בטיחות במכונית

בתאונת הדרכים שהייתה לפני כשבועיים נפגעו ילדים שלא היו חגורים במכונית. הילדים שהיו חגורים לא נפגעו. הורים רבים לא קושרים נכון את כיסא הבטיחות ברכב, ומוותרים לילדיהם על חגירת חגורת בטיחות במכונית.

למה כל כך חשוב לחגור חגורת בטיחות, ואיך ניתן לגרום לכך שכולם יהיו חגורים בנסיעה?



מאת: יעל סנדלר

 


בטיחות במכונית

בתאונת הדרכים שהייתה לפני כשבועיים נפגעו ילדים שלא היו חגורים במכונית. הילדים שהיו חגורים לא נפגעו. הורים רבים לא קושרים נכון את כיסא הבטיחות ברכב, ומוותרים לילדיהם על חגירת חגורת בטיחות במכונית.

למה כל כך חשוב לחגור חגורת בטיחות, ואיך ניתן לגרום לכך שכולם יהיו חגורים בנסיעה?

 

"מוטב להיזהר ולא להצטער", זאת הסיסמא שאני חושבת שצריכה ללוות כל הורה. כדי שהילד יהיה חגור באופן קבוע ברכב חייבים להתקיים כמה כללים:

 

כלל 1: קניית כיסא בטיחות מתאים לילד

לא קונים כיסא בטיחות לילד, בלי נוכחות הילד. אתם חייבים לראות איך הילד או התינוק שלכם יושב בכיסא הבטיחות. האם הכיסא מתאים לו? גדול עליו? קטן עליו?

הושיבו את הילד בכיסא כאשר הוא רגוע. הושיבו אותו עם מעיל גם בקיץ, כדי שתראו שנוח לכם לסגור ולפתוח את חגורת הבטיחות כאשר הילד לבוש בחורף. את הכיסא כמובן הורידו מהמדף בחנות לרצפה כדי לנסותו עם הילד או התינוק. בדקו עד כמה החגורה ליד המפשעה מפריעה לו.

זיכרו: בהרבה חנויות מוכרים מקבלים בונוסים על מכירת כיסאות מדגם מסוים, קחו את המלצותיהם בעירבון מוגבל.

התאימו את הכיסא קודם כל לילד שלכם

התאימו את הכיסא לנוחות שלכם כנהגים. העברת מצבי שכיבה ישיבה בכיסא בטיחות כאשר היא בצד, מתאימה לזוג הורים אשר באופן קבוע הורה אחד יושב מאחור ליד הילד. אם את כל הזמן נוהגת עם ילדך במכונית לבד, את זקוקה שפונקציה זו תהיה במרכז הכיסא כך שתוכלי להגיע ולהעביר מצבים בעצמך.

בדקי שכיסא הבטיחות מתאים לרכב

כשקונים סל קל, קונים אותו לפני הלידה, זה הכיסא היחיד שהתינוק לא נוכח בקנייתו. אבל אל תקני סל קל בלי לבדוק האם הוא נקשר בנוחות לרכב, ואם הוא מתאים לרכב שלך וחגורת הבטיחות בה.  גשי עם המוכר ונסי לקשור את הסל קל לרכב. אם הוא אינו נקשר היטב אל תקני אותו. אם הוא אינו יציב על הכיסא הוא אינו מתאים. אם את עומדת להחליף רכב חכי עם הקנייה. אם הסל קל נקשר גם בכיסאות אחרים בדקי שהוא מתאים גם להם.

 

כלל 2: חיבור הכיסא לרכב

הורים רבים אינם יודעים כיצד מחברים את הסל קל ברכב ואיך קושרים כיסא בטיחות. כיסא בטיחות צריך להיות קשור היטב. לא ניתן להזיזו לאחר הקשירה.

אם אינכם יודעים איך לקשור את הכיסא פנו לארגון בטרם, באינטרנט. אם הכיסא לא קשור היטב, גם חגורת בטיחות לא תעזור.

כלל 3: לא מזיזים את הרכב בלי שהילד קשור

בדיוק כמו שלא הולכים לישון בלי לצחצח שיניים. אלה כללים של גבולות של הורה וילד. אם ההורה יעמוד על שלו ולא יוותר, הילד יקבל זאת. אם תוותרו ותכנסו לוויכוחים תפתחו בעיה.

כלל 4: דוגמא אישית

הראו דוגמא אישית. אם אתם נוהגים בלי חגורת בטיחות, או מדי פעם לא חוגרים חגורת בטיחות, מדוע הילד יחגור אותה?

 

כלל 5: הסבר

הסבירו לילד מגיל 0 מדוע חשוב לחגור חגורת בטיחות. לילד גדול יותר אפשר להסביר שזוהי אחריות שלו לשמור על חייו. דברו איתו על הסכנה בכביש, תדגימו לו על בובה לא קשורה מה קורה בעצירת פתע, ולמה כל כך חשוב לחגור ברכב.

 

כלל 6: בדקו את כיסא הבטיחות האם הוא נוח לילדיכם שגדל?

העדיפו למשוך את כיסא הבטיחות עד הגיל שמותר, ורק אז עברו לבוסטר. למדו את הילדים שלכם הבוגרים להמנע מלהגיד לאחיהם הקטנים, שהכיסא הוא לתינוקות. להיפך, בידכם להעצים את נושא הכיסא, רק לילד הקטן במשפחה יש כיסא מלכות. אתם יכולים להדביק עליו תמונה שלך כתר, או פשוט לקרא לו כיסא המלכות שלך ואת שם הילד שלכם.

 

משחקי דרך:

צרו משחקי דרך. זהו מה מתאים לילדים שלכם ובנו משחק על פי האופי של ילדיכם.

מי שחוגר היום ראשון מנצח.

מי שחוגר ראשון יקבל פרס – מדבקה. מי שידביק כל השבוע מדבקה כל יום יקבל הפתעה בסוף השבוע.

קנו לילדים מכוניות משחק, הושיבו במכונית בובות והראו לילד מה קורה כשהמכונית נוסעת מהר  והבובה יושבת במכונית ללא חגורה: סביר להניח שהיא תיפול או תקבל מכה.

 

לעולם אל:

לעולם אל תיקחו במכונית שלכם ילד שאינו מוכן להיחגר. בדקו עם ההורים לפני ההתחייבות לקחת ילד נוסף במכוניתכם שאין איתו בעיית חגירה. יש לכך מספר סיבות:

1. אחריות שלכם על הילד.

2. דוגמא רעה לילדיכם.

3. אם תעצור את מכוניתכם משטרה מדובר בעברה על החוק.

אל תסיעו מבוגר לא חגור במכונית שלכם מאותן סיבות. מבוגר ללא חגורת בטיחות שיושב לידכם מעבר לדוגמא שלילית לילדיכם עלול לסכן אתכם במתן ניקוד כפול לכם הנהגים ובקנס גדול גם בגלל העברה וגם בגלל האחריות של הנהג. התנו זאת גם לחברים שלכם בנסיעה ברכב. מי שלא מוכן להיות חגור, שימצא סידורי הסעה אחרים.

 

חופשים

הם זמן טוב לתרגול נסיעה בטוחה במכונית.

 

סרבנים

אם הילד שלכם אינו מוכן לשתף איתכם פעולה, חפשו גורם סמכותי שהוא מעריך שיוכל לדבר איתו: גננת, רופא ילדים, אירגון בטרם. קנו לילד ספר בנושא זהירות בדרכים. קנו משחקים בנושא, שחקו עם הילד והפכו אותו לפעיל באיך ניתן לשמור על ביטחון הבובות שלו בנסיעה ברכב.