מתן אספירין ליולדת היה מונע נכויות קשות ביילוד

מתן אספירין ליולדת היה מונע נכויות קשות ביילוד
תביעת מיליונים:
הרופאים לא נתנו לאישה אספירין במהלך ההיריון– וכתוצאה מכך נולד ילד בעל נכויות קשות בלידה מוקדמת
אישה בת 28 בהריונה הראשון, בצעה בדיקת חלבון עוברי בשבוע ה-17 להיריונה, שם נמצא כי ישנם ערכי חלבון גבוהים, והועלה חשש כי העובר סובל מתסמונת דאון. האישה נשלחה לבדיקות נוספות, והיריונה הוגדר כהיריון בסיכון.
לדברי ד"ר רוני רביע מומחה בגינקולוגיה ומיילדות:
ערכי חלבון גבוהים יכולים להעיד לא רק על סיכון לתסמונת דאון בעובר, אלא גם על שורה של סיבוכים נוספים, ובין השאר, הדבר עלול להעיד על סיכון מוגבר להתפתחות רעלת היריון. לדבריו, רעלת היריון היא מצב חירום המסכן את חייה של היולדת – המחייב מעקב צמוד אחר היולדת, ואשר יכול להביא ללידה מוקדמת לדבריו, הטיפול הנהוג במצב בו יש סיכוי מוגבר להתפתחות רעלת היריון הוא מתן אספירין, אשר מונע את התפתחות הרעלת, או במקרה הגרוע ביותר דוחה את הופעתה, וכפועל יוצא דוחה את מועד הלידה.
 
אך לדברי עוה"ד דוד פייל ועוה"ד ליהיא גולדמן המייצגים את הילד והוריו, הרופאים נמנעו ממתן אספירין לאישה, וזאת בניגוד לפרקטיקה הרפואית המקובלת.
בשבוע 27 להריונה, הובהלה האישה לבית החולים 'אסף הרופא' עקב כאבי בטן וקושי בנשימה, אך ללא צירים, ואובחנה כסובלת מרעלת הריון חמורה. שלושה ימים לאחר מכן, לאור ניטור עוברי לא תקין, הועברה האישה לחדר לידה לביצוע ניתוח קיסרי, בו חולץ וולד במשקל 730 גרם, והונשם מיד. 
לאור ירידה בהמוגלובין האישה וחשד לדימום פנימי, בוצע לה ניתוח חוזר, שבמהלכו התגלו קרישי דם רבים בחלל הבטן, ודימום סמוך לחתך הרחמי. התביעה טוענת להתרשלות גם בניתוח הקיסרי, שלאחריו נדרש ניתוח מתקן. 
התינוק שוחרר מהפגיה כשלושה חודשים לאחר לידתו, כשהוא סובל מחסרים נוירולוגים משמעותיים. 
כיום, כשהוא בן 7, סובל הילד משיתוק מוחין בארבע גפיים, מעיוורון ופזילה ומאפילפסיה. הוא אינו מתקשר, אינו הולך, סובל מתת משקל קיצוני ובעיות תזונה, אינו שולט בסוגריו ותלוי לחלוטין בהוריו.
מומחה לנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד קבע כי הוא יהיה זקוק לטיפול צמוד לכל חייו, ויסבול מתלות מוחלטת בסביבתו. 
 
בימים אלה הגישו עוה"ד דוד פייל ועוה"ד ליהיא גולדמן, תביעת פיצויים במיליוני שקלים נגד שירותי בריאות כללית ומשרד הבריאות (המפעיל את ביה"ח אסף הרופא) בשמם של ההורים וילדם, בטענה לרשלנות רפואית ולנזקי גוף. התביעה נדונה בימים אלה בבית המשפט המחוזי בלוד.
לתביעה אותה הגישו עוה"ד דוד פייל ועוה"ד ליהיא גולדמן באמצעות ההורים וילדם, צורפה חוות דעתו של ד"ר רוני רביע, מומחה בגינקולוגיה ומיילדות.
ד"ר רביע קבע, כי רעלת הריון הינה מצב מסוכן ביותר, הנחשב להפרעת יתר לחץ דם בהיריון ומהווה גורם סיכון משמעותי לתמותה אימהית. 
לדברי ד"ר רביע: בשל השלכותיו הקליניות החמורות של מצב זה, יש מספר שיטות שנועדו לחזות מבעוד מועד את הסכנה להתרחשותה העתידית של רעלת ההיריון, כשהמדדים הראשונים הם אבחנה של אי ספיקה שלייתית או התנגדות מוגברת בכלי הדם ברחם, וכן חוסר תפקוד אנדוקריני של העובר והשליה, הנבדק בין היתר על ידי בדיקת חלבונים בדם האם במסגרת בדיקת החלבון העוברי.
ד"ר רביע הוסיף, כי כבר בבדיקת החלבון העוברי שביצעה היולדת, בהיותה בשבוע 17, נמצאו ערכי חלבון HCG גבוהים. "ממצא זה יכול להעיד על סיבוכי היריון כאי ספיקה שלייתית, וכן על מצב מקדים להתפתחות רעלת היריון, בפרט כאשר מדובר ביולדת המצויה בהריונה הראשון", קובע ד"ר רביע בחוות דעתו, ומוסיף כי במועד זה, היה על רופא הנשים לתת ליולדת טיפול מונע באספירין במינון נמוך, שהיה בו כדי למנוע את התפתחות הרעלת או לדחות את הופעתה. עוד קובע ד"ר רביע, כי במועד זה היה על רופא הנשים גם להפנות את היולדת לביצוע בדיקת תנגודת בעורקי הרחם, שהינה בדיקה פשוטה ביותר, שיש בה כדי לנבא אפשרות להתפתחות רעלת היריון.  
"לו היתה מבוצעת בדיקת תנגודת בעורקי הרחם, הרי שבסבירות גבוהה היא היתה מוגברת, דבר שהיה מעלה את החשד להתפתחות רעלת היריון, ומחייב מתן טיפול מונע באספירין", טוען ד"ר רביע.
 
לדבריו, קיימות הוכחות מחקריות רבות וחד משמעיות, אשר היו ידועות היטב בזמנים הרלוונטיים לתביעה, לכך שטיפול באספירין מונע בשיעור משמעותי את התפתחותה של רעלת היריון - ובמידה ולא מצליח למנוע אותה לחלוטין, הרי שהוא מאריך את משך ההיריון בעד 4 שבועות, שכן הוא דוחה את הופעת הרעלת. 
לכן, לדבריו, לו היה ניתן ליולדת אספירין כמתחייב על ידי רופא הנשים בקופת החולים, הרי שבסבירות גבוהה ניתן היה להאריך את ההיריון ולמנוע את הלידה המוקדמת ואת נזקי הפגות מהם סובל הילד.
ד"ר רביע: "צוות ביה"ח אסף הרופא התרשל בניתוח האם"
לדברי ד"ר רביע: גם צוות בית החולים אסף הרופא שיילד את העובר בניתוח קיסרי התרשל בתפקידו: "דימום כפי שהיה ליולדת באזור החתך הניתוחי או מתחתיו, ומתגלה לאחר סגירת הבטן, הינו נדיר ביותר, וכלל לא צריך להתרחש - שכן המנתח אמור לעזוב את חלל הבטן רק לאחר שווידא באופן מקצועי ומהימן שאין מקור לדימום טרם סגירת הבטן", קובע ד"ר רביע.
לדבריו, לו היה הצוות הרפואי בבית החולים פועל כנדרש, ומוודא היעדר דימום טרם סגירת הבטן, ניתן היה לחסוך מהיולדת את הניתוח הנוסף לצורך תפירת החתך המדמם.
מומחה לנוירולוגית ילדים: מצב הילד נובע מנזקי פגות, כתוצאה מלידה מוקדמת
ד"ר שי מנשקו, מומחה לנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד, הסכים בחוות דעתו שצורפה אף היא לתביעה עם קביעותיו של ד"ר רביע, בכל הנוגע לנזקי הילד. 
ד"ר מנשקו מוסיף וקובע, כי מצבו של הילד נובע מנזקי פגות, כתוצאה מלידתו המוקדמת. "הילד קטן לגילו וירוד במשקלו, ללא יכולת שליטה במנח הראש, בעל טונוס כללי ירוד בארבע הגפיים, מתנייד בכיסא גלגלים מותאם, איננו מדבר, אינו שולט בסוגרים וסובל מעיוורון קורטיקאלי", קובע ד"ר מנשקו.
לדברי ד"ר מנשקו לילד רצף נזקים נוירולוגים, אשר מתבטאים בבעיות בתחום המוטורי, השפתי והתפקודי. 
בשל כל זאת, תובעים בני הזוג באמצעות עו"ד פייל ועו"ד גולדמן פיצויים במיליוני שקלים משירותי בריאות כללית וממשרד הבריאות (המפעיל את ביה"ח אסף הרופא), בטענה לנזקי גוף ורשלנות רפואית. התביעה נדונה בימים אלה בבית המשפט המחוזי בלוד.