התקדמות במחקר תאי גזע לטיפול בטרשת נפוצה

חוקרים מבית החולים האוניברסיטאי הדסה עין-כרם, מדווחים כי תאי גזע עובריים, שהושתלו במוחות של עכברים עם טרשת נפוצה, צמצמו משמעותית את הסימפטומים הקליניים והפתלוגיים של המחלה.

 

טרשת נפוצה הינה הגורם הנפוץ ביותר למוגבלויות נוירולוגיות בצעירים. זוהי מחלה דלקתית אוטואימונית של מערכת העצבים המרכזית, שבה המערכת החיסונית תוקפת את חלבוני מעטפת העצבים במוח (מיילין).  כתוצאה מכך, מערכת העצבים נפגעת במספר רמות ונגרם ליקוי תפקודי בכמה מערכות נוירולוגיות: תחושה, מוטוריקה, שיווי משקל, מערכת הסוגרים וראייה.

 

בעוד שהמטרה המקובלת והעיקרית בהשתלת תאי גזע היא לחדש את מאגר התאים מייצרי המיילין ואת המעטפות של תאי העצב במוח, הרי שהפעם השימוש בתאי הגזע נעשה במטרה  לדכא את הדלקת. במחקר זה הושתלו תאי אב של מערכת העצבים שהופקו מתאי גזע עובריים במוחות של עכברים עם טרשת נפוצה. תאי האדם שהושתלו התמזגו במוחות העכברים ונדדו לכיוון מוקדי הדלקת. השתלת התאים דיכאה והפחיתה  את תהליך הדלקת במוח ועל ידי כך הגנה על החיות מפגיעה גדולה במיילין וסיבי העצבים, שמהווים את החותמת הפתולוגית של טרשת נפוצה. במקביל, סימני המחלה הופחתו באופן משמעותי בחיות המושתלות.

 

 תוצאות המחקר התפרסמו בסוף השבוע שעבר בכתב העת המדעי PLoS ONE.

 

המחקר הינו תוצאה של שיתוף פעולה ארוך טווח בין פרופ' תמיר בן-חור, מנהל המחלקה הנוירולוגית ופרופ' בנימין ראובינוף, מנהל המרכז לחקר תאי גזע עובריים בהדסה. כמו כן, במחקר השתתפו מיכל אהרונוביץ'  וד"ר אופירה איינשטיין מהדסה ופרופ' הנס לסמן מאוניברסיטת וינה. החוקרים מאמינים כי ההשפעות המעודדות על מהלך המחלה שהתקבלו בהשתלה לחיות, יסללו את הדרך להתפתחויות נוספות לקראת ניסויים קליניים. בנוסף, החוקרים צופים כי השפעת ההשתלה על דיכוי הדלקת, שהודגמה במחקר זה, תשולב בעתיד עם שימוש בתאי גזע עובריים לצורך תיקון וחידוש המיילין במוח.

 

  חברת "סלקיור", שהיא חברת בת של הדסית (זרוע היישום הטכנולוגי של הדסה), תקדם את היישום של ממצאי מחקר זה לקראת שלב ניסויים קליניים, המתוכננים להתחיל בעוד כשלוש שנים. "סלקיור" מתמחה בפיתוח תאי גזע עובריים לטיפול במחלות ניווניות של מערכת העצבים.

 

עבודת המחקר מומנה בחלקה על ידי הקרן הלאומית למדע וקרן מורשה.