נשירת שיער ותזונה נכונה אצל נשים בהיריון

במהלך תקופת ההיריון יותר זקיקי שיער נמצאים בשלב הצמיחה הפעילה. בתום ההיריון זקיקים אלו עוברים חזרה לשלב המנוחה. 



מאת: איילת נדיב דיאטנית קלינית   sc.M   מנהלת מחלקת הדיאטה ברשת סטודיו c
 

נשירת שיער  ותזונה נכונה אצל נשים בהיריון
נשירת שיער היא תופעה נפוצה ביותר, ולמרות זאת היא מטרידה הן נשים והן גברים. אורך חיים של שערה נע בין 3-6 שנים. איבוד כמות מסוימת של שיער היא נורמלית. כמות זו כוללת כ-100 שערות ליום (ובימים של חפיפת שיער המספר יכול לעלות ל- 300). אם הנשירה הופכת למסיבית, כלומר: שערות חדשות לא מספיקות לצמוח ולהחליף את השערות שנושרות, מדובר בחריגה מהנורמה.
קיימים גורמים רבים לנשירת שיער:
 
 

נשירת שיער ונשים בהיריון

 
נשירה שיער מוגברת היא תופעה שכיחה בקרב נשים לאחר הלידה.  מצב זה טבעי לחלוטין ונובע משינויים הורמונליים המתרחשים בגוף האישה במהלך תקופת זו. ההסבר לכך פשוט-  במהלך תקופת ההיריון יותר זקיקי שיער נמצאים בשלב הצמיחה הפעילה. בתום ההיריון זקיקים אלו עוברים חזרה לשלב המנוחה. תופעה זו באה לידי ביטוי בנשירת שיער מוגברת, והיא זמנית. בדרך כלל צפיפות השיער חוזרת למצב הנורמלי כעבור מספר חודשים.  הסבר נוסף לתופעת הנשירה בקרב נשים בהיריון קשור לפעילות בלוטת התריס – כנאמר לעיל, פעילות יתר של הבלוטה או תת פעילותה עלולים לגרום לנשירת שיער. במקרים כאלה, טיפול תרופתי יעזור.  אפשרות נוספת קשורה למחסור בוויטמינים ומינרלים, שיש לספק לעובר במהלך תקופת גדילתו ברחם. במקרה כזה מומלץ להתייעץ עם תזונאית על מנת להתאים תפריט עשיר במזונות מגוונים.
 

תזונה נכונה בזמן ההיריון

 

תזונה נכונה ובריאה חשובה לא רק במהלך תקופת ההיריון, אלא גם בשלב ההנקה. תזונה בריאה תשפיע הן על בריאותה של האישה במהלך ההיריון והן על התפתחות תקינה של התינוק. לשם כך האישה ההרה צריכה להקפיד לספק לגוף את מרכיבי המזון החיוניים, וביניהם נכללים וויטמינים ומינרלים. נשים בהיריון נמצאות בקבוצת הסיכון לסבול ממחסור בוויטמינים ומינרלים. אחד המינרלים החשובים הוא אבץ. הוא אחראי לחלוקת תאים, תהליכי גדילה, החלמת פצעים. הוא חיוני להתפתחות תקינה של גופנו והוא נספג במעי הדק ונשמר בכבד, בכליות, בעיניים, בציפורניים, בעור, בעצמות, בשרירים ובשיער. לכן הוא ממלא תפקיד חשוב במהלך ההיריון, היות והעובר דורש אבץ וגם לאחר ההיריון, בעת ההנקה. חוסר באבץ עלול להוביל לבעיות אצל ילדים, כמו: פיגור בגדילה, בעיות במערכת החיסונית, נשירת שיער, שלשול, עייפות, דיכאון וכד'. במשך ההיריון עצמו מחסור באבץ יכול להוביל ללחץ דם גבוה, ודימומים. האבץ מצוי במזונות כמו: טופו, קטניות, ביצים, סויה, זרעי חמניות, בשר, מוצרי חלב, שקדים, דגנים, עדשים, תפוזים, וזרעי שומשום.
רמת הספיגה של אבץ עולה כאשר הוא משולב עם ויטמין a, עם סידן ועם נחושת. ויטמין a   אחראי לתפקוד העור, הרקמות הריריות, מערכת הרבייה ותהליכי גדילה של הגוף. הוא מצוי בירקות ופירות כתומים כגזר, בטטה, דלעת ומנגו; ירקות אדומים כפלפל אדום; וכן ירקות עליים ירוקים כהים דוגמת תרד, פטרוזיליה ופלפל ירוק כהה.
מהחי מקבל הגוף ויטמין a בצורת רטינול, מכבד, שמן דגים, ביצים, חמאה וחלב. יש להימנע מצריכה מוגזמת של ויטמין a  במהלך ההיריון היות והוא עלול לפגוע במערכות שונות בגוף ולגרום נזקים רבים. הסידן חיוני לשמירה על בריאות העצם של האם, והתפתחות תקינה של עצמות העובר. צריכה מספקת של סידן מפחיתה את הסיכון ללחץ דם גבוה בהיריון. צריכה מאוזנת של סידן ומגנזיום יכולה להפחית במידה ניכרת את הופעתה של רעלת היריון ולחץ דם הריוני. מגנזיום מפחית את תופעת ההתכווצויות ברגליים בקרב נשים בהיריון. סידן מצוי במזונות, כמו: מוצרי חלב למיניהם או קטניות, פירות יבשים ודגני בוקר.                                                                                
גם ברזל חיוני לתקופת ההיריון . ברזל יסייע כנגד אנמיה, שעלולה להתפתח במהלך ההיריון עקב אספקתו לפי צרכי העובר, ובמהלך הלידה עצמה – בה האישה מאבדת כמות גדולה של דם.  הוא מצוי במזונות, כמו: בשר אדום, כבד, דגים, שוקולד מריר, קטניות, ירקות ירוקים עליים -ברוקולי, נבטים, שעועית, חסה, פטרוזיליה, שמיר, כרישה, אגוזי קשיו, פירות יבשים ותאנים.
ויטמין b  מסייע להעברת חמצן מהריאות לרקמות הגוף. במהלך ההיריון הגוף דורש יותר אנרגיה לעובר שלו, ולכן הדרישה לוויטמין זה עולה. החומצה הפולית המצויה בקבוצת ויטמיני  ה-b  יכולה להפחית את הופעתם של מומים מולדים בעובר משום שהיא חיונית להתחלקות תקינה של תאים בגוף. ויטמין b  מצוי במזונות, כמו:  דגים, סויה, כבד, חיטה מלאה, אגוזים, בקר, ביצים, מוצרי חלב. חומצה פולית מצויה במזונות: פירות הדר, קטניות, ירקות עליים ירוקים.
לחומצות שומן (אומגה 3 ) יש תפקיד חיוני בהתפתחות תקינה של מוח העובר והראייה שלו. חומצות אלה מצויות בעיקר בדגי ים צפוניים.
על מנת לעבור את תקופת ההיריון וההנקה באופן הבריא ביותר מומלץ לקבל הדרכת מקצועית מדיאטנית לגבי תזונה נכונה. תזונה מאוזנת תעזור גם לאישה ההרה וגם להתפתחות תקינה של העובר.