דרכי התמודדות חדשות לטיפול בדיכאון לאחר הלידה

יום בריאות הנפש הבינלאומי לאמהות:
מחקר באוניברסיטת בן-גוריון מצא דרכי התמודדות חדשות לטיפול בדיכאון לאחר הלידה 
 
מחקר חדש שהושלם לאחרונה באוניברסיטת בן-גוריון בו נבדקו למעלה מ-1000 נשים, מגדיר מה מסייע יותר או פחות  בטיפול בדיכאון וחרדות שלאחר הלידה (Perinatal Mood and Anxiety Disorders-PMADs). "נשים יודעות במדויק מה הן אוהבות ולא אוהבות, וכיצד הן רוצות להיות מטופלות. המחקר החדש מציג תוכנית לדרכי התמודדות עם התופעה ברמה הארצית," אומרת פרופ' ג'ולי צוויקל, מייסדת המרכז לחקר וקידום בריאות האישה באוניברסיטת בן-גוריון. " לאחר שהגשנו אשתקד מסמך עם תכנית כוללת בתחום, אנו קוראים למערכת הבריאות ליישם תוכנית לאומית להתמודדות עם מחלה זו שמשפיעה על מספר רב של נשים בישראל ובעולם בכלל".
 
"בישראל, הדרכים הבסיסיות ביותר לעזור בטיפול בתסמינים אלה, נשחקו. בעבר, אחיות טיפת חלב  נהגו לערוך ביקור ביתי בחודש הראשון לאחר לידה אצל כל אמא חדשה, כיוון שזהו כלי עזר  פסיכולוגי ומעשי חשוב מאוד בו אחיות ביצעו הערכה והדריכו את האם, אך כיום כלי זה נשחק וביקורים אלה אינם מתקיימים. 
הסטטיסטיקה מראה כי באחת עד שתיים מכל 1000 לידות, יולדת תפתח פסיכוזה שלאחר הלידה, אשר דורשת טיפול פסיכיאטרי ואישפוז, אך בישראל לא קיימות מחלקות בבתי חולים המאפשרות שהות של האם והילוד יחדיו למצב ייחודי זה. בשנת 2013 היו בישראל כ- 170,000  לידות, כלומר לפחות 1700 אימהות בשנה זו וחוו פסיכוזה שלאחר הלידה, ולא זכו לטיפול מיטיב בהיעדר תוכנית לאומית לטיפול במחלה", טוענת פרופ' צוויקל. 
 
"חקר תופעה זו הינו נרחב, והוכיח אילו טיפולים נחשבים אפקטיביים. למרות זאת, עדיין לא קיימת תוכנית ארצית לטיפול בדיכאון וחרדות שלאחר הלידה", מוסיפה צוויקל. המחקר העולמי בתחום, מראה תוצאות מאוד ברורות: טיפול בנשים שלקו בדיכאון שלאחר לידה תורם לאימהות ולילדיהם, בטווח הקצר והארוך. "לטיפול בדיכאון אצל נשים בהריון ושלאחר לידה יש השפעות לטווח הארוך. מחקרים הראו כי אם האם חוותה דיכאון, הסיכוי שהילד שלה יחווה דיכאון כנער מתבגר גובר פי 4,וכן הראו כי אם מטפלים בנשים כשהן בהריון מפחיתים לידות מוקדמות ולידות במשקלים נמוכים". כלומר, יש משמעות אדירה לטיפול נכון ובזמן בנשים שחוות דיכאון מסוג זה.