יתכן ואיחור בהתפתחות משפיע על הישגים בכדורגל

 
* ד"ר יובל חיגר שכתב עבודת דוקטורט בחוג לחינוך : "הקושי של הילדים שמתפתחים מאוחר עשוי להעניק להם יתרון.דווקא הם יכולים להפוך לכדורגלנים המצטיינים ביותר"*

 

 ילד שמתפתח מאוחר עשוי לגדול ולהפוך לכדורגלן מצטיין- זו הבשורה שמביא עמו מחקר חדש שנערך ע"י ד"ר יובל חיגר בחוג לחינוך באוניברסיטת חיפה שעבד במשך שנים רבות עם כשרונות צעירים בכדורגל, כדורסל וטניס. המחקר עקב אחר התפתחותם של 301 כדורגלנים צעירים ומצא שהקושי של ילדים שהתפתחו מאוחר עשוי להעניק להם יתרון.

"ההורים והמאמנים יכולים לתרום רבות לתחושת הביטחון העצמי של מתבגרים צעירים שמאחרים להתפתח. אסור לשלוח אותם הביתה, צריך לטפח אותם ולהעניק להם הרבה תמיכה. דווקא הם יכולים לגדול ולהפוך לכדורגלנים המצטיינים ביותר", אומר ד"ר חיגר ומסביר: "בתקופת ההתבגרות יש פערים בהתפתחות הביולוגיות. יש צעירים שמקדימים להתפתח ויש כאלה שמתפתחים פיזית בגיל מאוחר יחסית. תארתי לעצמי שלילדים שמתפתחים לאט יהיה חיסרון ולכן בגילאים אלה הם יתקשו יותר. לא תארתי לעצמי עד כמה גדול יהיה הקושי שלהם".

ד"ר חיגר גילה שרבים מהילדים שהתפתחו מאוחר נשרו מפעילות ספורטיבית עם תחילת תקופת ההתבגרות, למרות שחלקם היה מוכשר מאוד.

המחקר מגלה שגם למאמנים היה חלק בתופעה, שכן רבים מהם שלחו הביתה את הילדים שהתפתחו בצורה איטית יותר והעדיפו לטפח את החזקים שהתפתחו במהירות רבה יותר.

 החוקר הדגיש שלילדים שמתפתחים מוקדם יש יתרון פיזי על  האחרים, אבל ככל שהם גדלים- נמחקים הפערים הפיזיים. הקלות שבה הצליחו ילדים אלה בגיל צעיר יותר פוגעת בהם מאוחר יותר מכיוון שהם לא פיתחו כישורי התמודדות.

 

 
"דווקא הילדים שהתפתחו מאוחר, לא נשרו מהפעילות הספורטיבית והצליחו לשרוד בה, שיכללו את היכולות הקוגניטיביות הייחודיות לענף הספורט. הם פיתחו יכולות פסיכולוגיות שהעניקו להם יתרון עצום בהתמודדות לעבר המצוינות", אמר ד"ר חיגר. "בגיל 18 הם משלבים את הכישרון, את היכולת הגופנית שהתפתחה מאוחר ואת החוסן המנטאלי שלהם. כך, למרות גילם הצעיר, הם כבר בעלי ניסיון בהתמודדות עם קשיים, התמודדות שמעניקה להם יתרון על פני הילדים שהתפתחו מהר יותר", ציין ד"ר חיגר שהדגיש שתקופת הקושי בחייהם רק תרמה להם. "זו נוסחה שיכולה לתרום רבות למצוינות", ציין.