תזונה מומלצת במצב של סוכרת הריון

3-5% מהנשים ההרות מפתחות סוכרת הריון.  לסוכרת זו  סיבוכים רבים, בין היתר, עובר גדול מדי וקשיים בלידה, ריבוי מי שפיר, האטה בהבשלת מערכות העובר (למשל, הריאות), סיכון מוגבר לפתח סוכרת בעתיד ועוד. נשים שמאוזנות יכולות לצפות לתוצאות הריון טובות בדיוק כמו נשים ללא סוכרת. 



תזונה מומלצת במצב של סוכרת הריון

מובן שאחד מאבני התווך של איזון הסוכרת הוא הטיפול התזונתי.

סוכרת ההריון מתגלה בין השבוע ה- 24 לשבוע ה- 28 להריון בעקבות בדיקת סקר לסוכרת glucose challenge test = gct, (שנקראת בטעות "העמסת סוכר" בלשון עממית) בבדיקה זו, האישה שותה 50 גרם גלוקוז לאחר ארוחה קלה. האישה מתבקשת לא להיות במאמץ גופני במשך שעה, ולאחר שעה משתיית הגלוקוז נמדדת רמת הסוכר בדמה.

ערך נמוך מ- 140 מיליגרם גלוקוז לדציליטר דם הינו ערך תקין.ערך שבין 140 ל- 200 מזהה את האישה בקבוצת סיכון, והאישה נדרשת לעשות העמסת סוכר של 100 גר` גלוקוז בצום. זו העמסת הסוכר ה"אמיתית". אם מתקבל בבדיקת ה-gct ערך שמעל 200 מיליגרם לדציליטר, אין צורך בהעמסת הסוכר, כיוון שהאישה מזוהה בוודאות כסובלת מסוכרת הריונית.

לפני העמסת הסוכר ogtt=oral glucose tolerance test על האישה לאכול דיאטה שאינה דלה בפחמימות, וכוללת כ- 150 גרם פחמימות ביום. מטרת ההכנה היא להביא את הלבלב לרמת גרוי מקסימלי לקראת הבדיקה.

בבדיקת העמסת הסוכר, נמדדת רמת הסוכר בדם בצום, שעה לאחר שתיית 100 גרם גלוקוז, וכן שעתיים ושלוש שעות לאחריה.

האגודה הישראלית לסוכרת אימצה את הערכים החדשים, אשר התפרסמו בשנת 1998 והם (ביחידות מיליגרם לדציליטר):

בצום – 95 ומטה

אחרי שעה – 180

אחרי שעתיים – 155

אחרי שלוש שעות – 140

סוכרת מאובחנת על פי 2 ערכים מעל הרשום לעיל.

כיום מתקיים מחקר חובק עולם במימון אמריקני, שמטרתו לשכלל את אבחון סוכרת ההריון, לקצר את מספר הבדיקות ולשפר את אמינותן.

 

אישה אשר מאובחנת כסובלת מסוכרת הריונית חייבת לגשת לדיאטנית להרכבת תפריט תוך 48 שעות מהאיבחון. המטרה העיקרית של הדיאטה היא לשמור על עלייה רצוייה במשקל ועל רמות גלוקוז תקינות בדם, לפי הפירוט הבא:

רמות הגלוקוז שנחשבות תקינות (באותן יחידות) הן: גלוקוז בצום נמוך מ- 95, שעה לאחר ארוחה – נמוך מ- 140, שעתיים לאחר ארוחה – נמוך מ- 120. אם הערכים גבוהים מכך לאחר כשבוע מתחילת הטיפול התזונתי, יש צורך בהזרקת אינסולין. לעיתים הדיאטה, מצויינת ככל שתהיה, לא תוכל להספיק לאזן את הסוכר.

כמות הקלוריות המומלצת ליום ומידת העליה במשקל המומלצת נקבעים על ידי הדיאטנית לפי דרגת המשקל בו היתה האישה לפני כניסתה להריון (תת משקל, משקל תקין, עודף משקל או השמנה).

הרכב הדיאטה צריך לכלול 35%-40% פחמימות בלבד (לעומת 50-60 אחוזים פחמימות בדיאטה רגילה), 20-25% חלבונים ו- 35-40% שומנים.

התפריט מחולק לשש עד שבע ארוחות ביום, כאשר כמות הפחמימות בשעות הבוקר קטנה יחסית, כיוון שבשעות הבוקר מופרשים הורמונים אשר גורמים לעליית רמות הסוכר בדם. למשל בדיאטה בת 2000 קלוריות, מדובר ב- 200 גרם פחמימות ביום, אשר מתחלקות באופן הבא:

8:00 ארוחת בוקר – 20 גרם פחמימות (למשל, פרוסת לחם עם גבינה וירקות )

10:30 ארוחת ביניים – 10 גרם פחמימות (למשל, יוגורט עם חצי כוס ברנפלקס או פרי קטן ומספר שקדים)

13:00 ארוחת צהרים – 60 גרם פחמימות (מנה בשרית, מרק ירקות, כוס וחצי אורז, פסטה או קטניות, סלט ירקות, פרי קטן)

15:00 ארוחת ביניים 20 גרם פחמימות ( פרוסת לחם + כף אבוקדו )

17:00 ארוחת ביניים 10 גרם פחמימות

20:00 ארוחת ערב 60 גרם פחמימות

23:00 ארוחת לילה 20 גרם פחמימות

כפי שניתן לראות, עיקר הפחמימות מתרכזות לקראת הלילה, כיוון שחשוב לצרוך אותן לקראת צום הלילה.

במהלך הטיפול התזונתי, הדיאטנית מלמדת את שיטת "ספירת הפחמימות" לפי קבוצות המזון השונות, שמאפשרת לאישה לגוון את התפריט שלה מבלי לחרוג מרמת הפחמימות והקלוריות המומלצת.

הדיאטה דינאמית, ויש לשנותה במהלך ההריון בהתאם לשינוי ברמות הסוכר. יש לעקוב אחר רמות הקטונים בשתן כדי לוודא שהאישה אינה סובלת מרעב.

אם האישה יורדת במשקל במהלך הדיאטה, אך כל שאר הפרמטרים תקינים, אין מקום לדאגה.

חשוב שכל אישה שאובחנה כסוכרת הריונית תהיה במעקב צמוד של צוות רב מקצועי, כדי לשמור על איזון רמות הסוכר בדם ולמזער במידה המירבית את סיכוני הסוכרת.

הסוכרת עלולה לחזור גם בהריונות הבאים.

חשוב להקפיד על אורח חיים בריא לאחר הלידה, למרות שרמות הגלוקוז שבות להיות תקינות תוך יומיים לאחר הלידה ב-98% מהמקרים, ובמיוחד לשמור על משקל תקין ועל תזונה בריאה, כדי למנוע את הסיכון לפתח סוכרת בעתיד.

 

מאת: טובה קראוזה – דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה, לאם ולתינוק ומרצה בנושא התחלת מזון מוצק*.