תזונה במהלך תכנון ההריון ובהריון

תזונה בהריון כוללת את שלב תכנון ההריון שבו מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת למניעת חסרים תזונתיים.

בשבועות הראשונים של ההריון קצב חלוקת התאים של העובר מואץ ונוצרים האיברים- מוח, לב, מע' העצבים

במרבית המקרים האשה אינה יודעת שהיא הרה בשלבי ההריון הראשונים, משום כך משלב תכנון ההריון יש לתת את הדעת לתזונה נכונה ואורח חיים בריא.



מאת: עדינה בכר, דיאטנית "בית דרך חיים"


תזונה במהלך תכנון ההריון ובהריון

תזונה בהריון כוללת את שלב תכנון ההריון שבו מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת למניעת חסרים תזונתיים.


בשבועות הראשונים של ההריון קצב חלוקת התאים של העובר מואץ ונוצרים האיברים- מוח, לב, מערכת העצבים


במרבית המקרים האשה אינה יודעת שהיא הרה בשלבי ההריון הראשונים, משום כך משלב תכנון ההריון יש לתת את הדעת לתזונה נכונה ואורח חיים בריא.

 

למה הכוונה תזונה נכונה?

כבר משלב תכנון וההריון ובמהלך ההריון ולאחר הלידה על האשה לדאוג לתזונה שתכלול את כל קבוצות המזון: דגנים, ירקות, פירות, שומנים מוצרי חלב ובשר וקטניות

כמו כן יש חשיבות לאכילה מגוונת, לתכנון הארוחות ולחלוקת הקלוריות ל-5-6 ארוחות קטנות במהלך היום. מומלץ להימנע ככל האפשר ממזון מהיר ומאוכל מזדמן.

 

מספר רכיבים חשובים בתקופה המיוחדת הזו (בהמשך יפורטו הרכיבים החשובים בכל שלב ושלב בהריון):

 המלצות:

 

הגבלות:

  1. אלכוהול - המנעות מוחלטת, כל כמות מזיקה.
  2. עישון - הימנעות מוחלטת, הפסקת עישון חיונית כבר משלב תכנון הריון זאת משום שעישון (גם של הגבר) פוגע בפוריות.
  3. קפה - עד 4 כוסות ביום (עדיף פחות).
  4. ממתיקים מלאכותיים - כמה שפחות, עדיף להימנע.
  5. מזונות שעלולים לגרום לזיהומים - בשר נא, נקניקים, גבינות לא מפוסטרות, ביצים לא מבושלות וכו'...

 

טווח העליה במשקל בהריון - 9-16 ק"ג לאשה שמשקלה תקין:

ההנחיות הבאות מיועדות לנשים שמתחילות את ההריון במשקל תקין וצפויות לעלות במהלך ההריון 9 – 16 ק"ג.

נשים בעודף משקל יכולות לעלות 6-9 ק"ג בהריון, ולכן תוספת הקלורית היומית צריכה להיות נמוכה יותר. עם זאת,  מומלץ לא  לרדת במשקל מחשש ליצירת גופי קטון (תוצר פירוק של שומנים) העלולים להזיק לעובר.

 

טרימסטר ראשון - שבוע 1-13

 

טרימסטר שני - שבוע 14- 26

 

טרימסטר שלישי - שבוע 27 עד הלידה