כיצד הורים יכולים להתגונן מול פדופילים?

ממידע הזמין ברשת ובתקשורת, עולה כי בציבור רווח מיתוס שגוי, לפיו פדופילים נוטים להתחזות לילדים ובני נוער באינטרנט, וכך מפתים את קורבנותיהם למפגש. החוקר הפרטי עירד תמיר חושף דרכים ואמצעי מיגון שעשויים לעניין הורים רבים.



מאת: עירד תמיר, חוקר פרטי ותיק ומנוסה, המתמחה בחקירות סמויות בתחום המשפחה ,עסקי ואזרחי .


כיצד הורים יכולים להתגונן מול פדופילים?

לפני כשבועיים עצרה המשטרה עשרות גברים החשודים כפדופילים, לאחר שניסו להיפגש עם שוטרת שהתחזתה לילדה, במטרה לקיים עימה יחסי מין. עד עתה הוגשו בפרשה שלושה כתבי אישום.

על פי מחקרים מהעשורים האחרונים, פדופילים מהווים מיעוט מקרב המורשעים בניצול מיני של ילדים, אך כל פדופיל פעיל, פוגע בעשרות ואף במאות קורבנות.

ממידע הזמין ברשת ובתקשורת, עולה כי בציבור רווח מיתוס שגוי, לפיו פדופילים נוטים להתחזות לילדים ובני נוער באינטרנט, וכך מפתים את קורבנותיהם למפגש.

החוקר הפרטי עירד תמיר חושף דרכים ואמצעי מיגון שעשויים לעניין הורים רבים.

 

החוקר הפרטי עירד תמיר מנוסה מאד בחשיפת פדופילים, ובהדרכת הורים להשגחה פרטנית על ילדיהם. לדבריו קיימות מספר דרכים שיש לנקוט בהן כדי למנוע מגע עם פדופילים, לאתר ניצול קיים, ולקטוע אותו:

מניעה:

מיגון - מומלץ להיוועץ במומחי מחשבים, ולרכוש מערכות המסננות תוכן פורנוגראפי ממחשבי הילדים. ניתן להתאים את התוכנות גם למחשב הכללי של המשפחה, אשר מאפשר לילדים קוד גישה שונה, המפעיל את מגבלות הגלישה.

מעקב - יש לשקול התקנת תוכנות מעקב והקלטת גלישה, בעיקר כאשר הילדים הם בגיל צעיר. מומלץ לפעול בדרך החודרנית הזו רק אם מתעורר חשש מחשיפת הילד לתכנים מסוכנים. צריך לזכור כי גילוי תוכנות עיקוב על ידי הילד עלולות ליצור קרע אמון חריף בין הצדדים. פנייה לגורמים מקצועיים העורכים את ההתקנה והעיכוב עשויה למנוע את חשיפת התוכנות על ידי הילדים.

חשיפה רבה מהניידים - כאשר הילד מצויד בסמארטפון, טאבלט או מחשב נייד, חשוב מאד להקפיד איתו על היציאה מהרשתות החברתיות בכל פעם שהוא מכבה את המחשב, וכן להסביר לו את החשיבות בהסתרת קוד הגלישה והחלפתו מפעם לפעם, וכך למנוע חדירה למחשב על ידי גורמים עוינים מזדמנים בקרבת הילד. 

 

מה עושים במקרה של התעוררות חשד?

שקרים - סתירה בין דבריו של הילד למידע קיים, אמור להדליק נורות אזהרה אצל ההורים. לדוגמא: אם הילדה מסרה להוריה כי הולכת לבלות שלוש שעות אצל חברתה, ובפועל יצאה לבלות עם גורם זר, הדבר מצריך פעולה מהירה. מומלץ לא להגיב ולא לחשוף את חשיפת השקר ולהטיח אותו בפני הילד.

מרחב פרטיות רצוי בחינוך, והוא מאפשר מעקב נוח ומהיר יותר אחרי מקרים של סכנה לילד. אם החשדות גוברים, מומלץ לפנות לגורם מקצועי שיוכל לאתר את מהות הקשר המוסתר מעיני ההורים, ואת הסכנה הנשקפת לילד או לילדה. חוקרים פרטיים יכולים לבצע מעקב שכזה ולספק רקע עובדתי רחב להורים המודאגים.

לאפשר מציאות חשאית לילד - לדברי החוקר עירד תמיר, חקירה איכותית מתבצעת כאשר הילד לא עובר עימות עם שקריו. מומלץ לאסוף נתונים מפי הילדים, מבלי שההורים יגיבו וינקטו בענישה על תפיסת בשקר, ביטול מתנות, ביטול ימי כיף וכדו'. כאשר הילדים חשים בנוח, וסבורים שהם מנהלים מציאות נסתרת מעין ההורים, קל לחשוף שורה של אינדיקציות אודות התנהלותם, ולהתאים את הפעולה הרצויה להפסקת האיום על הילד.

התנהלות הילד - לדברי החוקר עירד תמיר, יש לבצע מעקב רגיש ועדין מצד ההורים אחר התנהלותם של הילדים. חשוב מאד לשים לב כיצד הילדים מתנהלים כאשר ההורים "חודרים" לאזור המחשב, וכיצד הם נוהגים במהלך השימוש כשהמחשב פנוי והלא 'מאוים'. התנהגויות מחשידות צריכות להדליק נורות אזהרה.

התכתבות חשאית - גם שימוש במחשב נייד, או התכתבויות מרובות דרך האייפד או האייפון עלולים לרמז על ניהול חיים חשאיים שהילד מנסה להסתיר מהוריו. ייתכן ומדובר בהתנהגות תמימה, ובניסיון להגדיל את מרחב הפרטיות. בה במידה עלול הדבר להסתיר התפתחות של מעשים אסורים כלפי הילד.

שינויים בהופעה - לדברי החוקר עירד תמיר, שינויים חדים במראה החיצוני, ביגוד חדש, והלבשה תחתונה חדשה - עלולים להצביע על מערכת יחסים הנרקמת בין הילד לבין פדופיל. ידועה התופעה של  מימון הילד ע"י הפדופילים, וקניית האמון שלו באמצעות מתן מתנות. כך למשל, כאשר ילדה המשנה את קוד הלבוש למבוגר יותר, ואף עושה שימוש באיפור לעיתים תכופות – הדבר עלול להצביע על חשד לניצול על ידי מבוגר.

שינוי בשפה – לדברי עירד תמיר, השימוש ב"סלנגים" חדשים רווח בקרב קורבנות של ניצול מיני, בין השאר במילים חדשות החורגות מהלקסיקון המוכר לבני גילו.

כסף מזומן – מומלץ מאד לשים לב האם הילדים מחזיקים בכיסיהם סכומי כסף מעבר למה שניתן להם על ידי ההורים. סכומי כסף גדולים יותר מעידים על מציאות חשאית, שיש לתהות על קנקנה.

היסטוריית גלישה - ערנות מצד ההורים אודות גלישה באינטרנט בשעות מאוחרות, התבודדות, ובמקביל לחשדות, דיווח מצד גורמי החינוך על ירידה בלימודים – אמורים להדליק נורת אזהרה בלב ההורים, ורצוי בשלב זה לפנות לגורמי מקצוע.

כניסת דמויות בוגרות חדשות לחיי הילד – ההורים צריכים לשים לב לכניסתן של דמויות בוגרות חדשות לחיי ילדיהם, כגון: "ידיד של חברה טובה", "ידידה גדולה יותר של חבר קרוב" וכדומה.

מעקב בחופשות – כשם שהורים מתכוננים לחופש, כך גם הילדים מפיצים סביבם מידע על חופשתם המתקרבת. על פי רוב הילד כלל לא מודע לסכנות הטמונות בהפצת המידע הזה. כאשר קיים יסוד לחשש, מומלץ לפנות לאנשי מקצוע מתחום החקירות, ולהזמין ליווי ומעקב סמויים אחר הילדים במשך החופשה, תוך עזיבת הילדים לבדם בבית.

לדברי החוקר עירד תמיר, הראיות שמתקבלות בשטח, לרוב ע"י מעקב סמוי של חוקר פרטי, עלולות לחשוף את האמת הכואבת מתחת לשקרים של הילדים, אך חשיפת האמת בזמן מצילה חיים, ולחיוניות המניעה של ניצול מיני אין שווה-ערך כספי.