כיצד יכולים הורים להתכונן לכניסת ילדיהם לביה"ס

לא רק הילד עלול להיתקל בקשיים ובבעיות בכניסה לכיתה א', אלא גם הורים עשויים להרגיש חרדה ולחץ לקראת הכניסה לכיתה א' , של ילדיהם.



כיצד יכולים הורים להתכונן לכניסת ילדיהם לביה"ס

שלומית קונוטופסקי, פסיכולוגית התפתחותית במכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי זיו בצפת, מסבירה כי לא רק הילד עלול להיתקל בקשיים ובבעיות בכניסה לכיתה א', אלא גם הורים עשויים להרגיש חרדה ולחץ לקראת הכניסה לכיתה א' , של ילדיהם. "אוירה משפחתית לחוצה עלולה לפגוע במוכנות הרגשית של הילד לבית הספר, בדימוי העצמי ובתחושת המסוגלות והמוטיבציה של הילד ללמידה", אומרת קונוטופסקי ומציינת כי במקרים קיצוניים אף עלולה להתפתח אצל הילד רתיעה חמורה מבית הספר.

 

בנוסף מסבירה קונוטופסקי כי חרדה מוגזמת של הורים עלולה לגרום לעיתים להתערבות תוקפנית שלהם בחיי בית הספר של ילדיהם, אחת הסיבות להתנהגות כזו מצד ההורים יכולה לנבוע מחוויות קשות שחוו ההורים עצמם עם כניסת ילדיהם הבכורים לבית הספר או גם מחוויות אישיות שחוו בתור ילדים.

 

ישנן מספר סיבות לחרדות: החרדה מאיבוד שליטה וממצב בו הילד יפגע חברתית, פיזית או רגשית. החשש מכישלון הילד בבית הספר כגון חוסר הצלחה בלימודים. חרדה מפני פגיעה בסמכותם ובערכיהם של ההורים, ועוד.

 

"הורים יכולים להימנע מהופעת חרדות אלו אם יכינו עצמם בצורה טובה יותר למצב", אומרת קונוטופסקי ומסבירה כי אחד הגורמים החשובים ביותר בהסתגלות של הילד בבית הספר היא העמדה הפנימית החיובית הבסיסית של ההורים כלפי בית הספר.

חשוב שהורים יתפשו את ביה"ס כגורם עוזר ולא עוין וינהגו כלפי הצוות כשותפים ולא כאויבים.

בנוסף, חשובה ההיכרות המוקדמת עם המורה, פגישה אישית הנעשית באווירה חיובית תסייע לפיתוח עמדה אוהדת וסבלנית, מומלץ גם להתחבר לאסוציאציות אישיות חיוביות מעולם ביה"ס, כדאי גם להראות נכונות ולשתף את ביה"ס בקשיים רלוונטיים של הילד או של המשפחה , דבר זה יאפשר למורה לגלות הבנה להתנהגויות מסוימות של הילד בכיתה.

 

"חשוב לסמוך על ביה"ס , אך אין פירושו הסרת אחריות מצד ההורה לערנות ולמעקב כאשר קיימת הרגשה שהמורה נוקשה מדי כלפי הילד, או כאשר ישנם סימני שאלה לגבי הערכת המורה את הילד, חשוב לזכור כי כניסת הילד לביה"ס הינה הזדמנות לצמיחה אישית שלו להתמודדות עם החיים ועם מסגרות. יחס מגונן מדי, עלול להפחית את כוחות ההתמודדות של הילדים לכן חשוב להקשיב ולסמוך על הילד מבלי להסיר אחריות הורית ממעקב וערנות",אומרת קונוטופסקי.