נשים עם הפרעות אכילה עלולות לסבול מסיבוכים בהריון

המחקר הדגים שבקרב קבוצת הנשים שחוו הפרעות אכילה בעברן, היה שיעור מובהק וגבוה יותר של צורך בטיפולי פריון כדי להרות. כמו כן, לנשים בקבוצת הפרעות האכילה היו שיעורים מובהקים גבוהים של עיכוב גדילה תוך רחמי, משקלי לידה נמוכים מ־2500 גרם,  ולידות מוקדמות לפני תום 37 שבועות.



נשים עם הפרעות אכילה עלולות לסבול מסיבוכים בהריון

אנורקסיה נרבוזה ובולמיה נרבוזה הן הפרעות אכילה המתבטאות באכילה לא תקינה שמזיקה לגוף.

להפרעות אלה השפעה ניכרת על כל תחומי החיים והן גורמות לבעיות פיזיות וגופניות ולבעיות רגשיות ונפשיות. הפרעות אכילה קשות אף טומנות בחובן תחלואה קשה עד סכנת מוות.

בשנים האחרונות, חלה עלייה בשכיחות המקרים של הפרעות אכילה, בעיקר בקרב נערות מתבגרות. 
על־פי נתונים של שירות הבריאות הציבורי בארצות הברית, יותר משבעה מיליון נשים ברחבי העולם סובלות מהפרעות אכילה.
הפרעות אלה נפוצות בכל שכבות הגיל, וטווח הגילים המוגדר כבעייתי נע בין 12 ל־41 שנים, טווח הכולל את גיל הפריון.

מה לגבי תוצאות הריון בקרב נשים עם הפרעות אכילה בעברן? כאן רב הנסתר על הגלוי.

מחקר חדש ורב־מערכתי שבוצע בסורוקה ופורסם לאחרונה בעיתון היוקרתי journal of womens health בחן תוצאות אלה.
צוות המחקר כלל רופאים מהחטיבה למיילדות וגינקולוגיה בבית החולים סורוקה –- פרופ' אייל שיינר, ד"ר יעל פסטרנק, וד"ר עדי ויינטראוב, פסיכיאטרים ופסיכולוגים מהמחלקה הפסיכיאטרית בסורוקה – ד"ר הדר שלו וד"ר יוני גז ואפידמיולוגים מאוניברסיטת בן־גוריון –פרופ' אילנה שהם-ורדי.

 

המחקר בדק 122 נשים שחוו הפרעות אכילה. תוצאות הריונן הושוו לאלו של קבוצת ביקורת של נשים ללא הפרעות אכילה. המחקר הדגים שבקרב קבוצת הנשים שחוו הפרעות אכילה בעברן, היה שיעור מובהק וגבוה יותר של צורך בטיפולי פריון כדי להרות (שיעור טיפולי הפריון היה 5.7% לעומת 2.8% בקבוצת הביקורת).
כמו כן, לנשים בקבוצת הפרעות האכילה היו שיעורים מובהקים גבוהים של עיכוב גדילה תוך רחמי (7.4% לעומת 2.3%), משקלי לידה נמוכים מ־2500 גרם (7.5% לעומת 2.8%),  ולידות מוקדמות לפני תום 37 שבועות (15.6% לעומת 7.5%).
גם שיעורם של ניתוחים קיסריים היה גבוה יותר באופן מובהק בקבוצה זו – 25% מהנשים עברו ניתוח קיסרי לעומת 15% בקבוצת הביקורת.

 

פרופ' אייל שיינר, רופא בכיר בחטיבה למיילדות וגינקולוגיה בסורוקה: "היה מרשים להדגים שלקבוצת הנשים שחוו בעברן הפרעות אכילה יש עדיין שיעור סיבוכים גבוה יותר בהריונן ובעיקר סיבוכים שיכולים להעיד על תזונה לא נאותה כעיכוב גדילה ומשקלי לידה נמוכים.

בהתאם, יש לשים לב ליולדות שידוע כי חוו הפרעות אכילה, עם דגש על יעוץ דיאטני קפדני".