התבגרות מינית מוקדמת עשויה להיות תורשתית

התבגרות מינית מוקדמת עשויה להיות תורשתית

מחקר של מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת שירותי בריאות כללית מצא שהתבגרות מינית מוקדמת שנחשבה עד כה כהפרעה המופיעה באופן אקראי עשויה לעבור בתורשה. המחקר נערך ע"י ד"ר ליאת דה-פריס, אנדוקרינולוגית בכירה מהמכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר, בשיתוף עם פרופ' משה פיליפ, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה, פרופ' אריה קאושנסקי מהמכון לאנדוקרינולוגיה, ופרופ' מוטי שוחט מנהל המכון הגנטי במרכז שניידר לרפואת ילדים.

המחקר מצא כי כאשר בן משפחה אחד סובל מהתבגרות מינית מוקדמת יש סיכוי מוגבר שבן משפחה נוסף יסבול מתופעה זו. לכן,  ממליצים החוקרים להורים להיות ערניים ולעקוב אחר שינויים גופניים שעשויים להופיע בהתבגרות מינית, כיוון שניתן למנוע התפתחות מינית מוקדמת ע"י מתן טיפול לעצירת ההתבגרות. הטיפול ניתן בזריקה אחת כל ארבעה שבועות והוא יעיל מאוד, במיוחד אם מתחילים אותו בשלבים המוקדמים של גילויי ההתפתחות המינית. בנוסף, מציעים החוקרים כי בכל מקרה של חשד להתבגרות מינית מוקדמת יש לפנות לבדיקה אצל אנדוקרינולוג ילדים.

המחקר נערך במשך ארבע שנים והשתתפו בו 156 ילדים שגילו סימני התפתחות מינית מוקדמת. החוקרים מצאו שב-25 אחוז המקרים, ידוע על בני משפחה נוספים שסובלים מתופעה זו, ולמרות זאת, ילדים עם התבגרות מוקדמת "משפחתית" לא פנו לבדיקה רפואית מוקדם יותר מילדים אשר במשפחתם לא הייתה התבגרות מוקדמת. החוקרים מסבירים זאת בחוסר מודעות של המשפחות ושל רופאי הילדים לאפשרות של הופעת מקרה נוסף באותה משפחה. התבגרות מוקדמת מביאה לסגירה מוקדמת של לוחיות הגדילה ועל כן עלולה לפגוע בגובה הסופי, כך שהגובה יהיה נמוך מן הצפוי. כמו כן, ילד שסובל מהתפתחות מינית מוקדמת עלול לסבול מקושי נפשי להתמודד עם השינויים הגופניים וקושי חברתי על רקע השונות משאר החברים.

התבגרות מינית מוקדמת מוגדרת כאשר מופיעים סימני התבגרות מינית לפני גיל 8 אצל בנות ולפני גיל 9 אצל בנים, והיא שכיחה יותר בקרב בנות. הסימן הראשון להתבגרות מינית מוקדמת בקרב בנות הוא הנצת השדיים, ובהמשך עשוי להופיע שיעור  בבושת ובבתי השחי. בקרב בנים, ההתבגרות מתחילה בגדילת האשכים וממשיכה בגדילת הפין והופעת שיעור בבושת ובבתי השחי. גורמים רבים עשויים לגרום תופעה זו אך במרבית המקרים ישנה הפעלה מוקדמת של השעון הביולוגי מסיבה לא ידועה.

לדברי ד"ר ליאת דה-פריס, אנדוקרינולוגית בכירה במרכז שניידר לרפאות ילדים: "לתופעת ההתפתחות המינית המוקדמת אצל ילדים ישנן השפעות רבות שניתן למנוע אותן בטיפול מתאים. כמו כן, כיום אנו מנסים לאתר את הגן הגורם לתופעה זו, בשיתוף עם מרכזים לאנדוקרינולוגיה באירופה. גילוי הגן עשוי לאפשר אבחון וטיפול מוקדם בבני משפחה ולשפוך אור על הבנת תהליכים הגורמים להתבגרות מוקדמת ומאוחרת".