איכות התזונה בשליש הראשון להריון והשפעתה על התינוק

מאז ומתמיד נוהגים לייחס קשר בין תזונתה של האם לבין גדילתו של העובר. מסקנת מחקר חדש שנערך לאחרונה היא שתזונה עשירה ברכיבים תזונתיים במהלך הטרימסטר הראשון נקשרת בהחלט עם גודלו של התינוק ביום היוולדו ונקשרת גם לסיכון של תת משקל בקרב הילוד.



מאת: דנה רותם


איכות התזונה בשליש הראשון להריון והשפעתה על התינוק

מאז ומתמיד נוהגים לייחס קשר בין תזונתה של האם לבין גדילתו של העובר. יחד עם זאת העדות לקשר ממשי בין תזונתה של האם לעובר הייתה די עמומה עד למחקרים האחרונים. הטרימסטר הראשון במהלך ההיריון ידוע בחשיבותו העליונה בחייו של העובר כיוון שבמהלך הטרימסטר הראשון נוצרים כל האיברים והמערכות בגופו. כמו כן במהלך השליש הראשון מתחילה השלייה להתפתח, לשלייה תפקיד מרכזי בהעברת חמצן ומזון לעובר.

על מנת לקשור בין התזונה בטרימסטר הראשון להתפתחות העובר החליטו חוקרים בספרד בחודש אפריל 2010  לבדוק מחקרית את הסוגיה. המחקר פורסם במגזין http://www.ajcn.org/ ולהלן פרטיו:

מטרת המחקר הייתה להעריך את השפעתה של איכות המזון שאכלה האם במהלך הטרימסטר הראשון של ההיריון על גדילת העובר, על מנת לאמוד את איכות המזון יחסו אינדקס שאומץ עבור ההיריון ahei (alternate healthy eating index).

המחקר בדק 787 נשים ספרדיות ותינוקותיהן כמחקר קבוצתי.

איכות התזונה הוערכה ע"י שימוש באינדקס ahei, נמדדו אורכם, משקלם והיקף ראשם של התינוקות בלידה על מנת לבחון את ההשלכות העתידיות. כאשר ההשוואה נעשתה למודל המגדיר את הנורמה עבור אומדני משקל, אורך והיקף ראש.

ממצאי המחקר הציגו מתאם חיובי בין איכות התזונה לבין משקל הלידה ואורכו של התינוק, ההבדלים המשמעותיים ביותר נמצאו בין עוברים אשר תזונת אימם סווגה בקצוות אומדן ה- ahei. נשים שתזונתן נאמדה באחוזון העליון של האומדן ילדו תינוקות כבדים יותר ב-126.3 גרם בממוצע וגבוהים יותר ב-0.47 ס"מ לעומת הנשים באחוזון התחתון. נשים עם ציוני ahei הגבוהים ביותר היו באופן משמעותי בפחות סיכון ללדת תינוק בתת משקל זאת לעומת נשים באחוזון התחתון של האומדן.

המסקנה המשתמעת מהמחקר שהתקיים: תזונה עשירה ברכיבים תזונתיים במהלך הטרימסטר הראשון נקשרת בהחלט עם גודלו של התינוק ביום היוולדו ונקשרת גם לסיכון של תת משקל בקרב הילוד.

לכן השליש הראשון הינו הזדמנות נהדרת מבחינה תזונתית לספק את הרכיבים התזונתיים הנחוצים לטובת התפתחות העובר והשלייה.

המחקר הנ"ל תומך בתיאוריה של פרופסור דיוויד בארקר מאוניברסיטת סאות'המפטון באנגליה לפיה התזונה של האם במהלך ההיריון הינה אחד הגורמים החשובים לתכנות מטבולי של העובר. העובר מתפתח בהתאם לסינגלים שהוא מקבל מהשלייה ומתאים עצמו למסרים אותם הוא מקבל. תזונה דלה מדי עשויה לגרום לתינוק בהמשך חייו הבוגרים לבעיות בריאותיות הנובעות מאי התפתחות מספקת של איברים פנימיים ואילו תזונת אכילת יתר של האם ההריונית עשויה לגרום לבעיות בריאותיות הנובעות מהשמנה וסוכרת 2 ועוד..

אז מה ואיך כדאי לאכול בטרימסטר הראשון?

הטרימסטר הראשון אינו אמור להכיל יותר קלוריות מכפי שאוכלים בד"כ.

להלן המנות היומיות המומלצות לאכילה במהלך הטרימסטר הראשון:

קטניות – 2 מנות. דגנים ומאפה- 7מנות. ירקות – 5 מנות, פירות – 3 מנות, ביצים ומוצרי חלב – 3 מנות, דגים ובשרים – 1 מנות, עתירי שומן – 4 מנות, נשנושים מתוקים – 1 מנות (וזאת ע"ח אחת המנות המשתייכות לדגנים לפירות או למוצרי חלב.)

·         אם הטרימסטר הראשון מלווה בבחילות כדאי שתאכלי ארוחות קטנות.

·         ודאי צריכת ויטמין b12, ויטמין d, ברזל, חומצה פולית, סידן, אבץ, חומצות שומן אומגה 3.

·         הקפידי על שתיית מים מרובה.

בהצלחה!

 

המאמר נערך באדיבות אתר קולנוע ביתי ואתר טכנאי מזגנים.