הקשר בין הפרעות קשב וריכוז ובעיות ראייה

הילד או הילדה שלכם סובלים מהפרעות קשב וריכוז? אולי הם זקוקים למשקפיים... מחקר חדש, הגדול מסוגו שבוצע בעולם, מצא כי יותר מ-80% מילדים עם הפרעות קשב וריכוז, סובלים גם מבעיות ראייה.



הקשר בין הפרעות קשב וריכוז ובעיות ראייה

האם ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, סובלים יותר מבעיות עיניים? מחקר ראשון מסוגו בישראל, והגדול ביותר שנעשה בעולם, בדק את הנושא ומצא כי ב- 83% מהילדים שנבדקו, התגלו הפרעות משמעותיות בראיה, המחייבות משקפים.
מה קדם למה? הפרעות הקשב או בעיות הראיה- זה עדיין לא ברור
 


במסגרת המחקר, שהתפרסם בחודש אפריל בעיתון האירופאי לרפואת עיניים

(european journal of ophthalmology) בדקו דר' עידי מצר, רופא בכיר במחלקת עיניים ומרכז תחום רפואת העיניים בילדים בקריה הרפואית רמב"ם, יחד עם דר' תמרה ויגננסקי-יפה, רופאה בכירה ביחידת עיניים לילדים ופזילה בביה"ח שיבא תל-השומר, 51 ילדים, בני עשר בממוצע, שאובחנו כסובלים מ -adhd הפרעת קשב וריכוז

 

החוקרים מצאו כי 43% מהילדים שנבדקו סבלו מקוצר ראיה של 0.5- דיופטר (יחידת מדידה של כוח התשבורת של העין) או יותר, בעיה הגורמת להם לראות מטושטש ממרחק של שני מטרים ומעלה. ב- 20% מהילדים נתגלתה בעיית רוחק ראיה של 3.5 דיופטר או יותר, וב-20% נוספים אובחנה אסטיגמציה (הידועה גם כבעיית "צילינדר", שהיא סוג נוסף של הפרעה בתשבורת) של 1- דיופטר או גבוה יותר. אלו הסובלים מבעיה זו רואים מטושטש, הן מקרוב והן לרחוק.

עוד עלה מממצאי המחקר הישראלי כי בקרב 18% מהנבדקים, יש תופעה של עין עצלה (עיכוב בהתפתחות מערכת הראיה), בעין אחת או בשתיהן. 10% מהילדים סבלו מפזילה, ול-6% מהם לא הייתה ראיית עומק. 4% מהנבדקים לא יכלו להתמקד למרחק קרוב.

 

הקשר בין הפרעות קשב וריכוז לבעיות עיניים הוא נושא שמסקרן את הקהילה הרפואית, ובשנים האחרונות העניין בו הולך וגובר. המחקר הישראלי שפורסם בחודש שעבר, הינו המחקר השני שנעשה בעולם, והגדול מבין שניהם. המחקר הקודם, שפורסם בעיתון האיגוד הבריטי לרפואת עיניים (eye), בוצע בשנת 2007 בשוודיה, ובמסגרתו נבדקו 42 ילדים עם הפרעות קשב וריכוז.

ממצאי המחקר החדש מחזקים את הממצאים הקודמים ומצביעים על הסבירות הגבוהה של בעיות עיניים בקרב ילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז. המחקר הישראלי התקבל לאחרונה להצגה בכנס העולמי לרפואת עיניים בילדים, שיערך בחודש ספטמבר במילנו, איטליה.

 

לדבריו של דר' מצר, בקשר שבין הפרעות הראייה להפרעות הקשב והריכוז, עדיין לא ברור מה קודם למה: האם הפרעה בראייה יוצרת החמרה בהפרעת הקשב, או שהפרעות הראיה הן חלק ממכלול הפרעות הקשב והריכוז. "מחקר זה מעלה שאלה לגבי הצורך לשלוח כל ילד עם הפרעת קשב וריכוז או עם חשד לבעיה, לבדיקת מיקוד ראייה. יתכן שהצוות הרב-תחומי צריך לכלול גם רופא עיניים לילדים", אומר דר' מצר ומסביר, "השאלה נובעת מהחשד שהפרעות במערכת הראיה עלולות להחמיר מחד את הפרעות הקשב והריכוז ומאידך, הן עלולות להיות יותר שכיחות באוכלוסייה זו".

 

בהשוואה לכלל האוכלוסייה, קבוצת המחקר מצביעה על פערים מובהקים במדדים שונים. למשל, בנושא של שכיחות קוצר הראיה, מהמחקר עולה כי הפער בין ממצאי המדגם להיקף באוכלוסייה גבוה מאוד ועומד על פי 3-4, 43% במחקר לעומת רק כ-10-15% מקרב ילדים ממוצא אירופאי. השלב הבא במחקר יהיה לבחון את התופעה ואת ביטויה בקרב תתי קבוצות שונות באוכלוסייה כגון עדות ומגזרים. "תוצאות מחקר זה חשובות במיוחד לאור העלייה במספר הילדים המאובחנים עם בעיות קשב וריכוז", מסכם דר' מצר, "החשיבות גוברת נוכח האפשרות לטפל בבעיות הראיה בנוסף לטיפול הכולל בadhd

 

רוצים לדעת איך מאבחנים בעיות ראייה בילדים? הקליקו וקבלו חמישה טיפים מדר' מצר