מה אסור לאכול בהריון?

בשנים האחרונות, הולכת ועולה המודעות והחשיבות לאכילה בריאה ומאוזנת במשך ההריון, והשפעתה על בריאות ההריון והעובר בטווח הקצר והארוך. מחקרים רבים מתבצעים בתחום זה. בעקבות מחקרים אלו, חלו שינויים בהמלצות התזונתיות, וכן באיסורים התזונתיים בזמן ההריון.



מאת: רוני עמיצור לוי, לירון פז, מנהלות קליניקות HILAYA(תזונת פריון, הריון וינקות)


מה אסור לאכול בהריון?
(ההמלצות העדכניות ביותר - עפ"י משרד הבריאות 2016)

 

אז מה הם רכיבי המזון העלולים לגרום נזק בזמן ההריון?
 

1. אלכוהול - נכון להיום, אין רמת אלכוהול בטוחה לצריכה לנשים הרות ולכן יש להימנע לחלוטין מצריכת אלכוהול. צריכת אלכוהול עלולה להגביר את הסיכון למומים מולדים, לקויות למידה, הפלות ואף לפיגור שכלי.
 
2. קפאין - הצריכה המומלצת כיום של קפאין היא עד 200 מ"ג ביום (1-2 כוסות קפה ליום). כמו-כן, יש לקחת בחשבון שקפאין מצוי גם במזונות נוספים, בהם: אלו המכילים קקאו, שוקולד, תה, קולה ומשקאות אנרגיה. לא מומלץ להחליף את הקפה בקפה נטול בעקבות תהליך העיבוד שעוברים גרגרי הקפה.

הבעייתיות של קפאין בהריון קשורה בעצם היותו רכיב מעורר העשוי לגרום לעליה בלחץ דם. בנוסף עשוי לפגוע בהרגלי השינה של האישה ההרה והעובר (בעקבות פינוי איטי יותר מהגוף במהלך ההריון). צריכת יתר של קפאין במהלך ההריון נמצאה קשורה לעלייה בסיכון להפלות, פגות ומשקל נמוך של התינוק בלידה. 
 
3. דגים -  מרכיב חשוב בתזונת הנשים ההרות בעקבות תכולת אומגה 3 וחומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים חשובים. עם זאת, בעקבות תכולה גבוהה של מתכות (כספית) בדגים, הוחלט להגביל את סוג וכמות הדגים בשבוע לנשים הרות. ההמלצה היום עומדת על 340 גרם בשבוע (2-3 מנות דג).

מומלץ לגוון את סוגי הדגים בתפריט. יש לצרוך דגים שאינם מכילים כמות גבוהה של כספית ולהימנע מאכילת דגים גדולים כגון: כריש, דג החרב, מקרל גדול,
ליבנה, סטייק טונה וטונה לבנה. בארץ, רוב סוגי הדגים הללו אינם נצרכים ולכן אין סיבה לדאגה. אין מניעה מלצרוך טונה מקופסאות שימורים.
 
4. ממתיקים - עד היום לא נעשו מספיק מחקרים ויש מידע חסר בכל הנוגע לצריכת ממתיקים בהריון. לכן, מומלץ להפחית ככל האפשר בצריכה של ממתיקים מלאכותיים בזמן ההריון. יש להימנע לחלוטין מצריכה של סכרין בעקבות מעבר אל העובר ופינוי איטי אפשרי של העובר.
אספרטיים, סוכרלוז, אצסולפאם K בטוחים לשימוש בזמן ההריון ברמה היומית המקובלת עפ"י ה - FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי).
 
5. בשר, עוף, דגים וביצים שלא בושלו או שבושלו באופן חלקי - מאכלים מין החי חשובים על מנת לספק חלבון מלא וויטמינים כגון: ברזל וB12 בהריון. במקביל יש לשמור על זהירות יתרה בכל הנוגע למזון מין החי מכיוון שבהריון גוף האישה חשוף יותר לזיהומים ומערכת החיסון חלשה יותר. הסיכון בהרעלת מזון עולה ולכן, אין לצרוך מאכלים מין החי שלא בושלו באופן מלא בעקבות החשש ממזהמים (כגון: ליסטריה/סלמונלה) העלולים לגרום להרעלות מזון.

יש להיזהר מצריכת:
6. סושי - סושי אינו מומלץ לאכילה בזמן ההריון שכן עלול להכיל דגים / מאכלי ים שלא בושלו. הסושי הצמחוני אף הוא אינו מומלץ לאכילה מחשש להעברת חיידקים מכיוון שברוב המסעדות לא קיימת הפרדה במשטחים ובכלי העבודה של הכנת הסושי.
 
7. גבינות - כדאי להימנע מגבינות עובש כגון: ברי, קממבר, גורגונזולה ורוקפור. 
ההנחיות החדשות שנוספו מדברות על המלצה להימנע גם מגבינות כמו פטה, צפתית ובולגרית בשל ההשריה במים שעלולים להכיל חיידקים (מותר לצרוך בבישול ממושך).
 
8. גלידות - מומלץ להימנע מצריכה של גלידות רכות ("גלידה אמריקאית").גלידות תוצרת בית, טירמיסו וקציפות מחלבון ביצה. 
 
9. סלטים וירקות - ירקות ופירות חשובים לצריכה לכל אישה הרה. הם מכילים סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים החשובים לגוף. ההמלצה בהריון היא לפחות 4 מנות של ירקות ו-2 מנות של פירות. מומלץ להקפיד על שטיפה יסודית של הירקות והפירות באמצעות סבון ומים.

מומלץ  לאכול את הסלט טרי, ממש סמוך לזמן האכילה. מומלץ להימנע מצריכה של סלטי חומוס וטחינה קנויים. אם מעוניינים לאכול סלט חומוס, רצוי להכינו טרי בבית ולאכול אותו תוך יומיים מיום הכנתו.

את כל סוגי הנבטים יש לצרוך מבושלים בלבד. יש להימנע משתיית מיצי ירקות ופירות לא מפוסטרים ולכן שייקים/מיצים שנקנים ברחוב או במסעדה אינם מומלצים לצריכה בהריון.
 

המשך הריון בריא ומזין!
 
הכותבות: רוני עמיצור לוי, לירון פז, מנהלות קליניקות HILAYA (תזונת פריון, הריון וינקות)
http://www.hilaya.co.il/
https://goo.gl/ENnRGm