 
מה היה מצב הקטנה אחרי מה שקרה?  
היה ברור שהצד הימני של גופה פגוע וחלש מבחינה מוטורית, היה אפשר לראות את זה כמעט מיד בהרמת ראש ובהושטת ידיים. ידעו שיהיו כנראה השלכות נוספות אבל אף רופא לא ידע לחזות מהן בדיוק. 
 
איך עלה הרעיון שהדם הטבורי ששמרת לבתך בלידה יכול לסייע?
אין לי הסבר לכך. לא היה לנו מושג שמתנהלים ניסויים קליניים לטיפול בשיתוק מוחין באמצעות דם טבורי עצמי. יום אחד, שנתיים אחרי הלידה, באופן מקרי וקצת מיסטי החלטנו להרים טלפון ל"טבורית" ולשאול האם הדם הטבורי יכול לסייע. אמנון פלץ, מנכ"ל "טבורית", חזר אלינו וסיפר על ניסוי קליני שעורכת פרופ' קורצברג, מדענית ורופאה אמריקאית. 
 
השתלות כאלה נעשו עד היום רק בחו"ל. איך קרה שבתך הייתה הראשונה לעבור השתלת דם טבורי עצמי לטיפול ב- CP בישראל?
את הנסיעה לארה"ב לצורך ביצוע ההשתלה שללנו מיד. הבהרנו לאמנון שאנחנו לא עושים שום טיפול רפואי בחו"ל, בלי הרופאים המוכרים והסביבה התומכת. אמנון לא אמר נואש. הוא ארגן פגישה עם רופאים משיבא במטרה לקיים את ההשתלה בארץ. נאמר לנו שהשתלות דם טבורי מתקיימות בשיבא על בסיס כמעט יומי, הרופאים מכירים את הפרוצדורה ויסייעו במה שצריך. רופאי שיבא - פרופ' תורן, ד"ר גולדשטיין וד"ר בר יוסף, סייעו לנו לאורך כל הדרך וגרמו לזה לקרות.
 
היו לכם חששות לגבי ההשתלה?
היו המון חששות. פחדנו "לבזבז" את מנת הדם הטבורי ששמרנו בלי להיות בטוחים שתצמח מכך תועלת. למרות שהסבירו לנו שנזק לא יהיה – בכל זאת חששנו, ויחד עם זה היינו נחושים לבצע את ההשתלה. 
 
מה זה בעצם אומר "השתלת דם טבורי"? מה הפרוצדורה?
עברנו יום אשפוז ארוך ומתיש בשיבא, אך ההשתלה עצמה הייתה קצרה ופשוטה, עשרים דקות בלבד. זה בסך הכול עירוי רגיל.
 
מתי ראיתם תוצאות ראשונות?
קלינאית תקשורת שפגשה את בתנו לפני ואחרי אמרה: "מה זה? אלה שתי ילדות שונות, שינוי של 180 מעלות!" היה שיפור מידי ומשמעותי בכל תחומי העבודה עם קלינאית התקשורת - פתרון בעיות, עיבוד מידע, הבנת סיבה ותוצאה. כל התהליכים שהמוח עושה על מנת להפיק את התוצאה הרצויה, להפוך קלט לפלט – השתפרו. פרופ' קורצברג מדברת על תוצאות תוך שלושה חודשים עד חצי שנה, אבל אצל בתנו ראינו תוצאות באופן כמעט מידי, שבועיים-שלושה אחרי ההשתלה. התפקוד המוטורי לא השתפר, לצערנו, אבל מבחינה קוגניטיבית זאת הייתה קפיצה מטאורית, וזה לא משהו סובייקטיבי שרק אנחנו ראינו. 
 
האם פגשת את פרופ' קורצברג אחרי ההשתלה? 
נפגשנו כשהיא הגיעה להרצות בפני רופאים בארץ. היא מקסימה, עדינה, לא מתנשאת – זה לא מובן מאליו כשמדובר ברופאה ומדענית כל כך בכירה. מאוד נגישה, מדברת בגובה העיניים. היינו כל כך נלהבים מהתוצאות ששאלנו אותה לגבי טיפול המשך - אולי השתלת דם טבורי מאחד האחים שגם הדם הטבורי שלהם נשמר ב"טבורית". אם המנות מתאימות, למה לא לתת עוד מנה? מסתבר שפרופ' קורצברג מתחילה ניסוי קליני לטיפול ב- CP באמצעות דם טבורי מאחים או מתורם זר. אנו מחכים בכיליון עיניים.
 
לקבלת פרטים לגבי שימור דם טבורי לחצו כאן