בוטוקס לילדים הסובלים משיתוק מוחין

טיפול בהזרקת בוטולינום טוקסין (בוטוקס) שניתן במרכז הרפואי סורוקה לילדים הסובלים משיתוק מוחין מקטין את הספסטיות (כיווץ יתר) של השריר, ואת הצורך בניתוח.

שיתוק מוחין (
CP) היא הסיבה העיקרית לנכות אצל ילדים. מדובר בנזק בלתי הפיך שנגרם במהלך היריון, לידה או בשנתיים הראשונות לאחר הלידה. השכיחות נעה בין 1-3 מקרים חדשים לכל אלף ילודים, אחוזים גבוהים יותר נרשמים אצל פגים או ילודים הסובלים מתת משקל, לידות תאומים, הפריה חוץ גופית וכד'.
דרגות החומרה הן שונות, החל בפגיעה ביכולת התנועה של הילד וחוסר יכולתו לבצע פעולות רגילות המתאימות לגילו כגון: זחילה, הליכה ואחיזה של עצמים, עד לריתוק למיטה והפרעות נוירולוגיות וקוגניטיביות.

לדברי פרופ' דן עטר, מנהל המחלקה לאורתופדיה במרכז הרפואי סורוקה: "הגישה הטיפולית בילדים אלה הינה גישה מולטידיספלינרית הכוללת אבחון והערכה תפקודית מדוייקת, טיפולי פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, טיפול תרופתי וניתוחים במידת הצורך. התרומה של מומחה באורתופדיה לטיפול הרב-תחומי הינה משמעותית בעיקר בכל הנוגע לשיפור הניידות, הישיבה והקלה על הטיפול הסיעודי".

לדברי ד"ר יוג'ין כהן, אורתופד ילדים בכיר במחלקה לאורתופדיה בסורוקה: "הבוטולינום טוקסין הינו סוג של רעלן המיוצר מזה מספר שנים כתרופה וידוע כבעל תכונות המרפות שרירים. כאשר החומר מוזרק בכמויות מזעריות ישירות לשריר הפגוע ניתן להוריד את רמת הספסטיות. הזריקות לא מרפאות שיתוק מוחין אולם כתוספת לטיפול פיזיותרפי ושימוש בסדים, הן יכולות לעזור לילד הפגוע להיות נייד יותר ובכך לשפר את איכות חייו".

מוסיף פרופ' דן עטר: "אנו מבצעים בסורוקה הזרקות אלה בהרדמה כללית, תחת בקרת אלקטרו-סטימולציה או אולטראסאונד על מנת לאפשר דיוק מירבי. עם נסיון של מעל ל- 200 מטופלים הצלחנו להקטין בצורה משמעותית את מספר הניתוחים בילדים מתחת לגיל 6".