כמה עולה לנו החזרה לבית הספר?

הראשון לספטמבר אוטוטו מגיע וההורים שבינינו,  שבימים אלה מחפשים פתרונות יצירתיים להעסקת הילדים בחופש הגדול מבלי להתרושש, מוצאים את עצמם מנסים במקביל למצוא את הזמן ואת הכסף להכנות לקראת שנת הלימודים החדשה. החזרה לבית הספר מהווה סוגיה כלכלית בפני עצמה, אך השנה, היות והיא מתקיימת בסמוך לחגי תשרי, נוצר עומס גדול יותר על הוצאות המשפחה.



מאת: גיל אורלי, מנכ"ל חברת "יבולים" (מקבוצת מבטח סיימון) מחבר הספר "נוסחת הכסף" 


כמה עולה לנו החזרה לבית הספר?

האחד בספטמבר אוטוטו מגיע וההורים שבינינו,  שבימים אלה מחפשים פתרונות יצירתיים להעסקת הילדים בחופש הגדול מבלי להתרושש, מוצאים את עצמם מנסים במקביל למצוא את הזמן ואת הכסף להכנות לקראת שנת הלימודים החדשה.

החזרה לבית הספר מהווה סוגיה כלכלית בפני עצמה, אך השנה, היות והיא מתקיימת בסמוך לחגי תשרי, נוצר עומס גדול יותר על הוצאות המשפחה.

 

1,000 ₪ לילד

בממוצע, ההוצאות הכרוכות בחזרה לבית הספר נאמדות בכ-1,000 ₪ לכל ילד – סכום ממש לא פעוט, שהופך להוצאה כבדה במיוחד כשיש במשפחה מספר ילדים בגילאי בית ספר.

אלף השקלים האלו הולכים לטובת רכישת ספרי הלימוד והציוד שמופיעים ברשימה של בית הספר,  תיקים, מכשירי כתיבה, תלבושת אחידה, בגדי ספורט לשיעור חינוך גופני וגם רשימת תשלומים באדיבות בית הספר.

 

איך חוסכים בהוצאות אלה?

למרות מאמציהם של הורים רבים לחסוך בהוצאות הכרוכות בחזרה לבית הספר, זו לא תמיד משימה פשוטה. אחת מהסיבות לכך היא הנטייה המוכרת של משרד החינוך לשנות את רשימת הספרים המומלצים בתדירות כה גבוהה שלעיתים זה כמעט בלתי-אפשרי להשיג ספרים יד שנייה. גם העובדה שילדים רבים נעזרים במורים פרטיים, מוסיפים כ-400 ₪ בחודש לתקציב הביתי.  ובל נשכח שילדים, כמו ילדים, חיים לפי צו האופנה, ומבקשים להחליף מדי שנה את התיק והקלמר, לעיצובים חדשים יותר, הרי הדמויות שכיכבו עליהם אשתקד כבר אינן רלוונטיות יותר...

 

יחד עם זאת, ישנן כמה עצות שיכולות לסייע בהוזלת סל הקניות:

 

הזדמנות לחינוך פיננסי

נצלו את תקופת החזרה לבית הספר כהזדמנות להקנות לילדכם ערכים פיננסים. אפשר לקבוע תקציב ריאלי ולהסביר לילדים כי הקניות תבוצענה בהתאם לסכום שנקבע. מומלץ לשתף את הילדים ולהסביר להם כי לפי התקציב, לא ניתן לקנות את כל הפריטים הממותגים, ולכן עליהם לקבוע סדר עדיפויות ולהחליט אילו מוצרים הם מאוד רוצים, ועל אילו מהם הם מוכנים לוותר. כדאי גם לעשות יחד עם הילדים סקר שוק וללמד אותם כיצד לערוך השוואה בין חנויות שונות.

 

 

ה-1 בספטמבר לא בא בהפתעה

כאמור, החזרה לבית הספר מגיעה בתקופה כלכלית לא פשוטה-  מיד אחרי החופש הגדול, שעתיר בהוצאות על נופשים, קייטנות ועוד, ובין חגי תשרי, שגם הם מגדילים משמעותית את סל הקניות (מתנות, אירוח, ביגוד חדש וכד'). אין ספק כי מימון שרשרת ההוצאות הללו הוא משימה מאתגרת, אך מי שישקיע זמן בתכנון מראש, יגלה שזה הרבה יותר פשוט ממה שזה נראה. הרי ה-1 לספטמבר לא נוחת עלינו בהפתעה, ולכן כדאי להיערך תקציבית ליום זה על מנת להוריד מעומס ההוצאות. כדאי להפריש סכום מסוים כל חודש במהלך השנה לפק"מ ייעודי ללימודים.

בבניית התקציב המשפחתי ללימודים, הקפידו לקחת בחשבון את תוספות החינוך כגון חוגים, שיעורי עזר וכד' ,וכדאי גם  לחסוך מראש לקראת הוצאות גדולות מהרגיל כגון אבחונים להקלות, מסע לפולין וטיולי כתה ועוד.