אומגה 3 – רכיב הכרחי בתזונה האימהית בתקופת ההיריון

חומצות שומן מסוג אומגה 3 קריטיות להתפתחותו התקינה של העובר. 60% ממוח העובר בנויים משומן ולכן חשוב כל כך שיסופקו לו אבני הבניין המתאימות – חומצות שומן מסוג אומגה 3.



מאת: ד"ר גיא גוטמן, מומחה לפריון, מיילדות וגינקולוגיה, המרכז הרפואי תל אביב, בית החולים ליולדות ע"ש ליס


אומגה 3 – רכיב הכרחי בתזונה האימהית בתקופת ההיריון

חומצות שומן מסוג אומגה 3 קריטיות להתפתחותו התקינה של העובר. 60% ממוח העובר בנויים משומן ולכן חשוב כל כך שיסופקו לו אבני הבניין המתאימות – חומצות שומן מסוג אומגה 3. העובר אינו יכול לייצר בעצמו את מזונו, והוא תלוי לחלוטין בתזונה האימהית, ועל כן כל כך חשוב שהאם תדע ותבין כיצד משפיע הרכב המזון שלה על התפתחות תינוקה.  ואכן, כמות מספקת של אומגה 3 במזונן של נשים הרות יכול להיות בעל השפעה משמעותית על עתיד ילדיהן. כאשר בדקו ילדים שנולדו לאמהות שהתזונה שלהן הייתה עשירה בחומצות מסוג אומגה 3, מצאו שיש להם iq גבוה יותר מאשר לילדים שאמותיהם לא צרכו מהן כמות מספקת. בנוסף נמצא כי רמת הראייה והשמיעה של ילדים אלה טובה בהשוואה לרמתן אצל ילדים אחרים,  וכי היכולות החברתיות שלהם גבוהות באופן יחסי.

 

רוב הנשים בישראל זקוקות לתוספת של אומגה 3 בזמן ההיריון

האיגודים המקצועיים המובילים בעולם לנושאי תזונה, ממליצים לכל אישה בהיריון לאכול מדי שבוע  שתי מנות דג, שמשקלן הכולל  360 גרם. אישה שצורכת כמות כזו של דגים, כך נקבע, איננה זקוקה לתוספי תזונה. ואולם, לא כל זן של דגים מכיל אומגה 3: בטונה, לדוגמה, ובוודאי בטונה משומרת, לא קיים סוג זה של חומצן שומן. בדגי סלמון ומקרל, לעומת זאת, חומצות שומן מסוג אומגה 3 קיימות בשפע.

 

המלצות אלה מהוות בעיה עבור הנשים הישראליות. צריכת הדגים השנתית הממוצעת של נשים ישראליות היא ארבעה קילוגרמים בלבד  - אפילו לא רבע מהצריכה המומלצת - ולכן בזמן ההיריון רובן המכריע  זקוקות לתוספת של אומגה 3. האם יש להן סיבה לחשוש מצריכת יתר של אומגה  3 בהריון? התשובה שלילית. מצב כזה הוא נדיר ביותר.

 

אומגה 3 הוא שם כולל לכמה חומצות שומן. אחת מהן, dha, חשובה במיוחד לתזונת העובר בעת ההיריון. מסיבה זו  על נשים הרות לבחור תוסף אומגה 3 שמותאם להן ספציפית ומכיל ריכוזים גבוהים של dha.

יש לציין כי גם לאחר הלידה, ממשיך התינוק לקבל  את חומצות השומן החיוניות באמצעות ההנקה, ולכן חשוב מאוד להמשיך לקחת את תוספי התזונה הייחודיים האלה בשנה הראשונה לחייו. התינוק זקוק לאומגה 3 גם לאחר גיל שנה, אך בגיל זה היא דרושה להתפתחותו חומצת שומן אחרת, מסוג epa.  כדי להחליט מהו התוסף המתאים ומתי כדאי לקחת ממנו –  מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים.

 

בחסות אלספה 9 חודשים- אומגה 3 בהריון והנקה