קריר ומרושע – חיידק הליסטריה בהריון

 

חיידק הליסטריה מצוי בבשר, בדגים ובמוצרי חלב לא מפוסטרים. החיידק תוקף את האם וגורם לסימנים דמויי שפעת אך הוא תוקף גם את הרקמות אשר מקיפות את העובר, ועלול בכך לגרום להפלה. טמפרטורת המקרר הביתי, 4 מעלות, גורמת לו להתרבות במהירות. על מנת להימנע ניתן לדוגמא: להרתיח את הפסטרמה ולאכול מיד….



קריר ומרושע – חיידק הליסטריה בהריון

 

מאת: טובה קראוזה – דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה, לאם ולתינוק ומרצה בנושא התחלת מזון מוצק*.


חיידק הליסטריה מצוי בבשר, בדגים ובמוצרי חלב לא מפוסטרים. החיידק תוקף את האם וגורם לסימנים דמויי שפעת אך הוא תוקף גם את הרקמות אשר מקיפות את העובר ועלול בכך לגרום להפלה.

טמפרטורת המקרר הביתי, 4 מעלות, גורמת לו להתרבות במהירות. על מנת להימנע ניתן לדוגמא: להרתיח את הפסטרמה ולאכול מיד.
 

מתחשק לך לאכול סנדוויץ' עם פסטרמה? מה דעתך על קצת סלמון מעושן? נשמע טוב? אז זהו, שלא.

כשאת בהריון, את צריכה להיזהר כשאת בוחרת את המזונות שאת אוכלת, מחשש לזיהום בחיידק מרושע בשם ליסטריה.


החיידק הזה תוקף את האם וגורם לסימנים דמויי שפעת אך הוא תוקף גם את הרקמות אשר מקיפות את העובר, ועלול בכך לגרום להפלה.


הנשק הסודי של הליסטריה הוא העמידות שלו: הוא מסתדר מצוין ומתרבה בטווח רחב מאד של טמפרטורות.

ב- 4 מעלות צלזיוס, טמפרטורה של כל מקרר ממוצע, הוא די מבסוט. במיוחד כי אין לו תחרות משאר החיידקים, שמאד לא מרוצים מהקור.


החיידק חי בקרקע, ויכול להגיע למזון דרך זיהום של הכלים, המשטחים או העובדים. אם חומר הגלם לא עובר תהליך של חימום – כפי שקורה במוצרי בשר ודגים, שעברו עישון קר או במוצרי חלב ומיצים לא מפוסטרים – החיידק יתרבה בקירור ויהפוך את המזון למסוכן ואפילו לקטלני.


לפני שנכנסים להיסטריה מהליסטריה, כדאי לאמץ את ההמלצות האמריקאיות מהמרכזים לבקרת מחלות וממשרד החקלאות האמריקאי שטובות גם למניעת הרעלות מזון ממזהמים נוספים:

 

בארץ המדיניות היא לסגור כל פס ייצור של מזון אשר מתגלה בו הליסטריה ולבצע חיטוי עד אשר החיידק ממוגר. כמו כן, השאיפה היא למכור מוצרים מעושנים כמו בשר ודגים רק במצב קפוא.


כל האמור לעיל נשמע אולי קצת מפחיד, אבל אלו עובדות שחשוב לדעת, כי הן מצילות חיים, פשוטו כמשמעו.

בהריון, אנחנו אחראיות לא רק על עצמנו. הדאגה לילדים שלנו מתחילה כבר כאן.